Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Εγκατάσταση windows xp σε netbook advent 4211 (και άλλα netbooks)



Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί χρήστες netbook όπως εγώ, είναι η εγκατάσταση καινούργιου λειτουργικού στο μηχάνημά τους. Επειδή δεν υπάρχει κάποιο drive για cd/dvd τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Βέβαια μια λύση είναι να αγοράσουμε ένα εξωτερικό drive. Αλλά το θέμα είναι να γίνει με τα ήδη υπάρχοντα και να μην φορτωθούμε ακόμα μια άχρηστη συσκευή.
Υπάρχει και η περίπτωση μέσω δικτύου από υπολογιστή σε υπολογιστή, αλλά είναι κάτι που δεν το δοκίμασα μιας και θέλει πολύ ψάξιμο και δεν ξέρω κάν αν θα πετύχει.
Ο παρακάτω τρόπος πιστεύω είναι αρκετά απλός. Πρίν κάνουμε οτιδήποτε θα δούμε τι χρειαζόμαστε...

  • Ένα stick usb 1 giga και πάνω.(Για απλά windows xp είναι αρκετό.)
  • Ένα δεύτερο υπολογιστή με cd/dvd drive ή με deamon tools.
  • Μια έκδοση των windows xp σε cd/dvd ή image.


Ο advent καθώς και πολλά άλλα netbooks κρατάνε ενα ξεχωριστό partition (χώρισμα δίσκου) όπου εκεί έχουν τους drivers, διαγνωστικά εργαλεία και σε πολλές περιπτώσεις και το λειτουργικό για επανεγκατάσταση. Έτσι είναι πιο εύκολο να βάλετε αυτό το λειτουργικό που έχει ο υπολογιστής. Σε αυτή την περίπτωση θέλουμε να βάλουμε κάτι διαφορετικό, όπως μια custom διανομή windows ή να βάλουμε λειτουργικό σε netbook που δέν έχει backup σε partition.


Αφού τα έχουμε αυτά πάμε να βρούμε τους drivers του μηχανήματος. Για το advent 4211 έχω μαζέψει τους drivers σε αυτό το αρχείο. Πρέπει να κάνετε ένα αccount στο e-snips για να το κατεβάσετε. Εναλακτικά κατεβάστε απο το εδώ. (mirror)

Έχοντας τους drivers ξεκινάμε την διαδικασία. Κατεβάζουμε 2 προγράμματα. Το usb_prep8 και το bootsect. Τα έχω εδώ. Τα κάνουμε και τα 2 extract και πάμε στο φάκελο usb_prep8 και τον ανοίγουμε. Τρέχουμε το αρχείο usb_prep8.cmd .Ανοίγει μια command prompt και απλά πατάμε ένα enter. H φόρμα που θα εμφανιστεί θα κάνει φορμάτ το usb σε FAT. Απλά πατάμε start.

Όταν τελιώσει αφήνουμε τα παράθυρα ανοιχτά και ανοίγουμε ένα command prompt και πηγαίνουμε στον κατάλογο του bootsect. Το κάνουμε μέσω command prompt γιατί θα δώσουμε και ορίσματα. Πατάμε λοιπόν την εντολή bootsect.exe /nt52 X: όπου Χ είναι το γράμμα που αντιστοιχεί στο usb stick. Όλη αυτή η διαδικασία θα γίνει μέσω command line.
Η εντολή οταν ολοκληρωθεί θα μας βγάλει το εξής μήνυμα. “ Bootcode was succesfully updated on all targeted volumes.” Κλείνουμε αυτό το παράθυρο και το PeToUsb και επιστρέφουμε στο usb_prep8 .


Εδώ βλέπουμε αυτό το μενού και πρέπει να αλλάξουμε τις καταχωρίσεις από 1 έως 3. Πριν πατήσουμε την πρώτη επιλογή βάζουμε στο drive ή στο deamon tools to cd/image των windows.



Πατάμε 1 και enter και δείχνουμε που είναι αυτό το cd στο συστημά μας.
Πατάμε 2 και enter και βάζουμε ενα γράμμα που αντιστοιχεί σε δίσκο που δέν υπάρχει. Όπως Τ για παράδειγμα. Αυτό θα γίνει ένας εικονικός προσωρινός χώρος για αποθήκευση κάποιον αρχείων του λειτουργικού.
Πατάμε 3 και enter και δίνουμε το γράμμα που αντιστοιχεί στο usb stick.
Πατάμε 4 και αρχίζει η διαδικασία. Θα μας ρωτήσει εάν θέλουμε να κάνουμε φορμάτ στο δίσκο Τ. Πατάμε ναι και συνεχίζουμε. Μετά το φορμάτ πατάμε πάλι ναί και θα αρχίσει να αντιγράφει αρχεία απο το cd τών xp στο temp disk T: .
Πατάμε enter μόλις τελιώσει αυτή η ενέργεια και μας ρωτάει αν θέλουμε να αντιγράψουμε τα αρχεία από το temp disk T: στο usb μας. Φυσικά και αυτό θέλουμε. Θεωρητικά η διαδικασία παίρνει 30 λεπτά. Πρακτικά κάτω από 15 λεπτά για τα περισσότερα pc απο ότι νομίζω.
Τελευταία ερώτηση εάν θα θέλαμε να είναι το προτεινόμενο boot drive το usb μας πατάμε nai .
Kαι εδώ έχουμε ένα bootable windows xp usb stick .Ολο αυτό τεσπα :P

Παίρνουμε το netbook μας βάζουμε το usb stick και για το advent ειδικά πατάμε κατά την εκκίνησή του το F11. Διαλέγουμε το usb και από τις 2 επιλογές πατάμε την δεύτερη στο text mode. Εδώ δεν έχουμε τπτ άλλο παρά να αρχίσουμε την εγκατάσταση. Στην επιλογή του partition τώρα. Στην φωτό
φαίνεται το δεύτερο partition. Τα σβήνουμε όλα και ενώνουμε τον δίσκο. Το partition με τα διαγνωστικά είναι άχρηστο μίας και δέν μπορούμε να κάνουμε boot σε αυτό.


 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger