Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Pick of the week - NEWS RSS Ticker


Σε μία παλιότερη διανομή linux, είχα βρεί ενα προγραμματάκι που διάβαζε Rss feeds και τα εμφάνιζε στην οθόνη σε scroll. Αν έχετε δεί ειδήσεις σε διάφορα κανάλια, θα έχετε προσέξει οτι περνάνε απο κάτω scroll με τις κυριότερες ειδήσεις ή μετοχές ή οτιδήποτε άλλο.

Άρχισα να το γράφω για windows, αλλά το παράτησα στην μέση.Χθές βρήκα ένα πρόγραμμα που είναι πολύ κοντά σε αυτό που ήθελα. Λέγεται News (Rss ticker) και υπάρχει σε εκδόσεις για windows και linux.To πρόγραμμα δέχεται τα rss feed που θέλουμε και τα εμφανίζει.Μπορούμε να του αλλάξουμε θέση, χρώματα και διαφάνεια και κάνοντας κλίκ πάνω σε μια είδηση, να την εμφανίσουμε στον browser μας.
Το μεγάλο μειονέκτημα του προγράμματος είναι οτι εμφανίζει ειδήσεις μόνο από ένα feed την φορά, μέχρι να διαλέξουμε το επόμενο και όχι απο όλα μαζί.Επικοινώνησα με τους developers του προγράμματος, για να σιγουρευτώ οτι είναι έτσι και μου απάντησαν οτι προς το παρών διαβάζει μόνο από ένα feed.Για περισσότερα feeds μπορούμε να τρέξουμε το πρόγραμμα πολλές φορές παράλληλα.

Μόλις το εγκαταστήσετε μην ξεχάσετε να γράψετε ποιό browser χρησιμοποιείτε. Εγώ το δοκίμασα σε ubuntu και το πρόγραμμα έβγαλε ένα λάθος στην αρχή ότι δέν μπορούσε να βρεί το αρχείο news_url_list. Οπότε δημιουργήστε ένα αρχείο κειμένου με αυτό το όνομα.

Περισσότερα ...

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Pick of the week - Opera 11.0


Όλοι έχουν άποψη για τους internet browsers.Ανεξάρτητα απο τις γνώσεις που έχουν γύρω απο τους υπολογιστές, οι browsers είναι ίσως τα πιο πολύ συζητημένα προγράμματα.Κι ας μήν καταλαβαίνουμε ή χρειαζόμαστε τον ταχύτερο browser, σίγουρα θα είναι ένα απο τα κριτήρια που οι περισσότεροι απο μάς επιλέγουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Μου αρέσει πάρα πολύ ο Chrome της Google και τον χρησιμοποιώ εδώ και αρκετό χρόνο.Είναι απλός και περιέχει αυτά που χρειάζομαι, χωρίς πολλά εξτρά που βαραίνουν το σύστημα.Όμως σήμερα θα μιλήσουμε για έναν άλλο αξιόλογο browser, που ίσως δεν είναι και τόσο δημοφιλής όσο ο Chrome ή ο Firefox, αλλά είναι εξίσου καλός.Στην πραγματικότητα έχει περισσότερες δυνατότητες απο οποιοδήποτε browser αυτή την στιγμή.Δυνατότητες που απευθύνονται στην ανάγκη του χρήστη για ευκολία και λειτουργικότητα και όχι στο να έχει απλά τον ταχύτερο browser.


Ο Opera βέβαια είναι ένας πολύ γρήγορος browser, αλλά παράλληλα προσφέρει δυνατότητες που κάνουν τις online εργασίες μας, πολύ πιο εύκολες.Η μεγαλύτερη καινοτομία του Opera ακούει στο όνομα Opera Unite.To Opera Unite μετατρέπει τον υπολογιστή μας σε web server, μέσω του browser μας.Αυτό σημαίνει οτι μπορούμε να μοιραστούμε αρχεία αποθηκευμένα στον δίσκο με άλλους,χωρίς να χρειαστεί να τα ανεβάσουμε σε κάποια σελίδα. Μπορούμε να μοιραστούμε αρχεία ήχου και βίντεο όπου παίζουν σε streaming, χωρίς ο παραλήπτης να χρειαστεί να κατεβάσει τίποτα.Να κάνουμε ένα stream με την κάμερα μας ή να φτιάξουμε την δική μας σελίδα,που θα φιλοξενείται στον υπολογιστή μας.Όλα αυτά ο παραλήπτης μπορεί να τα δεί απο οποιονδήποτε browser θέλει, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση να κατεβάσει το παραμικρό.

Το Unite αλλάζει πολύ τον τρόπο και τον λόγο που χρησιμοποιούμε έναν browser και είναι το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων.Το μόνο άσχημο της υπόθεσης είναι οτι αυτές οι έξυπνες ιδέες έρχονται από τον Opera και όχι απο κάποιον άλλο πιο γνωστό browser και έτσι δεν έχουν γίνει ακόμα πολύ γνωστές.Ειλικρινά αυτή την περίοδο, αν κάποιος είναι απλός χρήστης του ίντερνετ και δέν έχει κάποιο σοβαρό λόγο να χρησιμοποιεί κάποιον συγκεκριμένο browser, ο Opera είναι μακράν η καλύτερη επιλογή.

Η επόμενη λειτουργία είναι ο συγχρονισμός που προσφέρει το πρόγραμμα.Δέν μένει μόνο στα bookmarks, αλλά επεκτείνετε και στο ιστορικό σας,στις σελίδες που έχετε στο speed dial,στις σημειώσεις σας αλλά και στους κανόνες που βάζετε στον browser για τον αποκλεισμό κάποιου περιεχομένου.

Μια ακόμα αξιόλογη προσθήκη είναι η ομαδοποίηση τών tab σε groups όπως και τα pin tabs.Η ομαδοποίηση είναι χρήσιμη συνήθως όταν έχετε για παράδειγμα πέντε ανοιχτές σελίδες για ένα συγκεκριμένο θέμα.Μπορείτε να τις ομαδοποιήσετε κάτω απο ένα tab, έτσι ώστε να τα έχετε όλα οργανωμένα και με λιγότερα tabs ανοιχτά.Με τo pin tab, έχουμε την δυνατότητα να "καρφιτσώσουμε" μια σελίδα,συνήθως αν θέλουμε να την διαβάσουμε αργότερα, η απλά να την κρατήσουμε για λίγο στην άκρη, χωρίς να πιάνει χώρο στα ανοιχτά μας tabs.

Ειλικρινά θέλω πολλά άρθρα για να γράψω όλα αυτα που προσφέρει ο Opera.Υπάρχει μια μεγάλη συλλογή απο widgets και extentions για όσους ενδιαφέρονται.Δεν είχα χρόνο να κοιτάξω πολλές εφαρμογές απο εκεί οπότε ίσως σε κάποιο άλλο άρθρο θα τα δούμε κάποιες απο αυτές.Σε αυτό που στάθηκα όμως είναι το άλλο κομμάτι του Unite.To κομμάτι που δέν κάθετε στον υπολογιστή μας, αλλά το κομμάτι που υπάρχει στους servers της Opera Software.Εκεί λοιπόν υπάρχει μια μορφή κοινωνικού δικτύου, απο χρήστες του προγράμματος .Οπότε ξέρετε τι να περιμένετε αν χρησιμοποιείτε κοινωνικά δίκτυα.Επίσης μπορείτε να αρχίσετε το δικό σας blog,να ανεβάσετε φωτογραφίες ή αρχεία για αποθήκευση (αν και δεν γνωρίζω πόσο όριο υπάρχει), να φτιάξετε την δική σας start up page ή portal, με τις ειδήσεις σας και rss feeds που σας ενδιαφέρουν.

Όπως έχετε καταλάβει οι άνθρωποι της Opera, έχουν κάνει απίστευτη δουλεία και κατάφεραν να παραδώσουν όλες αυτές τις υπηρεσίες σε ένα και μόνο μέρος.Το μόνο που θα πώ είναι αυτό που είπα και πιο πάνω.Αν δεν είστε web developer, όπου δουλεύετε με πολλούς browsers γιατί σας ενδιαφέρει το πώς δείχνουν οι δουλείες σας στον καθένα browser, τότε δέν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε κάτι άλλο εκτός απο τον Οpera.Ειλικρινά χάνετε την ευκαιρία να έχετε ένα πρόγραμμα με πάρα πολλές επιλογές που σίγουρα θα σας διευκολύνει, ότι και να κάνετε.



Περισσότερα ...

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Pick of the week - Free Studio Manager.


Αν ψάχνετε τρόπο για να κατεβάζετε βίντεο ή τραγούδια από το youtube ρίξτε μια ματιά σε αυτή την συλλογή προγραμμάτων που εκτός από αυτό μπορεί να κάνει και πολλά άλλα πράγματα.Λέγεται Free Studio Manager και μπορείτε να το κατεβάσετε από το http://www.dvdvideosoft.com/ .Το καλό είναι οτι μπορείτε να διαλέξετε ποια προγράμματα από την συλλογή σας ενδιαφέρουν και να κατεβάσετε μόνο αυτά.


Η συλλογή έχει πολλά προγράμματα για διάφορα σενάρια μετατροπών ήχου και βίντεο σε διάφορα φορμάτ.Επίσης διαθέτει και προγράμματα για εγγραφή cd/dvd και επεξεργασία βίντεο.Αυτό που νομίζω οτι ενδιαφέρει πιο πολύ, είναι το πρόγραμμα που κατεβάζει και μετατρέπει βίντεο απο το youtube, καθώς και το πρόγραμμα που κατεβάζει και μετατρέπει τα βίντεο του youtube σε mp3. Μπορούμε να φτιάξουμε μια λίστα με τα κομμάτια που θέλουμε και να αφήσουμε το πρόγραμμα να κατεβάζει τα κομμάτια,όσο εμείς κάνουμε κάτι άλλο.


Φυσικά υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως τα extentions στους διάφορους browsers,αλλά με τα προγράμματα αυτά, έχουμε περισσότερες δυνατότητες καθώς και την ευκολία να κατεβάζουμε πολλά βίντεο μαζί και όχι ένα ένα.

Περισσότερα ...

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ictinus - level editor

Φτιάχνω αυτό το καιρό έναν level editor για την DarkBasic Pro.Αν και στην αρχή μου φάνηκε περιττό, δυστυχώς δέν βρήκα κάποιον editor που να κάνει ακριβώς αυτό που θέλω.Με λίγα λόγια θέλω να τοποθετώ τα αντικείμενα μου, είτε δυναμικά, είτε όχι και να μπορώ να τα ελέγχω μετά στο προγραμμά μου. Κάτι τέτοιο δέν υπάρχει δυστυχώς, άν και είναι πολύ βολικό σαν ιδέα.Έτσι αποφάσισα να το φτιάξω.

Ο editor παράγει ενα .dat αρχείο που είναι ουσιαστικά το level σας και πρέπει να καλέσετε αυτό το αρχείο στο πρόγραμμα σας.Έτσι δέν χρειάζετε να γράψετε κώδικα για να τοποθετήσετε και να περιστρέψετε κάθε αντικείμενο.Τα κάνετε μέσα απο τον editor,ο όποιος θυμάται τις θέσεις του κάθε αντικειμένου.Στην συνέχεια μπορείτε να χειριστείτε τα δυναμικά σας αντικείμενα (παίχτες,εχθροί) με βάση το όνομα τους και όχι να μπερδευτείτε με object numbers.

Ο editor είναι συμβατός με το 3ds max, που σημαίνει τα μοντέλα που κάνετε import έχουν το ίδιο σύστημα συντεταγμένων.Δηλαδή ένα μοντέλο που φαίνεται με την όψη του στο front παράθυρο στο 3ds max, το ίδιο θα συμβεί και στον editor.Συνήθως πρέπει να περιστρέψετε τα μοντέλα στην DarkBasic, για να εμφανιστούν όπως και στο 3ds max.

Ictinus 0.1
-Μετακίνηση στους x,y,z άξονες.
-Κλωνοποίηση μοντέλων.
-Σμίκρυνση, μεγέθυνση μοντέλων.
-Εισαγωγή μοντέλων 3DS,X,MDL,MDL2,MDL3,BSP
-Στοίχιση μοντέλων ανάλογα με το grid.
-Διαγραφή μοντέλων.
-Εκτός απο την θέση, σώζετε και το rotation του αντικειμένου.
-Υποστηρίζει μέχρι και 1000 αντικείμενα.



Μόλις προστεθούν περισσότερες δυνατότητες θα γράψω κάποιο download link.


Τι θα προστεθεί στο μέλλον
-Top down view.
-Δημιουργία primitives.
-Εισαγωγή textures στα primitives.
-Περισσότερη ευκολία στην χρήση.
-Skyspheres.
-Lights.
-Filemanager.
Περισσότερα ...

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Pick of the week - Evernote



Είχαμε μιλήσει λίγο στο παρελθόν για το Evernote και τις ευκολίες που προσφέρει στους ανθρώπους που κρατάνε σημειώσεις.Από τότε όμως το Evernote, έχει αλλάξει αρκετές εκδόσεις και έχει φτάσει στην έκδοση 4.1.Αυτό σημαίνει οτι πολλά άλλαξαν.

Το Evernote λοιπόν είναι ενα πρόγραμμα για την αποθήκευση των σημειώσεων μας στο ίντερνετ.Με τον καιρό άρχισε να γίνετε προσβάσιμο όχι μόνο από υπολογιστές, αλλά και κινητά και tablets.Αυτό σημαίνει οτι έχετε πρόσβαση στις σημειώσεις σας, όπου κι αν βρίσκεστε.

Το μεγάλο ατού του προγράμματος, είναι η αναζήτηση πληροφοριών ανάμεσα από τις σημειώσεις μας.Δεν γίνετε μόνο σε κείμενο αλλά και σε φωτογραφίες με την βοήθεια OCR τεχνολογίας.Για παράδειγμα αν έχω μια φωτογραφία που δείχνει έναν αριθμό τηλεφώνου και ένα όνομα, μπορώ γράφοντας το όνομα ή το τηλέφωνο στην αναζήτηση να βρώ την φωτογραφία και να διαβάσω τα υπόλοιπα στοιχεία.

Για τον υπολογιστή, μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα της υπηρεσίας ή να διαχειριστείτε τις σημειώσεις σας μέσω του browser σας. Στήν σελίδα του Evernote θα βρείτε πληροφορίες για το πώς θα κατεβάσετε τα προγράμματα που αναλογούν στις συσκευές σας.


Μία ακόμα σημαντική και πάρα πολύ χρήσιμη δυνατότητα του προγράμματος είναι η επικόλληση κομματιών από σελίδες στο ίντερνετ ή και ακόμα ολόκληρων σελίδων.Το ενδιαφέρον σε αυτό είναι ότι τα αρχεία που επικολλούμε στις σημειώσεις μας κρατάνε τις εικόνες, αλλά και την διάταξη τους.Πιστεύω πως αν έχετε κάνει ποτέ επικόλληση ένα μέρος μιας ιστοσελίδας, θα καταλαβαίνετε για το τι μιλάω ακριβώς.

Το Evernote είναι δωρεάν για μεταφορά όγκου δεδομένων 60mb το μήνα.Που για σημειώσεις και φωτογραφίες, είναι υπέρ αρκετά Αν πάλι παράγετε περισσότερο απο 60mb το μήνα, τότε υπάρχει και η premium έκδοση επί πληρωμής για 1Gb το μήνα.Στην περίπτωση που μπερδευτήκατε, ο χώρος αποθήκευσής τών αρχείων σας δεν έχει όριο.Το όριο είναι ότι στον κάθε μήνα μπορείτε να ανεβάζετε μέχρι 60mb σημειώσεις.

Περισσότερα ...
 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger