Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ubuntu 11.04 Beta


Αυτή η έκδοση του Ubuntu είναι σημαντική μιας και φέρνει για πρώτη φορά το Unity στο desktop. Τί είναι το Unity; To Unity είναι ένα νέο γραφικό περιβάλλον σχεδιασμένο για να κάνει την ζωή μας πιό εύκολη και να κάνει το desktop μας πιο όμορφο και λειτουργικό. Μία επανάσταση ή μια καινοτομία όπως λένε και στην σελίδα της canonical. Τι είναι ουσιαστικά το Unity για τον χρήστη; Μια ηλίθια μπάρα στα αριστερά της οθόνης την οποία δέν μπορείς να μετακινήσεις κιόλας. Αλλά ας τα δούμε ένα ένα.
Το να βγάζεις ένα λειτουργικό δύο φορές το χρόνο είναι μεγάλη υπόθεση. Πρέπει να δείξεις οτι υπάρχει εξέλιξη απο έκδοση σε έκδοση. Δεν είναι απλά τα πράγματα σαν την Microsoft που βγάζει ένα λειτουργικό κάθε 4 - 5 χρόνια. Το Unity λοιπόν αν και έχει και καλά στοιχεία, δείχνει αυτό το πράγμα. Το να χαμε να λέγαμε. Βάζουμε κάτι όμορφο για να φανεί οτι υπάρχει εξέλιξη.

Όχι δέν ειναι λειτουργικό το περιβάλλον αυτό. Ξεκινώντας απο το καινούργιο μενού, θα δείτε οτι θα χάσετε πολύ χρόνο για να βρείτε το πρόγραμμα που θέλετε. Παλιότερα πηγαίναμε στο start menu και διαλέγαμε την κατηγορία internet πχ και μετά κάναμε κλίκ στον firefox.Τώρα πάμε στο start menu κλίκ στο find apps, κλικ στο all aplications,κλικ στο ίντερνετ,κλίκ στο see more results και τέλος κλίκ στο εικονίδιο του firefox. Σαφώς και άν ξέρετε το πρόγραμμα μπορείτε να το ψάξετε γράφοντας το όνομα του στην search bar ή ακόμα και να φτιάξετε μια συντόμευση στην μπάρα του Unity, αλλά σαν απλός χρήστης δέν γνωρίζω όλα τα προγράμματα που χρειάζομαι ονομαστικά.
H taskbar έχει μείνει ίδια όπως και με το gnome, με την ηλίθια διαφορά ότι δέν μπορείς να προσθέσεις κάποιο applet. Ξεχάστε δηλαδή όποιον clipboard manager, resource meter ή ότι άλλο είχατε εκεί πάνω. Δέν υποστηρίζονται.

Άς πάμε και στην sidebar τώρα. Χρησιμοποιούσα το Docky για αυτή την δουλεία και είναι πολύ καλύτερο. Τουλάχιστον μπορώ να το βάλω όπου θέλω και να μην είναι αναγκαστικά καρφωμένο στα αριστερά. Εδώ δέν έχουμε και πολλές επιλογές. Το να εισάγουμε μια συντόμευση με drag 'n drop είναι άθλος πραγματικά. Υπάρχουν δύο τρείς ρυθμίσεις που μπορείτε να αλλάξετε για την συμπεριφορά της μπάρας, αλλά λίγα πράγματα. Γενικά δουλεύει καλά και μπορεί να χειριστεί πολλές συντομεύσεις μίας και όσες περισσεύουν αναδιπλώνονται. Επίσης υποστιρίζει και keyboard shortcuts πατώντας το win key και κάποιο αριθμό ή γράμμα. Γενικά στην αρχή θα σας εκνευρίσει μέχρι να την μάθετε. Μετά θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα.

Αλλαγές έχει και το software center. Έχει πλέον βαθμολογία για τις εφαρμογές και κριτικές για κάθε εφαρμογή. Κάτι που είναι χρήσιμο μιας και δέν γνωρίζουμε όλοι την κάθε εφαρμογή που υπάρχει εκεί.

Για το start menu ή όπως αλλιώς λέγετε, φαίνεται οτι είναι ακόμα υπό ανάπτυξη. Θυμίζει πολύ android εμφανισιακά. Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε κάτι ούτε να προσθέσουμε συντομεύσεις. Ότι βλέπεις αυτό είναι. Και είναι τραγικό να μη μπορείς να αλλάξεις τπτ εκει μέσα γιατί θα μπορούσε να ήταν πολύ χρήσιμο σαν μενού.

Υπάρχουν και άλλες αλλαγές βέβαια, αλλά αυτές είναι που φαίνονται με την πρώτη. Επίσης να σημειώσω κάτι πολύ καλό. Παρόλο που το Banshee δέν έχει καμια όρεξη να δεί το ipod μου, ώς δια μαγείας το λειτουργικό αναγνωρίζει πλέον τις εφαρμογές που μπορούν να αποθηκεύσουν αρχεία, όπως το stanza για βιβλία, ή το mobile disk για διάφορα αρχεία. Μόνο και μόνο γιαυτό άξιζε ή εγκατάσταση :)
Ο κάθε χρήστης θέλει να δουλεύουν τα πράγματα πρώτα, πρίν είναι όμορφα. Η ομορφιά είναι πολυτέλεια αν το σύστημα που έχεις δέν δουλεύει. Ναι είναι όμορφο το λειτουργικό. Και σίγουρα θα αρέσει στους περισσότερους. Αλλά καλύτερα να λυθούν πρώτα τα σοβαρά προβλήματα που κουβαλάνε όλες οι διανομές και μετά να κοιτάξουν την ομορφιά και την καινοτομία. Όταν δέν υπάρχουν σοβαρά προγράμματα για να δουλέψεις με είκονες, βίντεο η 3d, όταν περιμένω 1 χρόνο για να μπορέσει η συσκευή μου να αναγνωριστεί απο κάποια εφαρμογή και ακόμα δέν γίνετε, δεν φτιάχνεις καινούργιο γραφικό περιβάλλον που το αποκαλείς και καινοτόμο, γιατί απλά δέν χρειάζεται.

Στίς 28 απριλίου βγαίνει η κανονική έκδοση του 11.04.Αλλά πραγματικά δέν έχει σημασιά σε αυτό το μπάχαλο που γίνετε. Όποια έκδοση και να έχεις, είσαι beta tester είτε το θές είτε όχι αν τρέχεις κάποια διανομή.
 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger