Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Windows 8 Developer Preview


Νωρίς νωρίς αυτή την φορά πήραμε στα χέρια μας έκδοση τών καινούργιων Windows.Πρέπει να είναι πολύ ενθουσιασμένοι εκεί στην Microsoft, καθώς δέν σταματάνε να μιλάνε και να δείχνουν συνεχώς το καινούργιο λειτουργικό. Φυσικά και είναι μεγάλο θέμα, αλλά πόσο λάθος να πάς μετά τα 7. Ειδικά αν ξέρεις οτι ότι και να γίνει, ο κόσμος θα το αγοράσει. Αν αναλογιστεί κανείς πόσοι το αγοράζουν χωρίς καν να ξέρουν οτι το έχουν αγοράσει.Το πόσες επιχειρήσεις,εταιρίες και οργανισμοί εξαρτιούνται από αυτό το λειτουργικό που μπορεί να τρέξει τα .exe τους.Διότι χωρίς αυτά απλά χάνουμε δουλεία τόσων ετών και οτι backup έχουμε, είναι άχρηστο, αν αλλάξουμε λειτουργικό.

Δέν υπάρχει λόγος λοιπόν να ανησυχεί κανείς για το λειτουργικό αυτό. Μπορείς να ανησυχείς για το Xbox, για το Windows phone κλπ. Αλλά για τα Windows δέν υπάρχει λόγος.Δέν γίνετε να φύγεις απο εκεί. Από εκεί φεύγεις μόνο οταν δέν έχεις τίποτα να χάσεις. Αν έχεις, όπως συμβατότητα προγραμμάτων, η ανάγκη εκπαίδευσής δική σου ή του προσωπικού σου σε ένα νεό λειτουργικό, τότε κάθεσαι εκεί που είσαι.

Στο θέμα μας τώρα. Όλοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τα W8.Εγώ πάλι δέν τα είδα τόσο καλά.Τι ακριβώς σκέφτονται εκεί στην Microsoft; Η θα φτιάξετε ένα λειτουργικό για desktop και ένα για tablets, ή απλά μην κάνετε τίποτα. Αυτό το δύο σε ένα, νομίζω ούτε στα σαμπουάν δέν πέτυχε τελικά :) .

Καταρχήν ρίχνουν όλους εμάς στην απέξω. Που είμαστε οι παραδοσιακοί ας το πούμε κομπιουτεράδες, με το ποντίκι μας και το πληκτρολόγιο μας. Δέν ενοχλήσαμε και κανένα για να μας σερβίρουν αυτό το χάλι.

Πρέπει να είσαι σε μεγάλο πανικό ώστε να πείς, "ωραία θα φέρουμε το Μetro Ui και στα tablets.Και τι θα γίνει με τα desktop; Ε βάλε ενα κουμπί να γυρνάει σε Windows 7 μωρε!" Δέν ξέρω μου φαίνεται εντελώς παιδικό.

Αν δέν υπάρχει ανάγκη για τα Windows 8 στο desktop, βγάλτε ένα λειτουργικό για τα tablets, και τελείωσε εκεί το θέμα.Δέν μου φαίνεται νορμάλ η άποψη οτι "βάλαμε να γυρνάει στα 7 για συμβατότητα." Και η apple έχει office εφαρμογές στο Ios.Δέν γυρνάει σε Mac Os X για συμβατότητα. Απλά κάνανε καινούργιες εφαρμογές.Απλό δέν είναι;

Βέβαια για την αγορά αυτό το λειτουργικό είναι το καλύτερο για tablets. Έχεις 100% συμβατότητα με ότι πρόγραμμα θές. Δέν ξεκινάς απο το μηδέν όπως ξεκίνησε η Apple. Έχω όλα μου τα παλιά προγράμματα, τα καινούργια που θα βγαίνουν, σύν τα metro προγράμματα που θα είναι κατάλληλα για το νέο gui.Αλλά πώς πάς να το πουλήσεις αυτό το πράγμα και να έχεις και την αποδοχή τών ανθρώπων που θέλουν ένα σοβαρό λειτουργικό.

Αφού γκρινιάξαμε ας το δούμε τώρα λίγο καλύτερα.

Το δοκίμασα σε ένα netbook Acer Aspire One. Τα πήγε αρκετά καλά μίας και έχει τις ίδιες απαιτήσεις με τα 7. Πρίν βιαστήτε να τα κάνετε εγκατάσταση, να πούμε οτι υποστηρίζουν αναλύσεις απο 1024x768 και πάνω. Που σημαίνει όχι netbooks.Αν τα βάλετε απλά δέν θα παίζουν οι metro εφαρμογές. Θα μπορείτε να δείτε το υπόλοιπο λειτουργικό όμως κανονικά.

Το Metro Ui είναι όμορφο και πολύ γρήγορο. Φαντάζομαι το σκρολάρισμα σε ένα tablet θα είναι ομαλό, εκτός και αν βγεί κανά tablet με 256 μνήμη. Εφαρμογές λόγο του περιορισμού δέν είδα. Το μενού είναι εύχρηστο όπως είναι φυσικό. Ωραία είναι η εύρεση για εφαρμογές,ρυθμίσεις και αρχεία. Είναι ενιαία και για τα 3 και πολύ εύχρηστη. Ο συγχρονισμός ρυθμίσεων μεταξύ τών υπολογιστών μας είναι επίσης καλοδεχούμενη επιλογή. Βέβαια το hilight του λειτουργικού, είναι οι εφαρμογές του Metro Ui. Αλλά έτσι και αλλιώς είναι νωρίς ακόμα γιατί θα γραφτούν σίγουρα ωραίες και πρωτότυπες εφαρμογές.

Τα Windows 8 απο την άλλη είναι κάπως κομμένα. Το κλασσικό start menu, έχει φύγει και όποτε κάνω το λάθος να το πατήσω, γυρνάω πάλι στο Metro Gui. Με το ζόρι δηλαδή ένα πράγμα. Τα εγκατεστημένα προγράμματα, βγαίνουν στο Metro, μιας και δέν υπάρχει start menu. Φανταστικά. Οπότε πάω στο Metro πατάω την συντόμευση για να με πετάξει πάλι στα Windows 8.Μιλάμε για τεράστια πρόοδο.

Ο explorer έχει ribbon μενού πλέον. Βλέπε office 2007 και άνω.Αν σας αρέσει αυτό το είδος μενού είστε τυχεροί. Εγώ πάλι το θεωρώ χάσιμο οθόνης και χάσιμο χρόνου μίας και έχω απλά μάθει να δουλεύω αλλιώς. Γενικός θυμίζει λίγο Apple το θέμα. Οι αλλαγές γίνονται είτε το θέλουμε είτε όχι.Και τις περισσότερες φορές, δέν είναι ανάγκη να γίνονται και αλλαγές. Απλά τις κάνουνε, αδιαφορώντας αν είναι λειτουργικές η όχι.

Κατά τα άλλα, οι διαφορές με τα Windows 7 είναι λίγες με την πρώτη ματιά. Ισχύουν όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Ειλικρινά θα εκπλαγώ αν τα Windows 8 βρούν δρόμο για το desktop. Και είναι σίγουρο πώς δέν θα αλλάξει τίποτα πρός το καλύτερο στον χρόνο που απομένει. Δέν θα είχα κανένα πρόβλημα αν αυτό το λειτουργικό λέγονταν Windows tablet edition.Αλλά αυτό το δύο σε ένα ειλικρινά δεν κολλάει.

Σίγουρα θα βελτιωθεί πάρα πολύ το Metro Ui και σίγουρα θα γραφτούν ενδιαφέρουσες εφαρμογές. Αλλά πώς είναι δυνατόν ή Microsoft να σκοτώνει το desktop πρίν την ώρα του; Διάβασα τις προάλλες ένα πολύ ωραίο tweet. To desktop πέθανε, γράφουν οι αναλυτές απο τα desktop τους.









 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger