Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Pick of the week - Scratch



Ένα ωραίο πρόγραμμα για να κάνουμε τα πρώτα βήματα μας  στον προγραμματισμό, είναι το Scratch. Παρόλο που έχει φτιαχτεί για μικρές ηλικίες, αποτελεί μέρος μαθημάτων σε πολλά πανεπιστήμια. Αυτό που κάνει την Scratch διαφορετική από τις άλλες γλώσσες προγραμματισμού, είναι ότι είναι εύκολη στον προγραμματισμό, και τα αποτελέσματα της ενθαρρύνουν τον προγραμματιστή να συνεχίσει να μαθαίνει. Με τις παραδοσιακές γλώσσες αρχίζουμε να παράγουμε προγράμματα, που εμφανίζουν μόνο κείμενο, κάτι που δεν είναι αρκετά ενθαρρυντικό, στην σημερινή εποχή που κυριαρχούν τα όμορφα παραθυρικά προγράμματα. Η Scratch φροντίζει να μας επιβραβεύσει με το αποτέλεσμα, έτσι ώστε να μας κρατήσει το ενδιαφέρον και να συνεχίσουμε την μελέτη.
Στα αριστερά του προγράμματος υπάρχει μια λίστα με διάφορες εντολές ψευδοκώδικα. Φράσεις όπως «άλλαξε x κατά 10», «επανέλαβε 10», «εάν<> αλλιώς», μπορούμε να τις σύρουμε με το ποντίκι και να τις ρίξουμε στο πρόγραμμα μας, έτσι ώστε να φτιάξουμε τον πρώτο μας κώδικα. Παρόλο που ο τρόπος φαίνεται εύκολος, αυτό που πετυχαίνει το Scratch, είναι να διδάξει την λογική του προγράμματος και να αφήσει τον προγραμματιστή να σκεφτεί ποια κομμάτια του ψευδοκώδικα θα διαλέξει για να πετύχει αυτό που θέλει.

Το πρόγραμμα διαθέτει κάποια έτοιμα sprites, δηλαδή κάποια καρτουνίστικα γραφικά, ώστε να μπορούμε να τα εισάγουμε στο πρόγραμμα μας και να τους δώσουμε εντολές. Εντολές όπως να περπατάνε, να μιλάνε, να αποκρίνονται σε διάφορα συμβάντα, όπως το πάτημα ενός κουμπιού ή η κίνηση του ποντικιού και αρκετά άλλα.

Παλιότερα είχαμε δει ένα παρόμοιο πρόγραμμα από την Microsoft. Μπορεί εκείνο να είναι πιο εντυπωσιακό, μιας και μπορούμε να φτιάξουμε 3d παιχνίδια με ψευδοκώδικα, αλλά το Scratch είναι πιο κοντά στο να μας μεταδώσει βασικές έννοιες προγραμματισμού.Και αυτό είναι πιο σημαντικό.



 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger