Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Διορθώστε το Grub σε περίπτωση λάθους.


Είναι συχνό φαινόμενο για τους χρήστες που έχουν Windows και Linux στον υπολογιστή τους να έχουν προβλήματα με το Grub.Είτε από μια λάθος εγκατάσταση λειτουργικού, είτε από κάποιες ρυθμίσεις που αλλάξαμε.

Η πρώτη περίπτωση είναι να χάσουμε τελείως το Grub και αυτόματα να φορτώνουν τα Windows, την στιγμή που εμείς θέλουμε να μπουμε στο Linux λειτουργικό μας. Μπορούμε εύκολα να διορθώσουμε το λάθος αυτό κάνοντας boot απο μία live διανομή.

Γράφουμε λοιπόν - sudo fdisk -l
Εδώ θα σας βγάλει την λίστα με τα λειτουργικά σας.Θα κάνουμε mount τώρα το Linux λειτουργικό.Το ποιό είναι θα το δείτε απο τα αποτελέσματα της fdisk.Για παράδειγμα συνήθως σε ένα δίσκο με 2 partition για τα δύο λειτουργικά, το partition του linux είναι το sda1.

Η επόμενη εντολή είναι - sudo mount sda1 /mnt

Στην συνέχεια ξανακάνουμε install το Grub.  - sudo grub-install --root-directory=/mnt  /dev/sda
Προσέξτε να βάλετε σωστά το όνομα του δίσκου που βρίσκετε το master boot record.Άν είχατε το λειτουργικό σας στο sda5 τοτε το mbr βρίσκετε στο sda.

Αφού κάνουμε την επανεκκίνηση, θα δούμε κανονικά πάλι το Grub και την λίστα με τα λειτουργικά που έχουμε στον υπολογιστή μας.Κάνοντας boot σε linux θα κάνουμε update το μενού του Grub. - sudo update-grub.


Ένα άλλο συχνό φαινόμενο είναι να θέλουμε να έχουμε προεπιλεγμένα τα Windows σάν το λειτουργικό που θα αρχίσει, άν δέν διαλέξουμε κάτι στο Grub.Αυτό γίνετε εύκολα με το πρόγραμμα startup-manager.Αν δέν το έχετε ήδη μπορείτε να το εγκαταστήσετε με - sudo apt-get install startupmanager.
Στήν συνέχεια θα βρείτε το πρόγραμμα στον κατάλογο administration και απο εκεί μπορείτε να ρυθμίσετε τον Grub, να συμπεριφέρεται όπως θέλετε εσείς.




 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger