Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

To cloud or not...

Τι είναι το cloud computing.Φανταστείτε ένα online λειτουργικό σύστημα που κρατάει τα δεδομένα σας και σας παρέχει τα ίδια προγράμματα με αυτά που δουλεύετε στο κανονικό σας pc. Τα δεδομένα μένουν εκεί αφου είναι αποθηκευμένα σε σέρβερ στο δίκτυο και όχι στον προσωπικό μας υπολογιστή. Αυτό σημαίνει οτι είναι πιο ασφαλή σε περίπτωση που ο δικός μας υπολογιστής πάθει κάποια βλάβη. Και δεύτερον και σημαντικότερον είναι οτι στο online αυτό λειτουργικό σύστημα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση απο όποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή θέλουμε σε όλο τον κόσμο.

Αυτό περίπου θα δούμε σήμερα στα πρώτα βήματα του. Έχουμε δεί διάφορες υπηρεσίες cloud απο πολλές εταιρίες. Είτε μιλάμε για απλό χώρο αποθήκευσης στο δίκτυο είτε για προγράμματα (google docs,office). Το θέμα του online λειτουργικού δέν είναι ακόμα πολύ γνωστό. Παρόλα αυτά βρήκα μια υπηρεσία που όχι μόνο το πραγματοποιεί αλλά το κάνει και δωρεάν. Εάν αυτά στα αυτία σας ακούγονται σάν μουσική το λειτουργικό λέγετε icloud και βρίσκετε εδώ.






Είναι ένα linux λειτουργικό ουσιαστικά αλλά δέν δυσκολεύει τον αρχάριο μιάς και έχει πολύ προσεγμένο σχεδιασμό. Βασικά ότι σημερινό λειτουργικό και να έχουμε δουλέψει το Gui θυμίζει κάτι απο όλα. Τα προγράμματα του καλύπτουν τα βασικά. Όπως θα δείτε υπάρχουν οι στάνταρ εφαρμογές(instant messaging,browser,media players...). Ο χώρος του εικονικού δίσκου είναι στα 3 giga. Κάτι που λογικά θα αλλάξει με τον καιρό. Επίσης το μενού είναι όλο στα ελληνικά όποτε δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα άλλα θα τα δείτε μόνοι σας.

Το άν αρέσει η ιδέα του cloud computing στον καθένα μας ή για ποιόν λόγο χρειαζόμαστε ακριβός αυτή την υπηρεσία είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Εγώ δέν είμαι αρνητικός αλλά ουτε και θετικός με την σημερινή της μορφή. Πάντος δοκιμάστε το αν θέλετε να δείτε κάτι διαφορετικό.


 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger