Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Pick of the week - Slimjet

Όπως θα έχετε διαπιστώσει και εσείς, τα τελευταία χρόνια ο βασιλιάς των browser είναι ο Chrome. Το ξέρω οτι μια πολύ μικρή μερίδα θα διαφωνήσει, είτε γιατί έχει συνηθίσει σε κάποιο άλλο browser, είτε γιατί είναι fanboys (ναι συμβαίνει αυτό ακόμα και με τους browsers), είτε γιατί απλά διαφωνούν γιατί δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν. Δεν μιλάω για συγκεκριμένα benchmarks (που στα περισσότερα ούτως η άλλος είναι πρώτος) που δεν έχουν μεγάλη χρησιμότητα στην καθημερινότητα μας. Την πρωτιά την δείχνουν οι αριθμοί. Τον σεπτέμβριο του 14 είναι στο 40% με δεύτερο τον IExplorer στα 18.2%. Στις επισκέψεις στην σελίδα μου έχει το 60%, με τον firefox δεύτερο στα 23% (Αυτά βέβαια είναι συγκεντρωτικά απο το 2006 μέχρι σήμερα).

Δεν έγιναν σε μια μέρα όλα αυτά και δεν σημαίνει οτι o Chrome δεν είχε ή δεν έχει τα σκαμπανεβάσματα του. Μετά την 32 έκδοση, άρχισα να μην είμαι ευχαριστημένος με την απόδοση του. Δεν σημαίνει βέβαια οτι όλοι είχαν το ίδιο πρόβλημα. Αλλά θυμάμαι πώς ήταν αρκετά τα παράπονα τότε. Με τις επόμενες εκδόσεις και ειδικά μετά την 34 άρχισαν να στρώνουν κάπως τα πράγματα, αλλά ποτέ δεν επανήλθαν όσο αναφορά την απόδοση, στα παλιότερα επίπεδα. Και ενώ πάντα δοκιμάζω καινούργιους browsers, πλέον έψαχνα να βρω κάτι που να θυμίζει τον παλιό Chrome.

Αν και δεν έχω μεγάλη εμπειρία με την σημερινή πρόταση (την δουλεύω μόνο 3 μέρες) μπορώ να πώ οτι η όλη εμπειρία θυμίζει τον παλιό Chrome, χωρίς βέβαια να στερείται τίποτα από τις καινούργιες του προσθήκες. O Slimjet είναι κατά ένα μαγικό τρόπο, καλύτερος από τον Chrome. Και δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός!

Είναι βασισμένος βέβαια στην μηχανή Blink του Chrome και μπορείτε να συνδεθείτε με τον Google λογαριασμό σας, όπως κάνετε πάντα. Οι εφαρμογές σας, τα bookmark σας, θέματα κλπ, όλα υπάρχουν κανονικά όπως τα ξέρετε. Φυσικά και έχετε πρόσβαση στο Google Web Store για ότι επιθυμείτε. Μόνο που εκτός απο αυτά που τα ξέρουμε ήδη, είναι χτισμένα στον browser κάποια σημαντικά πρόσθετα. Μετάφραση, proxy δυνατότητα, κοινοποίηση κατευθείαν στο facebook με ένα κουμπί, κατέβασμα βίντεο από youtube, επεξεργασία εικόνων, συμπίεση εικόνων για ανέβασμα στο ίντερνετ, προστασία απο malware,anti-tracking και πραγματικά η λίστα είναι μεγάλη. Και το σημαντικότερο... η ταχύτητα.

Είναι προτιμότερο να πάτε απο την σελίδα του browser και να κοιτάξετε μόνοι σας όλες αυτές τις προσθήκες, γιατί δεν θα θελα να παραλείψω κάτι. Είναι προσθήκες που χρειαζόμαστε οι περισσότεροι. Πράγματα που ένας σύγχρονος browser, δεν θά πρεπε να τα αφήνει στην ευθύνη του χρήστη, έτσι ώστε να τα κατεβάσει απο ένα store. 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα τα βρείτε με την πρώτη, όπως το να σώζετε την σελίδα σας σαν pdf κατευθείαν, η να τραβήξετε ένα screenshot, να ορίσετε τα δικά σας αγαπημένα sites στην start page και οχι να βγαίνουν αυτά που επισκέπτεστε συνέχεια. Αλλά όταν ανοίξετε τις ρυθμίσεις, θα δείτε πραγματικά πώς αυτός ο browser, έγινε με βάση τις δικές μας καθημερινές ανάγκες. Είναι πλήρως παραμετροποιήσιμος κάτι που βέβαια δεν απασχολεί τους απλούς χρήστες, αλλά κάτι που οι power users θα λατρέψουν.

Αν ήταν να πώ κάτι άσχημο, θα έλεγα οτι το λογότυπο του Slimjet είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να φτιάξουν κάτι καινούργιο. Ειλικρινά δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να τον κάνει χειρότερο απο τον Chrome.

Θα το ξαναπώ οτι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε τον Slimjet τώρα. Γιατί δεν κατάφερα να αναφέρω όλες αυτές τις μικρό-προσθήκες που τον κάνουν τον καλύτερο browser που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια. Έχω ακούσει καλά λόγια και για τον Palemoon και αν είναι καλός θα τον αναλύσω στο επόμενο pick of the week. Δεν νομίζω όμως να είναι τόσο πλήρης όσο ο Slimjet.




 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger