Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ubuntu 11.10


Τo Ubuntu 11.10 κυκλοφόρησε προχθές. Αν και κανείς δεν περίμενε τίποτα συνταρακτικό, μίας και απο την προηγούμενη έκδοση είχε δείξει ήδη σε πιά επίδεδα θα κινηθεί, κατάφερε να κάνει το επόμενο βήμα  με αρκετή επιτυχία.

Θα δούμε λοιπόν το γνωστό Unity περιβάλλον, το οποίο θα βλέπουμε για πολύ καίρο ακόμα. Αυτή την φορά είναι καλά δουλεμένο και πιό εύχρηστο. Δέν έφτασε ακόμα στον προορισμό του, αλλά είναι κοντά.

Το Dash Home όπως λέγετε η διαδικασίας εύρεσης κάποιου προγράμματος, είναι και αυτή καλύτερα δουλεμένη. Με περισσότερα φίλτρα εύρεσης, προτάσεις για καινούργια προγράμματα που δέν έχουμε δοκιμάσει και γενικά πιο ομαλή συμπεριφορά απο πρίν. Φυσικα στο Dash Home δεν μπορούμε να προσθέσουμε τίποτα δικό μας. Ούτε κάποια συντόμευση απο ένα πρόγραμμα μας, όυτε ίσως να είχαμε κάποιο tab με διάφορες ενημερώσεις όπως email,rss feeds κλπ. Προς το παρών είναι "read only". Ότι βλέπεις παίρνεις. Δέν αλλάζεις τίποτα.

Το λειτουργικό προσπαθεί να δείχνει όμορφο. Αν το δούμε σε screenshots, σίγουρα είναι το πιο όμορφο λειτουργικό που υπάρχει. Αν κάτσουμε όμως να το δουλέψουμε θα δούμε πώς υπάρχουν πράγματα που είτε δεν συμπεριφερονται σωστα, είτε δέν κολλάνε απλά με την αισθητική του συνόλου. Γενικά πάντως είναι από τα πιο όμορφα λειτουργικά για να δουλέψει κανείς.

Το Ubuntu 11.10 είναι ένα βαρύ λειτουργικό. Κάτι που το ακυρώνει εξαρχής. Η εμπειρία που είχα με netbook δέν ήταν και η καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά θα δούμε μια λύση πιό κάτω γιαυτό.

Έχει ήδη αναφερθεί ότι η χρόνος έναρξης είναι μεγαλύτερος και ότι καταναλώνει περισσότερο ρεύμα.
Ο χρόνος έναρξης στούς δύο υπολογιστές που το δοκίμασα, ίσα ίσα ήταν πιο γρήγορος απο προηγούμενες εκδόσεις. Για το θέμα του ρεύματος είναι λογικό, καθώς φαίνεται ο επεξεργαστής να έχει αρκετό φόρτο, ακόμα και όταν δεν υπάρχει λόγος. Κάτι που επίσης δέν συνέβαινε σε προηγούμενες εκδόσεις. Σε αυτό βέβαια φταίει ο πυρήνας και όχι οι άνθρωποι της Canonical.

Υπάρχει η καινούργια έκδοση του software manager. Επίσης ένα πολύ βαρύ και δύσχρηστο πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα απλά χειροτερεύει καθώς περνάνε οι εκδόσεις. Δέν υπάρχει επιλογή να διαλέξουμε παραπάνω απο ένα πρόγραμμα, είτε για να κάνουμε μαζική εγκατάσταση, ή απεγκατάσταση, όπως γίνετε στο synaptic ή στον αντοίστοιχο του kde.

Έχει αλλάξει επίσης και η γρήγορη εναλλαγή παραθύρων (alt + tab). Δέν εμφανίζει preview τών προγραμμάτων. Κάπου διάβασα ότι αυτό γίνεται για να μήν φαίνονται οι σελίδες που έχουμε ανοιχτές σε κάποιον που μπορεί να είναι απο πίσω μας. Πατώντας το κάτω βέλος μπορούμε να δούμε το preview απο την εφαρμογή που έχουμε διαλέξει.

Στο θέμα προγραμμάτων τώρα, υπάρχουν κάποιες μικροαλλαγές στα default προγράμματα όπως κάθε φορά. Αξίζει να σημειωθεί η προσθήκη του Multiarch που επιτρέπει σε χρήστες με 64μπιτα μηχανήματα να τρέχουν εύκολα 32μπιτες εφαρμογές. Και το One conf το οποίο μας βοηθάει να συγχρονίσουμε προγράμματα από υπολογιστή σε υπολογιστή.

H Canonical έχει βάλει στόχο τούς 200 εκατομμύρια χρήστες για τα επόμενα χρόνια. Κάτι πουπραγματικά το προσπαθεί και φαίνεται η διαφορά απο άλλες διανομές. Αλλά δυστυχώς με την υπάρχουσα κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο να γίνει πραγματικότητα αυτό. Αν το λειτουργικό δέν ήταν τόσο χοντροκομμένο, το wine έτρεχε οποιαδήποτε windows εφαρμογή και η native εφαρμογές δούλευαν, τότε σίγουρα θα γίνονταν πολλά. Αλλά το wine δέν μπορεί να τρέξει καν το office 2007 που δοκίμασα. Επίσης το CrossOver, που έτρεξε μετά απο αρκετό κόπο και εγκατάσταση εξτρά βιβλιοθηκών, δέν εμφανίζεται σωστά στο Dash home, κάτι που το καθιστά άχρηστο. Βέβαια το CrossOver δέν έχει καμία σχέση με το λειτουργικό μιας και είναι ένα εμπορικό πρόγραμμα.

Κάποια προγράμματα αν και αναβαθμίζονται, συνεχίζουν απλά να μην λειτουργούν. Το openshot για παράδειγμα. Δέν έχω καταφέρει ακόμη να φτιάξω ενα απλό βίντεο με αυτό. Συνεχώς κρασάρει.

Εγώ αποφάσισα να δοκιμάσω τα Xubuntu 11.10 τα οποία είναι αρκετά γρήγορα. Έτσι πλέον μπορώ να αφήσω τα Ubuntu 10.10 που για μένα είναι η καλύτερη έκδοση Ubuntu που έχει βγεί.

Αν θέλετε μπορείτε να γυρίσετε στο παλιό gnome και να έχετε ένα αρκετά πιο γρήγορο σύστημα που μπορεί να δουλέψει και στο netbook σας. Δώστε sudo apt-get install gnome-session-fallback στην κονσόλα και κάντε log out. Συνδεθείτε με το gnome classic. 
 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger