Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Pick of the week - XWidget

Ψάχνοντας να βρώ ένα καλό system monitor widget χθές, έπεσα πάνω στο XWidget. Και η αλήθεια είναι οτι ένιωσα σαν να ζω σε σπηλιά τα τελευταία χρόνια γιατί δεν είχα ακούσει καν γιαυτό το πρόγραμμα. Αφού το εγκατέστησα και έπαιξα μαζί του, ήρθα γρήγορα να ειδοποιήσω και τους υπόλοιπους που μένουν στη σπηλιά αυτή ώστε να το δοκιμάσουν.

Το XWidget είναι μια μηχανή (ή συλλογή από) widget(s) παρόμοια με αυτή που έχει και η Microsoft στα Windows Vista και 7. Η διαφορά είναι οτι τα widgets εδώ είναι πιο όμορφα, καταναλώνουν ελάχιστη μνήμη και μπορούμε πανεύκολα να φτιάξουμε καινούργια.

Με το που θα κατεβάσουμε το πρόγραμμα, έχουμε στην διάθεσή μας μερικά βασικά widgets με διάφορες πληροφορίες για το σύστημά μας, για τον καιρό, rss και γενικά οτι κλασσικό widget υπάρχει. Πατώντας όμως τη επιλογή για περισσότερα, εμφανίζεται μια gallery με αμέτρητα widgets για να διαλέξουμε. Αυτό που έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρωτότυπα και όμορφα είναι. Ίσως να μην είναι κατάλληλα για έναν απαιτητικό χρήστη, που θέλει πολλές πληροφορίες για το σύστημα του αλλά είναι χρήσιμα για όλους τους υπόλοιπους που θέλουν να βλέπουν ένα όμορφο αλλά και λειτουργικό desktop.
Υπάρχουν συνολικά 410 widgets που μπορούμε να κατεβάσουμε. Στο http://xwidget.com/xwidget/widάgets/ μπορούμε να τα δούμε πρίν κάν αποφασίσουμε να κατεβασουμε το πρόγραμμα.
Νομίζω οτι είναι η μοναδική widget engine που έχει απομείνει. Και η Yahoo και η Google έχουν σταματήσει εδώ και καιρό τις δικές τους προσπάθειες. Όποτε αν σας αρέσουν γενικά τα widgets, φαίνεται να είναι η καλύτερη πρόταση. Υπάρχει και το Rainmeter αλλά δεν είναι τόσο εύκολο και θέλει αρκετή παραμετροποίηση μέχρι να φτάσουμε σε ενα καλό αποτέλεσμα.

Υπάρχει επίσης και ένας editοr που μας επιτρέπει εύκολα να δημιουργήσουμε τα δικά μας widget ή να τροποποιήσουμε τα ήδη υπάρχοντα. Με αυτό ίσως ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο γιατί δεν είχα τον χρόνο να παίξω με αυτή την επιλογή. Αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον να μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε κάτι δικό μας.




 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger