Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Smallbasic - Μια basic γλώσσα για αρχάριους από την Microsoft


Πρίν από μια ώρα εγκατέστησα την Smallbasic. Αυτή είναι η καινούργια γλώσσα προγραμματισμού της Microsoft και απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους προγραμματιστές ή και σε ανθρώπους που δέν έχουν προγραμματίσει ποτέ. Πρίν περάσουμε να δούμε τι έχει να μας προσφέρει ας δούμε πρώτα τι θα χρειαστούμε και απο πού. Καταρχήν το πρόγραμμα απο αυτή την σελίδα.
Στην συνέχεια θα πρέπει να κατεβάσουμε το net framework 3.5 αλλά και το net framework 3.5 sp 1. Αυτά θα τα βρείτε απο τις ενημερώσεις του υπολογιστή σας ή και πάλι απο την Microsoft. Οπότε αργά η γρήγορα θα φτάσετε και στον editor του προγράμματος.

Η έκδοση που έχω είναι η 0.8 και μόλις θα αρχίσετε να το ψάχνετε, θα δείτε πώς η Smallbasic είναι ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια. Υπάρχει ένα pdf με κάποιες βασικές οδηγίες για να αρχίσουμε το πρώτο μας πρόγραμμα. Ας αρχίσουμε με τα καλά. Καταρχήν είναι δωρεάν κάτι που αμέσως σημαίνει οτι μπορεί να ασχοληθεί ο καθένας. Παράγει .exe που μπορεί ο καθένας να μοιραστεί με τους φίλους του ή στο ίντερνετ. Επίσης πολύ σημαντικό για έναν αρχάριο να πάρει μια άποψη για το χόμπυ του. Είναι αρκετά απλή και “μικρή” γλώσσα. Υπάρχει το intellisense το οποίο δανεισμένο απο το visual studio, συμπληρώνει τις εντολές μας και έτσι δεν χρειάζεται να θυμόμαστε ποια μέθοδος ανήκει πού και πώς να την γράψουμε. Μιάς που είπαμε μέθοδος να πάμε και στα άσχημα.

Η γλώσσα δεν είναι basic. Και κακός λέγετε δηλαδή. Απλά ίσως θέλει να δηλώσει πώς τότε σαν Microsoft είχαμε την δική μας basic που έμαθε τόσος κόσμος να προγραμματίζει, τώρα έχουμε κάτι σαν τον διαδοχό της. Το συντακτικό της θυμίζει αντικειμενοστραφής γλώσσες. Είναι αρκετά δύσκολο στο να δώσεις να καταλάβει ένας αρχάριος γιατί μετά το textwindow πχ πρέπει να βάλουμε τελεία .Ένα ακόμη άσχημο είναι οτι δέν υπάρχει Gui editor. Με λίγα λόγια ή Microsoft λέει καθαρά πώς αν θές φόρμες θα πρέπει να “αποφοιτήσεις” απο την smallbasic και να πας στο visual studio. Τώρα στο μέλλον τι θα γίνει δέν ξέρω, αλλά μπορώ να σας πώ πώς visual basic η smalltalk δέν συμφέρει την Microsoft να γίνει.

Το συμπέρασμα για να μην σας κουράζω είναι ότι είναι μια καλή αρχή για μια γλώσσα που έχει σκοπό να σε τραβήξει στον προγραμματισμό. Διάβαζα προχθές σε ένα βιβλίο πως πλέον όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να ξέρουν έστω και δύο πράγματα για το πώς να προγραμματίζουν. Τραβηγμένο ή όχι θα το δείξει το μέλλον. Απο εκεί και πέρα άν είχα παιδί σίγουρα θα διάλεγα αυτή την γλώσσα για να παίξει. Αλλά όταν φτάσει στο σημείο να μάθει προγραμματισμό υπάρχουν καλύτερες επιλογές.

Ας δούμε και ένα μικρό παράδειγμα. Στο πρόγραμμα θα κάνουμε κάτι εντυπωσιακό με 3 σειρές κώδικα. Θα ζητάμε τον ορισμό μιας λέξης στα αγγλικά και το πρόγραμμα θα μας δίνει έξοδο το αποτέλεσμα. Ολό αυτό βέβαια θα γίνετε με την βοήθεια του ίντερνετ όπως καταλάβατε.

TextWindow.write("Δώστε την λέξη που θέλετε: ")
definition_word = TextWindow.read()
TextWindow.Write(Dictionary.GetDefinition(definition_word))


Η έξοδος του προγράμματος.

Επειδή έχω ασχοληθεί πολύ λίγο και πάντα δέν κρατιέμαι απο το να γράφω τις πρώτες εντυπώσεις, δέν είναι απίθανο η γλώσσα να ωριμάσει μέσα σας και να θέλετε να ασχοληθείτε παραπάνω. Εγώ αποφάσισα να την ψάξω για κάποιες μέρες, για να δώ αν μπορεί να παράγει κάτι πιο χρήσιμο απο προγράμματα κονσόλας και απλά γραφικά.
 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger