Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Opera Next 15.0 for Windows - Review

Για κάποιο περίεργο λόγο συνήθως ανήκω στην μειονότητα όσο αναφορά τους internet browsers. Μου αρέσει να τρέχω πιο "εξωτικά" προγράμματα για να σερφάρω στο ίντερνετ. Αυτή την στιγμή έχω εγκατεστημένους όλους του μεγάλους-γνωστούς browsers καθώς επίσης και το Midori και Maxthon σε Linux και Windows αντίστοιχα. Πάντα θέλω να είμαι με το outsider. Ίσως το πιο σημαντικό outsider για μένα ήταν ο Opera. Ειδικά με την έκδοση 11 είχα ενθουσιαστεί τόσο που έγραψα τα παρακάτω.

Το κακό είναι οτι η χαρά μου δεν κράτησε μιας και οι προγραμματιστές άρχισαν να κόβουν τα όποια καλά στοιχεία είχε τότε το πρόγραμμα αυτό. Αυτά ήταν τα στοιχεία που τράβηξαν τότε τον όποιο κόσμο πήγε κοντά του. Δεν θέλουμε τον ταχύτατο browser αλλά θέλουμε εξτρά χρήσιμες λειτουργίες. Irc client, mail client,rss reader, εύκολος διαμοιρασμός αρχείων από υπολογιστή σε υπολογιστή χωρίς να χρειάζεται να ανεβάζουμε πρώτα τα αρχεία κάπου. Ακόμα και η δυνατότητα να κάνουμε τον υπολογιστή μας server με διάφορες λειτουργίες μέσα από τον browser.

Τα περισσότερα από αυτά έφυγαν ήδη με την 12 έκδοση. Τώρα αφαιρέθηκαν και τα τελευταία στοιχεία που έκαναν τον browser ξεχωριστό. Αυτό που έμεινε, είναι μια κόπια του Chrome. Μια κόπια του Chrome με πολύ μικρότερη συλλογή extentions. Και τα extenstions από παλιότερες εκδόσεις δεν είναι συμβατά με αυτή!!! Γιατί λοιπόν να τον προτιμήσω από τον Chrome; Με αυτή λοιπόν την γεμάτη σοφία απόφαση νομίζω ότι πέθανε ο Opera για το desktop. Όχι ότι ήταν και ποτέ σημαντικός παίχτης. Αλλά τώρα δεν είναι τίποτα.
Όχι δεν είναι πλάκα. Έτσι είναι ο νέος Opera. Δηλαδή έπεσε προφανώς πολύ σκέψη για να καταλήξουν εδώ.
Ας δούμε τι παίρνουμε λοιπόν σε αντάλλαγμα.

Το πρώτο πράγμα που σίγουρα θα παρατηρήσουμε είναι η ταχύτητα. Το πρόγραμμα είναι στην αρχική του μορφή και χρησιμοποιεί πλέον το webkit. Φαίνεται οτι είναι σε πολύ καλό δρόμο σε ότι αφορά την ταχύτητα. Πιο γρήγορο απο τον Chrome; Και μόνο από την εμπειρία που είχα, δεν θα τό λεγα. Δεν είναι δουλεία μου να τρέχω benchmarks αλλά φαίνεται απλά να είναι ένας πολύ γρήγορος browser σε μερικά σημεία και να δυσκολεύεται σε άλλα.(Βλέπε facebook)

Δεύτερο καλό είναι το off-road mode πρώην opera turbo.Συμπιέζει τις σελίδες και έτσι γλιτώνουμε δεδομένα. Καλό για κινητά προφανώς σε data plan και για συνδέσεις ίντερνετ όπου πάλι χρεώνεσαι με βάση τα δεδομένα που κατεβάζεις.

Ένα ακόμα αδιάφορο σύν είναι το stash. Σε προηγούμενες εκδόσεις μπορούσαμε να ομαδοποιούμε
πολλά tabs μαζί ή να κάνουμε το γνωστό pin σε tab που θέλουμε να κρατήσουμε. Ε αυτό λέγετε stash τώρα και έγινε πιο εμφανίσιμο.
To Stash θα φανεί αργότερα. Όταν θα μπορεί να συγχρονιστεί με άλλο υπολογιστή η κινητό.

Δεν υπάρχει το Opera link. Που σημαίνει οτι προς το παρών bookmarks,passwords,speed dial και σημειώσεις δεν συγχρονίζονται με το πρόγραμμα. Και ούτε και το stash βέβαια. Και παρόλα αυτά λένε "δεν την κυκλοφορούμε την έκδοση;". Να δούμε τι; Ένα μισοτελειωμένο πρόγραμμα; Ακόμα και σε beta να είναι, που δεν λέει πουθενά οτι είναι beta,(είναι developer preview η οποία θα ανανεώνεται κάθε βδομάδα) παραμένει ένα χάλι.

Τo speed dial είναι βέβαια πολύ καλή και λογική κίνηση από την ηλιθιότητα του Chrome να βάζει από μόνο του όποιες σελίδες έχουμε επισκεφτεί περισσότερο. Και είναι καλύτερο σε αυτή την έκδοση.

Για το τέλος κράτησα το πιο αστείο απο όλα. Το discover είναι μια κόπια του Google news.Χωρίς καμία παραμετροποίηση. Μόνο να επιλέξουμε από ποιά χώρα θα λαμβάνουμε τα τοπικά νέα. Φυσικά η ελλάδα δεν υπάρχει. Και αυτό τι είναι τώρα; Αντί για τον rss reader, βάζετε αυτό;
Το discover. Μονόδρομος πλέον για την ενημέρωση. Μην το ψάχνετε τσάμπα. Εδώ έχει τα πάντα. Μέχρι και την χειρότερη φωτογραφία που έχει βγάλει ποτέ ο Gates. Μέτα ίσως απο αυτή που τον είχαν συλλάβει για υπερβολική ταχύτητα.
Ειλικρινά είναι από τα λίγα προγράμματα που θέλω πολύ να αγαπήσω και να χρησιμοποιώ. Αλλά πλέον δεν υπάρχει λόγος. Δηλαδή ειλικρινά, πλέον δεν έχει ούτε στύλ δικό του. Πόσο μάλλον να διαφέρει αλλού. Φέρτε πίσω το Opera Unite τώρα!!!

Κατεβάστε για Windows και Mac. Linux κλασσικά στο περίμενε.


 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger