Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Pick of the week - Action(s)



Οί λόγοι που θά θελα να χρησιμοποιήσω έναν Mac, είναι δύο. Το Garage Band και το Automator. Το πρώτο είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα για εγγραφή και παραγωγή μουσικής. Το δεύτερο είναι ένα πρόγραμμα αυτοματισμού, που μας επιτρέπει να προγραμματίζουμε διάφορες εργασίες που κάνουμε καθημερινά.

Κάθε λειτουργικό θα έπρεπε να έχει ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Στα Windows υπάρχει μόνο η επιλογή να τρέχεις κάποια προγράμματα κάποια συγκεκριμένη ώρα θέλουμε, αλλά δέν υπάρχει κάτι παραπλήσιο του Automator.  Άλλες εταιρίες έχουν φτιάξει κάποιες γλώσσες προγραμματισμού  (AytoIT,AutoHotKey), με στόχο το να δημιουργούν προγράμματα αυτοματισμού, αλλά παίρνει αρκετή ώρα η εκμάθησή τους. Εμπορικοί κλώνοι του Automator υπάρχουν, αλλά για τον απλό χρήστη θα έπρεπε να είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο λειτουργικό και όχι κάτι που θα αγόραζε εξτρά.

Το Actions είναι το πρόγραμμα που καλύπτει αυτό το κένο. Είναι δωρεάν και είναι γραμμένο σε Java. Αυτό σημαίνει οτι μπορεί να τρέξει σε όλα τα λειτουργικά. Η εγκατάσταση του είναι απλή και δουλεύει μια χαρά σε Windows και Linux.

Το πρόγραμμα μας προσφέρει ένα μενού με διάφορες κατηγορίες ενεργειών. Ενέργειες για φακέλους, ίντερνετ, εικόνες, κλπ. Η ενέργειες έχουν περιγραφικά ονόματα και έτσι όταν βρείτε αυτή που θέλετε να κάνετε, απλά την κάνετε drag and drop, στο δεξί άδειο μέρος του προγράμματος.

Τα workflows (ένα σύνολο ενεργειών για να πετύχουν αυτό που θέλουμε) μοιάζουν πολύ με ψευδοκώδικα. Δηλαδή για να αντιγράψω τα περιεχόμενα του φακέλου downloads που έχω στο φάκελο backup στον δίσκο μου πρέπει:
           
 Ask for files: Εδώ δίνουμε τον φάκελο πρός αντιγραφή.
 Copy files: Που θα αντιγράψει τα αρχεία που του δώσαμε.
 Show message: Δείξε στον χρήστη ένα μήνυμα οτι η εγγραφή τελίωσε.

Άρα με τρείς ενέργιες, γράψαμε ένα πρόγραμμα που κάθε φορά που το τρέχουμε, θα παίρνει τα περιεχόμενα από ένα φάκελο και θα τα αντιγράφει σε έναν άλλο.

Οι δυνατότητες του προγράμματος είναι πάρα πολλές και μπορούμε να γράψουμε αρκετούς αυτοματισμούς. Εκτός αυτού μπορούμε να δηλώσουμε και μεταβλητές που προσφέρουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες, αλλά και φορητότητα στα προγράμματα μας. Αυτό όμως είναι για πιο προχωρημένους χρήστες ή προγραμματιστές. Αν όλα αυτά δέν ειναι αρκετά, μπορείτε να κατεβάσετε κι' άλλες ενέργειες απο τό http://app.jbbres.com/actions/more.

Πρίν αρχίσετε καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο μικρό manual του προγράμματος και απο την στιγμή που καταλάβετε την φιλοσοφία του, θα φτιάχνετε αυτοματισμούς με ευκολία. Ελπίζω να μην σας τρόμαξα με τις μεταβλητές και τον προγραμματισμό. Το πρόγραμμα έχει γραφτεί για απλούς χρήστες και ο στόχος του είναι να είναι απλό. Δοκιμάστε το αν έχετε κάποιες βαρετές και επαναλαμβανόμενες δουλείες να κάνετε στον υπολογιστή σας.




 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger