Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Product placement και Apple.



Έτυχε να δώ την ταινία Book of Eli προχθές, μια ταινία που διαδραματίζετε σε μια κατεστραμένη από πυρινικά αμερική.Φυσικά  και η ταινία είναι πολύ καλή και προτείνω να την δείτε .Σε εκείνο που στάθηκα όμως και είπα ότι δεν πάει άλλο πια, είναι το product placement της apple.Πραγματικά αυτή η ιστορία γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σε μερικές ταινίες περνάει απαρατήρητο, αλλά σε άλλες φαίνεται ότι έγινε με το "ζόρι". 

Με τον όρο product placement περιγράφουμε συνήθως προϊόντα τα όποια εμφανίζονται όλος τυχαίος, σε σκηνές ταινιών, βιντεοκλίπ,και σε επεισόδια από σειρές. Οι περισσότερες αν όχι όλες είναι πληρωμένες και θεωρείται μια μορφή διαφήμισης. Φυσικά και δεν είναι εύκολο να γυριστεί μια ταινία χωρίς να χρησιμοποιηθούν κάποια προϊόντα(εκτός και αν διαδραματίζετε σε άλλη εποχή), είτε αυτά είναι ρούχα, είτε αυτοκίνητα,είτε ηλεκτρονικές συσκευές. Αλλά ο θεατής μπορεί να διακρίνει πότε κάτι τέτοιο γίνετε εσκεμμένα ώστε να προβληθεί το προϊών

Λόγο λοιπόν του ιδιαίτερου σεναρίου στην ταινία, χρησιμοποιήθηκε ένα παλιότερο ipod, το οποίο το μουτζουρώσανε κιόλας, να φαίνεται ότι είναι 30+ χρονών. Με το σκεπτικό ότι ένα ipod touch μάλλον δεν θα άντεχε μια πυρηνική καταστροφή λόγο της touch screen που έχει.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα από τα τόσα που έχω δεί κατά καιρούς. Το άρθρο στο Reuters  λέει οτι 30% από τις ταινίες του box office έχουν προϊόντα της apple σαν product placements. Και φυσικά κανείς δέν παραδέχεται ότι αυτό γίνετε εσκεμμένα. Απλά θέλουν υπολογιστές για τις σκηνές τους και χρησιμοποιούν macs για ρεαλισμό. Με μόνο το 10% των αμερικανικών σπιτιών να έχουν κάποιον apple υπολογιστή (στην ευρώπη είναι πολύ πιο τραγικά τα νούμερα), πόσο ρεαλιστικό σας φαίνεται αυτό;

Η λίστα τών ταινιών είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και είμαι σίγουρος οτι θα έχετε παρατηρήσει και εσείς το γεγονός αυτό. Σε μια εποχή που οι εταιρίες παραγωγής ταινιών κυνηγάνε την πειρατεία, κανέναν δεν φαίνεται να ενοχλεί το γεγονός οτι διάφορες εταιρίες μας πλασάρουν με το έτσι θέλω διαφημίσεις στις ταινίες. Και φυσικά μην περιμένετε ποτέ την apple,την nike ή την ford να παραδεχτούν οτι χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο διαφήμισης. Ούτε βέβαια και την βιομηχανία του hollywood.

Νομίζετε οτι τα λεφτά που δίνονται είναι λίγα. Για σκεφτείτε λίγο πόσος κόσμος βλέπει μια καινούργια ταινία με δύο-τρία καλά ονόματα; Μια ταινία που θα πληρώσετε είτε για την δείτε στο σινεμά, είτε για την αγοράσετε σε dvd.
 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger