Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Πως να μετατρέψουμε έναν υπολογιστή και μία απλή web cam σε σύστημα ασφαλείας.


Για αρχή θα δούμε τι χρειαζόμαστε. Έναν υπολογιστή φυσικά. Δέν παίζουν ρόλο οι απαιτήσεις και πιστεύω πώς και το παλιό σας pc είναι αρκετό για αυτή την δουλειά. Μία απλή web cam είναι επίσης αρκετή για να καλύψει την ανάγκη μας. Βέβαια υπάρχουν και κάμερες με καλύτερες αναλύσεις ή με άλλα εξτρά όπως κάμερες νυκτός, ασύρματες κλπ κλπ, αλλά εδώ θα φτιάξουμε κάτι με αυτά που έχουμε.

Σάν πρώτη δουλεία πρίν βάλουμε το πρόγραμμα, θα πρέπει να αποφασίσουμε για ποιό λόγο θα βάλουμε την κάμερα, καθώς και το μέρος (ελπίζω όχι για να παίρνετε μάτι την γειτόνισσα :p ). Το κακό με τις web cams είναι οτι έχουν μικρό καλώδιο και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να την τοποθετήσουμε κάπου κοντά στο pc. Αυτό λύνεται είτε με ασύρματη κάμερα,είτε με ένα εξτρά καλώδιο usb σαν και αυτό.


Πρέπει να περιορίσουμε τα μέτρα στα 3-5 γιατί μετά το σήμα θέλει ενίσχυση. Έτσι αν θέλουμε να δουλέψουμε με αυτούς τους περιορισμούς, συνεχίζουμε. Αλλιώς πρέπει να κοιτάξετε να αγοράσετε μια ασύρματη κάμερα.

Το επόμενο βήμα είναι να βρούμε ειδικό πρόγραμμα για την περίπτωση μας, μίας και ένα απλό πρόγραμμα για web cam δέν κάνει τπτ άλλο απο το να δείχνει την εικόνα της κάμερας. Δέν ξέρω τι υπάρχει στην αγορά απο τέτοιου είδους προγράμματα αλλά πιστεύω κάποια θα είναι πολύ ακριβά μίας και θεωρείτε ειδικό λογισμικό. Αυτό που εγώ εγκατέστησα είναι open source πρόγραμμα, που στην περίπτωση μας σημαίνει δωρεάν. Άν πάμε στό http://dorgem.sourceforge.net/ θα δούμε οτί ο προγραμματιστής του σταμάτησε να βγάζει νέες εκδόσεις, αλλά υπάρχει η τελευταία για κατέβασμα.

Αφού κατεβάσουμε και εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα, πάμε να δούμε λίγο τί μπορεί να κάνει το πρόγραμμα για εμάς. Τό πρόγραμμα λοιπόν μπορεί να αρχίσει να τραβάει βίντεο ή φωτογραφίες όταν υπάρξει κίνηση που ή κάμερα μπορεί να πιάσει. Αυτά τα αρχεία (βίντεο,φωτογραφίες) μπορεί να τα σώσει στον υπολογιστή μας ή και να τα ανεβάσει σε ένα μέρος στο ίντερνετ. Το γιατί να τα ανεβάσει κάπου ίσως σας ξενίσει. Αλλά σκεφτείτε κάποιος να έχει μπει στο δωμάτιο σας και να έχει φωτογραφηθεί απο την κάμερα. Για να μήν τον βρεί κανείς απλά παίρνει τον υπολογιστή ή τον δίσκο και έτσι δεν έχετε καμία ελπίδα να δείτε ποιος είναι.

Το πρόγραμμα λοιπόν αρχίζει και ψάχνει για την web cam. Την έχουμε συνδέσει απο πρίν και πάμε να δούμε λίγο τις ρυθμίσεις . Θα ασχοληθούμε με βασικά πράγματα και καθώς θα παίξετε με το πρόγραμμα θα δείτε και τις άλλες λεπτομέρειες.

Πάμε λοιπόν στο 1 και πατάμε source. Βγαίνει η παρακάτω φόρμα όπου είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα που θα έχουμε στην εικόνα. Δέν θα κάτσω να εξηγήσω όλες τις επιλογές. Πιστεύω οτι παίζοντας λίγο θα βρείτε την εικόνα που είναι η καλύτερη για την περίπτωση. Βασικό πράγμα είναι ή επιλογή indoor/outdoor στή περίπτωση που τραβάτε έναν εξωτερικό χώρο. Άν η εικόνα σας είναι πάρα πολυ φωτεινή γυρίστε το στο οutdoor. Οι άλλες ρυθμίσεις είναι γνωστές απο οποιοδήποτε μενού τηλεόρασης ας πούμε.

Στο 2 τo store settings φτιάχνουμε ένα προφίλ για το τί θέλουμε να κάνει το πρόγραμμα. Στην φωτό σας έχω ένα παράδειγμα. Τι κάνει; Ανά 1 δεύτερο (interval), εάν υπάρχει κίνηση, σώσε τις φωτογραφίες στον φάκελο c:/......./fakelos/photos%G%g.jpg


Τι κάνουν τα %G και %g.; Το πρώτο γράφει την χρονία στο όνομα του αρχείου. Το δεύτερο γράφει μια ημερομηνία και ώρα.
Πατώντας το 3 αρχίζει αυτόματα και τραβάει φωτογραφίες, όταν υπάρχει κίνηση.
Να θυμάστε να ελέγχετε καλά το χώρο γιατί ένα πουλί ή ένα παράθυρο που κουνίεται απο τον αέρα , μπορεί να βάλει το πρόγραμμα να τραβάει φωτογραφίες συνεχώς και είναι κάτι που δέν θέλουμε.
Με την βοήθεια ενός εξτρά προγράμματος θα μπορούσαμε να πέρνουμε αυτές τις φωτογραφίες σε ένα mail ή ακόμα και να μας έρχεται κάποιο μήνυμα στο κινητό ή να ακούγετε απο τα ηχεία μια σειρήνα.
Ελπίζω να τα καταφέρατε και όλα να έχετε το δικό σας απλό σύστημα ασφάλειας.
 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger