Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Pick of the week - Spotify

To Spotify είναι πλέον διαθέσιμο και για την ελλάδα απο την τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που δεν το έχετε ακουστά, είναι μια υπηρεσία μουσικής με streaming. Αυτές οι υπηρεσίες έχουν συνήθως ένα σεβαστό αριθμό κομματιών και με την μέθοδο του streaming κάνουν όλα αυτά τα τραγούδια διαθέσιμα στον υπολογιστή μας. Συνήθως αυτό γίνεται δωρεάν προβάλλοντας παράλληλα κάποιες διαφημίσεις. Για περισσότερα δικαιώματα πάνω στην μουσική, όπως να την ακούμε offline, να μην υπάρχουν διαφημίσεις και διάφορα άλλα τέτοια, υπάρχουν και διάφορα πακέτα που μπορούμε να αγοράσουμε.

Δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι τόσο αντικειμενικός μιας και δεν έχω χρησιμοποιήσει τους περισσότερος ανταγωνιστές του Spotify. Χρησιμοποιούσα το GrooveShark για αρκετό καιρό και γενικά το βρίσκω μια πολύ καλή υπηρεσία. Πιο ελεύθερη όσο αναφορά την μουσική, αλλά δυστυχώς δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις ώστε να εξαπλωθεί περισσότερο. Ίσως στο Spotify σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Sean Parker με την εμπειρία που έχει απο το Napster και το Facebook.

Το πιο ελεύθερη μουσικά αφορά τους ερασιτέχνες μουσικούς. Στο GrooveShark μπορεί ο καθένας να ανεβάσει τα τραγούδια του. Στο Spotify τα ερασιτεχνικά τραγούδια έχουν μια δύσκολη διαδικασία για να ανέβουν. Αυτό βέβαια είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα για τους ανθρώπους που ψάχνουν φρέσκα πράγματα.

Οσο αναφορά το προϊόν λοιπόν, τα τραγούδια δηλαδή, εδώ θα δείτε οτι υπάρχει πραγματικά μεγάλος αριθμός. Και το σημαντικότερο είναι οτι μεγάλος είναι και ο αριθμός για τα ελληνικά τραγούδια. Κάτι που το GrooveShark υστερεί. Δεν έψαξα βέβαια για κάτι σπάνιο αλλά το να βλέπω ολόκληρες δισκογραφίες απο Έλληνες καλλιτέχνες, είναι για μένα πρωτόγνωρο σε μια τέτοια υπηρεσία.

Απο εκεί κει πέρα να περιμένετε τα κλασσικά πράγματα. Κάποια ράδιο με διάφορων ειδών playlist, ένα υποτυπώδες κοινωνικό δίκτυο όπου μπορείτε να κάνετε φίλους και φυσικά οι δυνατότητα να φτιάχνετε τις δικές σας playlist.

Είναι μια crossplatform εφαρμογή όπως περιμέναμε. Το GrooveShark δυστυχώς χάνει και εκεί μιας και είναι web based μόνο. Με το Spotify έχουμε το αντίθετο. Δεν μπορούμε προς το παρών να ακούσουμε τραγούδια απο την σελίδα. Μόνο από τα διάφορα applications που κατεβάζουμε. Εγώ δοκίμασα τον client για Linux, που αν και beta, δεν εμφάνισε το παραμικρό. Αρκετά εμφανίσιμη και η εφαρμογή. Να σημειώσω για τους Linouxάδες οτι συνεργάζεται άψογα με το unity του Ubuntu.

Νομίζω οτι το Spotify θα έχει μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα. Ούτως η άλλος είναι μοναδική για εμάς.
Έχει το μονοπώλειο. Και εκτός αυτού νομίζω οτι ήρθε και ο καιρός για κάτι τέτοιο και στην ελλάδα. Αν κρίνω οτι οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε μουσική απο το Youtube, αυτή η αλλαγή είναι ανέξοδη και εξίσου εύκολη στην χρήση.



 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger