Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Πώς να αποκλείσουμε ανεπιθύμητες σελίδες απο τον υπολογιστή μας

Μερικές φορές για κάποιους λόγους θέλουμε να αποκλείσουμε μερικές σελίδες από τον υπολογιστή μας, έτσι ώστε όταν κάποιος μπαίνει, να μήν έχει πρόσβαση σε αυτές. Το πιο πιθανό σενάριο είναι όταν έχουμε ένα παιδί, που συνδέετε από τον υπολογιστή μας και θέλουμε κάπως να προσέξουμε τις σελίδες που επισκέπτεται. Η όταν για παράδειγμα θέλουμε να κόψουμε το facebook από την χαζή γραμματέα που ψάχνει τον έρωτα της ζωής της εν ώρα εργασίας. Υπάρχουν προγράμματα γιαυτήν την δουλεία. Αλλά πιό εύκολα και πιο φθηνά, μπορούμε να το κάνουμε χειροκίνητα.

Λίγη θεωρία πρίν. Όπως ξέρετε ο κάθε υπολογιστής έχει και μια μοναδική διεύθυνση τής μορφής 0-255.0-255.0-255.0-255. Για παράδειγμα μια ip είναι η εξής 77.34.192.8. Άν ήθελα να συνδεθώ στο google, θα έγραφα στον browser μου 74.125.39.104 και αυτός θα μου εμφάνιζε το google. Επειδή λοιπόν εμείς οι άνθρωποι δεν τα πάμε καλά με τους αριθμούς, υπάρχουν οι Dns servers για να μας διευκολύνουν. Όταν λοιπόν γράφουμε το www.google.gr στον browser μας, πρώτα ρωτάμε έναν Dns server να μας δώσει την ip που αντιστοιχεί στο όνομα www.google.gr. Φανταστείτε τον Dns server κάτι σαν τηλεφωνικό κατάλογο, με ονόματα και τηλέφωνα. Θυμάμαι το όνομα κάποιου αλλά δεν θυμάμαι το τηλέφωνο του.Ο Dns server θα ψάξει στις καταχωρήσεις του και θα μου δώσει το τηλέφωνό του.

Υπάρχει ένα αρχείο στον υπολογιστή μας που λέγετε Hosts. Αυτό το αρχείο λειτουργεί σαν μικρός Dns server και εκεί μπορούμε να του πούμε οτι το google ειναι το 74.125.39.104 και να το βρεί απο εκεί, χωρίς να ρωτήσει κάποιον Dns server. Τι θα γινόταν αν του λέγαμε οτι το www.google.gr είναι στο 127.0.0.1; Το 127.0.0.1 είναι η διεύθυνση του υπολογιστή μας. Άρα λοιπόν του λέμε ότι το www.google.gr βρίσκετε στον υπολογιστή μας, οπότε εμφάνισε το απο εκεί. Επειδή εμείς δέν έχουμε φυσικά κάτι τέτοιο στον υπολογιστή μας, θα μας εμφανίσει ο browser ένα ωραίο μύνημα λάθους οτι δεν βρήκε τίποτα.

Για να βρούμε το hosts θα πρέπει να πάμε στο C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\ETC . Σε πίο καινούργιες εκδόσεις τών windows θα χρειαστούμε δικαιώματα administrator, για να πειράξουμε το αρχείο. Οπότε κάντε δεξί κλίκ στο notepad, επιλέξτε run as administrator και κάντε άνοιγμα το αρχείο hosts

Απο εδώ και πέρα τα πράγματα είναι απλά. Όποια σελίδα θέλετε μπορείτε να την μπλοκάρετε. Ένα παράδειγμα host αρχείου που μπλοκάρει μερικά social networking sites.


127.0.0.1 www.facebook.com
127.0.0.1 hi5.com
127.0.0.1 www.zoo.gr
127.0.0.1 www.myspace.com

Σώστε το αρχείο ανοίξτε τον browser και προσπαθείστε να μπείτε σε κάποιο απο αυτά τα sites. Θα πάρετε ένα μήνυμα λάθους ότι η σελίδα δέν υπάρχει.
 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger