Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Πώς να φτιάξουμε την ανάλυση τής οθόνης σε μια linux διανομή.

Ένα κλασσικό πρόβλημα στις διανομές linux είναι η απουσία τών drivers για πολλές συσκευές. Ειδικά όταν μιλάμε για βασικές συσκευές όπως μόνιτορ και κάρτες γραφικών, μπορούμε να φτάσουμε σε σημείο ώστε να μην μπορούμε να δουλέψουμε με το καινούργιο μας λειτουργικό. Παρακάτω θα δούμε ένα γρήγορο για κατόχους lg l222ws μόνιτορ. Μπορείτε φυσικά να το εφαρμόσετε και σε άλλα μόνιτορ, αν το λειτουργικό δεν μπορεί να αναγνωρίσει την οθόνη σας.

Αφού βάλετε τους drivers τής οθόνης (για το ubuntu σύστημα | διαχείριση συστήματος | οδηγοί υλικού) και παρατηρήσετε ότι ή ανάλυση μένει στα 640x480, τότε κάνουμε το παρακάτω:

Πηγαίνετε στην σελίδα της εταιρίας που κατασκεύασε το μόνιτορ σας και βρείτε τις τιμές για horizontal sync και vertical refresh.Οι τιμές για το συγκεκριμένο μόνιτορ είναι

H 30,0 – 83,0 και V 56-75.

Στην συνέχεια πρέπει να αλλάξουμε αυτές τις τιμές από το αρχείο xorg.conf. Το αρχείο βρίσκετε στο /etc/X11/ και θα πρέπει να έχουμε δικαιώματα root για να μπορέσουμε να το αλλάξουμε.

Ανοίξτε μια κονσόλα και γράψτε sudo gedit. Θα εμφανιστεί ένας κειμενογράφος και απο εκεί μπορείτε να πατήσετε άνοιγμα, να πάτε στον φάκελο /etc/X11/ και να ανοίξετε το xorg.conf .




Κατεβείτε στο “ Section “Monitor” “ και αλλάξτε τις τιμές HorizSync και VertRefresh με τις τιμές για το δικό σας μόνιτορ. Σώστε το αρχείο και βγείτε. Τώρα μπορείτε απο το πρόγραμμα διαχείρισης της κάρτας γραφικών, να αλλάξετε την ανάλυση σας στην native που υποστηρίζει το μόνιτορ σας.

 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger