H DarkBasic είναι ένα ακόμα εργαλείο απο τήν The Game Creators, που μας έδωσε το Fps Creator. Είναι αρκετά παλιά σαν γλώσσα προγραμματισμού παιχνιδιών και ήταν η πρώτη που δοκίμασα πριν πολλά χρόνια..
Η DarkBasic είναι λοιπόν μια γλώσσα προγραμματισμού στύλ Basic, όπου βγάζει από τον προγραμματιστή όλη την πολυπλοκότητα του DirectX, και τον αφήνει να προγραμματίσει μόνο το παιχνίδι του.Μας γυρνάει στις εποχές, που εγώ δυστυχώς δεν έζησα, τις εποχές που ένας απλός χρήστης με την Basic μπορούσε να γράψει τα δικά του παιχνίδια και να τα μοιράζει η να τα πουλάει.Τότε που η βιομηχανία των παιχνιδιών ήταν ακόμα στην αρχή της και τα παιχνίδια γίνονταν από ένα άτομο.
Παρόλο που μας γυρνάει σε παλιές εποχές, δεν κάνει και το ίδιο στο θέμα των γραφικών.Όπως θα δείτε και μόνοι σας, τα γραφικά των παιχνιδιών που θα φτιάξετε θα είναι πολύ κοντά στα σημερινά τρισδιάστατα παιχνίδια.
Ενώ υπάρχουν κάποια εργαλεία για να δημιουργούμε παιχνίδια χωρίς προγραμματισμό, η αλήθεια είναι ότι η επιλογές μας είναι περιορισμένες.Για πραγματικό έλεγχο στην δημιουργία παιχνιδιών χρειάζεται και κάποια μορφή γλώσσας, έτσι ώστε να μπορείτε να αποτυπώσετε ότι έχετε στην φαντασία σας στο παιχνίδι.
Το κακό με τους αρχάριους όπως γίνονταν και με μένα είναι οτι θέλουν να φτιάξουν σε μια μέρα το επόμενο Half Life ή όποιο άλλο παιχνίδι αρέσει στον καθένα.Δυστυχώς θέλει αρκετή υπομονή και κουράγιο μέχρι να μάθετε όσα πιο πολλά μπορείτε για το περιβάλλον ανάπτυξης που θα χρησιμοποιήσετε. Και να έχετε στο νού σας ότι τα πρώτα 10 παιχνίδια θα είναι απαίσια.Αλλά αυτα τα πρώτα 10 παιχνίδια θα σας δώσουν τις γνώσεις που χρειάζεται για να παρουσιάσετε μια μέρα ένα καλό παιχνίδι.
Θα φτιάξουμε λοιπόν σήμερα ένα κλώνο του Pong.Είναι ίσως το πιο απλό παιχνίδι που παράλληλα μπορεί να μας δώσει τις πρώτες γνώσεις για την δημιουργία παιχνιδιών.Βέβαια ο οδηγός δεν θα σας μάθει να προγραμματίζετε,οπότε είναι καλύτερο να ξέρετε κάποια βασικά πράγματα για την DarkBasic.
Αν έχετε προγραμματίσει σε άλλες γλώσσες , τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τον οδηγό.
Ας αρχίσουμε με το να δηλώσουμε κάποιες μεταβλητές που χρειαζόμαστε για το παιχνίδι μας.
global PlayerOnePoints as integer = 0
global PlayerTwoPoints as integer = 0
global BallX as integer = 0
global BallY as integer = 0
global BallSpeedX as integer = 0
global BallSpeedY as integer = 0
global PadX1 as integer = 0
global PadY1 as integer = 0
global PadX2 as integer = 0
global PadY2 as integer = 0
Εδώ λοιπόν δηλώνουμε τους πόντους των παιχτών,την θέση x και y της μπάλας,την κατεύθυνση που έχει η μπάλα και την θέση x και y τής κάθε μπάρας των 2 παιχτών.
PlayerOnePoints = 0
PlayerTwoPoints = 0
BallX = screen width() /2
BallY = screen height() /2
BallSpeedX = 3
BallSpeedY = 1
PadX1 = 5
PadY1 = (screen height() / 2)-37
PadX2 = screen width () - 15
PadY2 = (screen height() / 2)- 37
Στην συνέχεια θα δώσουμε αρχικές τιμές
PlayerOnePoints = 0
PlayerTwoPoints = 0
BallX = screen width() /2
BallY = screen height() /2
BallSpeedX = 3
BallSpeedY = 1
PadX1 = 5
PadY1 = (screen height() / 2)-37
PadX2 = screen width () - 15
PadY2 = (screen height() / 2)- 37
Οι πόντοι είναι φυσικά μηδέν στην αρχή του παιχνιδιού.Η μπάλα αρχίζει απο την μέση της οθόνης.Δηλαδή πλάτος οθόνης δια δύο και μήκος οθόνης δια δύο.(Αυτό γίνετε για να είμαστε σίγουροι οτι το παιχνίδι θα δείχνει το ίδιο σε κάθε ανάλυση.) Η κατεύθυνση της μπάλας είναι 3 pixels για τον άξονα x και ένα για τον άξονα y.Η μπάρα του πρώτου παίχτη τοποθετείτε στο 5 pixel και στο ανάλυση οθόνης δια δύο μείων 37 pixels.(Αν η ανάλυση είναι 800x600 τότε το y της μπάρας1 είναι
(600/2)-37 = 263.Στην συνέχεια τοποθετούμε και την άλλη μπάρα με το ίδιο σκεπτικό ακριβώς απέναντι.
Πρίν συνεχίσουμε να πούμε δύο λόγια αν δυσκολεύεστε με τις διαστάσεις.Η οθόνη του υπολογιστή χωρίζετε σε δύο άξονες.Ο οριζόντιος άξονας λέγετε x και ο κάθετος λέγετε y.Το σημείο μηδέν και για τους δύο άξονες, είναι στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και από εκεί και πέρα οι τιμές μεγαλώνουν θετικά.
Θέλοντας να βρούμε λοιπόν το σημείο 300,200 θα πρέπει να απομακρυνθούμε 300 pixes απο τον άξονα x και 200 από τον άξονα y.
Πώς λειτουργεί ένα παιχνίδι.Ένα παιχνίδι είναι ουσιαστικά ένα κομμάτι κώδικα το οποίο εκτελείτε συνεχώς, μέχρι να το διακόψουμε για κάποιο λόγο.Αυτή η loop είναι και ο πυρήνας του παιχνιδιού, που είναι υπεύθυνη να ανανεώνει τις θέσεις των γραφικών μας σε μεγάλη συχνότητα, έτσι ώστε να παίρνουμε την ψευδαίσθηση της κίνησης.
Ένα παιχνίδι για να θεωρείτε οτι "τρέχει" ομαλά θα πρέπει να ανανεώνει την οθόνη 30-60 φορές το δευτερόλεπτο.Οτιδήποτε πιο κάτω, κάνει το παιχνίδι αργό.Θα έχετε σίγουρα εμπειρία απο ένα παιχνίδι με πολλές απαιτήσεις που όπως λέμε "σέρνεται" στον υπολογιστή μας.Αυτό γίνετε γιατί η κάρτα μας από το πολύ φόρτο δέν προλαβαίνει να ανανεώσει την οθόνη με τις καινούργιες συντεταγμένες τών στοιχείων του παιχνιδιού.
Απο την άλλη αν φτιάξετε ένα παιχνίδι που θα έτρεχε ομαλά σε μια κάρτα 16mb, με την σημερινή κάρτα τών 512 και 1024mb, το παιχνίδι θα έκανε περισσότερες ανανεώσεις και έτσι η ταχύτητα του θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, όπου και πάλι δεν θα μπορούσαμε να το παίξουμε.
Γιαυτό λοιπόν η DarkBasic έχει φροντίσει να μας αφήσει να κάνουμε εμείς τις ανανεώσεις όποτε τις θέλουμε, με αποτέλεσμα να φτιάχνουμε παιχνίδια με ομαλή ανανέωση.
sync on : sync rate 60 : hide mouse
Εδώ λοιπόν λέμε στον compiler οτι θα χειριστούμε εμείς τις ανανεώσεις,θέλουμε 60 ανανεώσεις το δευτερόλεπτο και κρύψε και τον δείκτη του ποντικιού μιας και σε απασχολούμε.
Ας αρχίσουμε με τον τίτλο του παιχνιδιού.Θα δείχνει με μεγάλα γράμματα τον τίτλο και με μικρότερα θα μας ζητάει να πατήσουμε ένα κουμπί για να αρχίσουμε να παίζουμε.
cls
set text font "Fixedsys"
set text size 100
center text screen width() / 2 , (screen height() / 2) , " PONGclone "
set text size 30
center text screen width() / 2 , (screen height() / 2)+50 , "Press any key to play"
wait key()
Εδώ καθαρίζουμε την οθόνη,ορίζουμε την γραμματοσειρά που θα γράψουμε σε Fixedsys, μοιάζει λίγο με τις παλιές χοντροκομμένες γραμματοσειρές τών παιχνιδιών.Ορίζουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς σε 100 και γράφουμε το τίτλο του παιχνιδιού στο κέντρο της οθόνης..
Τοποθετούμε το "Press any key to play" 50 pixels κάτω από τον τίτλο και με την wait key περιμένουμε τον χρήστη να πατήσει κάποιο κουμπί για να αρχίσει να παίζει.
Πάμε τώρα στην καρδία του παιχνιδιού όπως είπαμε που είναι η loop.H loop έχει την μορφή do...loop.
do
cls
draw()
update_ball()
padmove()
display_score()
collision_with_walls()
collision_with_pads()
collision_with_sides()
who_won()
sync
loop
end
Τα ονόματα που βλέπετε που τελειώνουν με παρενθέσεις είναι functions.Δεν θυμάμαι πώς μεταφράζονται στα ελληνικά, αλλά καλύτερα είναι αν ασχολείστε με προγραμματισμό να μείνετε στην αγγλική ορολογία μιας και τα ελληνικά δεν είναι και η καλύτερη γλώσσα για να περιγράφεις θέματα υπολογιστών.Η functions λοιπόν είναι κομμάτι κώδικα που κάνει κάτι ιδιαίτερο.Την τοποθετούμε κάπου στο τέλος του προγράμματος και την καλούμε όποτε θέλουμε να κάνει την λειτουργία που την έχουμε προγραμματίσει να κάνει.Είναι καλή πρακτική μιας και έτσι ο κώδικας μπορεί να διαβαστεί και να βγάλει κάποιο νόημα πιο εύκολα.
Εδώ λοιπόν θέλουμε μια function για να "ζωγραφίζει" με κάθε ανανέωση τις μπάρες και την μπάλα στην οθόνη ώστε να έχουμε κίνηση.Μια για την ανανέωση των συντεταγμένων,ανάλογα με την φορά που έχει η μπάλα.Οι κίνηση τίς κάθε μπάρας.Πχ όταν πατάω το shift θα πηγαίνει πρός τα πάνω.Οι διάφορες επαφές που κάνει η μπάλα.Τι θα κάνει η μπάλα όταν έρθει σε επαφή με την μπάρα του παίχτη;Τι θα κάνει εάν ο παίχτης την χάσει και περάσει εκτός οθόνης;Τι θα κάνει εαν χτυπήσει πάνω η κάτω.Θυμάστε το pongq; Πώς συμπεριφέρεται σε αυτά τα σενάρια;
Το σημαντικότερο για κάποιον που αρχίζει τον προγραμματισμό παιχνιδιών δεν είναι ο κώδικας αλλά το πώς εκφράζει αυτά τα σενάρια με απλές προτάσεις και λογική.Η μετατροπή των προτάσεων σε κώδικα θα δείτε οτι είναι πιό δύσκολη υπόθεση απο τον ίδιο τον κώδικα.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε αυτές τις functions μια μια...
function draw()
circle BallX,BallY,8
box PadX1,PadY1,PadX1 + 10,PadY1 + 75
box PadX2,PadY2,PadX2 + 10,PadY2 + 75
endfunction
Εδώ ζητάω απο την DarkBasic να μου φτιάξει ενα κύκλο όπου το κέντρο του θα είναι στο BallX,BallY και η ακτίνα του θα είναι 8 pixels.Επίσης ζωγράφισε μου και δύο κουτάκια.Τα κουτάκια θα έχουν πλάτος 10 pixels και 75 pixels ύψος.Μην περιμένετε να καταλάβετε τον σχεδιασμό σχημάτων στην οθόνη χωρίς να κάτσε τε και να παίξετε ζωγραφίζοντας διάφορα σχήματα σε διάφορες συντεταγμένες.
function update_ball()
inc BallX,BallSpeedX
inc BallY,BallSpeedY
endfunction
Θυμάστε που είπαμε ότι κάθε φορά που θα κάνεις ανανέωση θα μετακινείς την μπάλα 3 pixes στον x και 1 στον y.Αυτό γίνετε εδώ.Το inc προσθέτει στην πρώτη μεταβλητή την μεταβλητή μετά το κόμμα.
function padmove()
if shiftkey()
dec PadY1,3
if PadY1 < 0 then PadY1 = 0
endif
if controlkey()
inc PadY1,3
if PadY1 > screen height() - 75 then PadY1 = screen height() - 75
endif
if upkey()
dec PadY2,3
if PadY2 < 0 then PadY2 = 0
endif
if downkey()
inc PadY2,3
if PadY2 > screen height() - 75 then PadY2 = screen height() - 75
endif
endfunction
Εδώ γίνετε η κίνηση των δύο μπαρών.Εάν πατήσω shift πηγαίνει πάνω η μπάρα 1.Εάν πατήσω control πάει κάτω.Up και down arrows για την μπάρα 2.Το pong όταν η μπάρα πάει στο πάνω μέρος της οθόνης η στο κάτω,σταματάει η κίνηση της.Αν δεν γράψουμε κώδικα γιαυτό τότε η μπάρες θα συνεχίζουν εκτός οθόνης και ο παίχτης δεν θα μπορεί να τις δει.Καλύπτω και αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι άν το y σημείο της μπάρας 1 πάει να γίνει μηδέν τότε κάνε το σημείο μηδέν.Που σημαίνει οτι όσο ο παίχτης θα πατάει για να πάει πρός τα πάνω αμα φτάσεις στην άκρη της οθόνης θα μένεις εκεί, μέχρι να πατήσει για να πάει προς τα κάτω.Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και με την κάτω πλευρά της οθόνης και την δεύτερη μπάρα.
function display_score()
set window title "Player 1: " + str$(PlayerOnePoints) + " - " + "Player 2: " + str$(PlayerTwoPoints)
endfunction
Θα γράψουμε το σκόρ με αυτή την function.Όχι όμως στην οθόνη αλλά στην titlebar του προγράμματος.Βέβαια μπορούμε να τα εμφανίσουμε και στο παιχνίδι, αλλά καθαρά για ευκολία θα το κάνουμε έτσι.
function collision_with_walls()
if BallY < 16 or BallY > screen height() - 16
BallSpeedY = BallSpeedY * - 1
play sound 2
endif
endfunction
Ώρα να τσεκάρουμε τις επαφές.Όταν η μπάλα χτυπάει στην πάνω και κάτω πλευρά της οθόνης θα αλλάζει κατεύθυνση.Και επειδή αυτή η κίνηση γίνετε στο άξονα y πρέπει να αλλάξουμε την BallSpeedY.Ο πολλαπλασιασμός με το -1,αντιστρέφει το πρόσημο ενός αριθμού.Αν λοιπόν αντιστρέψουμε το πρόσημο του BallSpeedY τότε σημαίνει πώς αν η μπάλα πήγαινε προς τα πάνω, μετά θα πάει πρός τα κάτω.Μάλλον το BallSpeedY δέν είναι και το καλύτερο όνομα για την μεταβλητή μιας και δεν δηλώνει ταχύτητα, αλλά κατεύθυνση και ταχύτητα.Αλλά πιστεύω να καταλαβαίνετε τι κάνουμε εδώ.
function collision_with_pads()
if point(BallX,BallY) >0
BallSpeedX = BallSpeedX * - 1
play sound 1
endif
endfunction
Εξετάζουμε τώρα τις επαφές με τις μπάρες.Υπάρχει μια function στο manual της DarkBasic που λέγετε point().Αυτή παίρνει σαν ορίσματα ένα ζευγάρι συντεταγμένων (x,y) και μας επιστρέφει,τον κωδικό του χρώματος που υπάρχει σε αυτό το σημείο.Εάν η point() μας επιστρέψει κάτι άλλο εκτός απο μηδέν( που είναι ο κωδικός του μαύρου χρώματος) σημαίνει ότι κάναμε επαφή με μία μπάρα, μιάς και το χρώμα της είναι άσπρο.Άρα τώρα αντιστρέφουμε την κατεύθυνση του BallSpeedX.
H point() μου δίνει παράξενα αποτελέσματα για το μαύρο.Αντί για μηδέν μου δίνει 4294967295 κάτι που κάνει το if μου να εκτελείτε πάντα και η μπάλα σε κάθε frame να αλλάζει κατεύθυνση.Άν σας τύχει κάτι τέτοιο, δοκιμάστε να βάλετε το if σαν
if point(BallX,BallY) = 16777215 .Το 16777215 είναι ο κωδικός του άσπρου χρώματος.
function collision_with_sides()
if BallX < 1
inc PlayerTwoPoints,1
reset_game()
BallSpeedX = BallSpeedX * -1
wait 2000
endif
if BallX > screen width()-2
inc PlayerOnePoints,1
reset_game()
BallSpeedX = BallSpeedX * -1
wait 2000
endif
endfunction
Εδώ εξετάζουμε τις επαφές με τις κάθετες πλευρές τις οθόνης.Δηλαδή τι γίνετε αν ο παίχτης χάσει την μπάλα και αυτή φτάσει πίσω από την μπάρα.Όπως θα καταλάβατε αυτό σημαίνει οτι έχασε ένα πόντο ο παίχτης που δέν κατάφερε να αποκρούσει την μπάλα.Αν λοιπόν η μπάλα φτάσει στο 1 pixel σημαίνει οτι ο παίχτης 1 δέν κατάφερε να την αποκρούσει, άρα προσθέτουμε ένα πόντο στον παίχτη 2.
Η reset_game() είναι μια function που θα φτιάξουμε πιο κάτω και απλά θα τοποθετεί την μπάλα ξανά στο κέντρο και τις δύο μπάρες στην αρχική τους θέση, έτσι ώστε να αρχίσουμε καινούργιο γύρο.
Η wait 2000, απλά λέει στο πρόγραμμα να σταματήσει για 2 δευτερόλεπτα.Τα δίνουμε σάν millisecond.
Δίνουμε 2 δευτερόλεπτα ώστε να ετοιμαστούν οι παίχτες για τον επόμενο γύρο.
function who_won()
if PlayeronePoints>9
cls
set text size 70
center text screen width()/2,200,"Player 1 wins!!!"
sync
wait 3000
endif
if PlayerTwoPoints>9
cls
set text size 70
center text screen width()/2,200,"Player 2 wins!!!"
sync
wait 3000
endif
endfunction
Τα πράγματα είναι απλά εδώ.Αν ένας από τους δύο παίχτες ξεπεράσει τους 9 πόντους γράψε οτι νίκησε με μεγάλα γράμματα.
function reset_game()
BallX = screen width() /2
BallY = screen height() /2
PadX1 = 5
PadY1 = (screen height() / 2)-37
PadX2 = screen width () - 15
PadY2 = (screen height() / 2)- 37
endfunction
Και η reset_game() που βάζει την μπάλα και τις μπάρες στην αρχική τους θέση, για να αρχίσουμε καινούργιο γύρο.
Αυτή είναι η δικιά μου έκδοση με λίγο παραπάνω κώδικα για κάποιες εξτρά λειτουργίες όπως το να ρυθμίζει ο παίχτης την ταχύτητα της μπάλας.
H DarkBasic Pro είναι πλέον δωρεάν οπότε είναι ακόμα πιο εύκολο να αρχίσουμε να προγραμματίζουμε τα πρώτα μας παιχνίδια.Μπορείτε να την κατεβάσετε απο τό
http://www.thegamecreators.com/?m=view_product&id=2000&page=free .Υπάρχει μια φανταστική προσφορά για φέτος τα χριστούγεννα.Με 38 ευρό μπορούμε να πάρουμε την DarkBasic και πολλά άλλα εργαλεία που την συνοδεύουν, όλα σε ενα πακέτο.Ελπίζω να προλάβω την προσφορά γιατί πραγματικά συμφέρει.