Το Livecode είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού εφαρμογών για όλα τα γνωστά λειτουργικά συστήματα. Μπορούμε να γράψουμε εφαρμογές για Windows,Linux,Mac,Android και Ios. Με την έκδοση 6.0 γίνεται ανοιχτός ο κώδικάς του και υπάρχει πλέον δωρεάν έκδοση του προγράμματος για όσους θέλουν να ασχοληθούν.
Το Livecode είναι η συνέχεια του
Hypercard και εξακολουθεί να βασίζεται στις ίδιες αρχές. Η γλώσσα προγραμματισμού θυμίζει περισσότερο ψευδοκώδικα και όχι μια παραδοσιακή γλώσσα προγραμματισμού όπως η Visual Basic,C,Python κλπ. Το καλό με αυτή την προσέγγιση είναι οτι μπορούμε εύκολα να διαβάζουμε τον κώδικα και να καταλαβαίνουμε τι κάνει, μίας και πρόκειται ουσιαστικά για αγγλικές προτάσεις. Επίσης είναι πιο εύκολο για έναν αρχάριο να καταλάβει τους κανόνες και την φιλοσοφία του προγραμμαστισμού. Σε πολλές περιπτώσεις δε, μια "εντολή" του livecode ισοδυναμεί με δεκάδες εντολές σε Java η C η ακόμα και Python.
To άσχημο με αυτή την προσέγγιση είναι οτι ένας προγραμματιστής, μάλλον θα τα βρεί σκούρα στην αρχή, καθώς έχει ήδη μάθει να εκφράζεται με κώδικα και όχι με αυτή την μορφή ψευδοκώδικα. Το πιό απλό παράδειγμα είναι το να βάλουμε σε μια μεταβλητή Αvariable την τιμή 12.
Σε μια τυπική γλώσσα γράφουμε Avariable=12
Στο livecode γράφουμε put 12 into Avariable
Όπως καταλαβαίνουμε χρειάζεται χρόνος για να εξοικειωθούμε όχί μόνο στο να γράφουμε σε livecode αλλά και να βλέπουμε/σκανάρουμε τον κωδικά μας μετά. Είναι πολύ δύσκολο με μια ματία να δείς τι έχεις γράψει και που μπορεί να έχεις λάθος, μίας και όλος ο κώδικας αποτελείτε απο κανονικές προτάσεις.
Αυτό που κερδίζουμε όμως είναι πιο σημαντικό. Η δυνατότητα να γράφουμε εύκολα εφαρμογές για τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα, δύσκολα συναντιέται αλλού. Σε συζήτηση που είχα με έναν web developer που θέλει να ασχοληθεί με το Android, μου είπε οτι δεν ξέρει πώς να το κάνει. Από την μία δεν μπορεί να μάθει Java και από την άλλη, εργαλεία σαν το Αpp Inventor είναι πολύ περιορισμένα. Νομίζω οτι όσοι σκέφτεστε κάπως έτσι, πρέπει να δοκιμάσετε το Livecode. Σίγουρα είναι πιο εύκολο από το να μάθετε Objective C, Java, C#/VB.net, C/Python για να μπορείτε να γράφετε για όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα. Και ακόμα και να τα ξέρατε, πάλι θα έπρεπε να γράψετε 5 ξεχωριστές εφαρμογές. Στο livecode γράφουμε μία που τρέχει παντού.
Για μένα που ο προγραμματισμός είναι απλά το χόμπι μου, πλέον το Livecode αποτελεί την καλύτερη λύση. Ίσως ξενίσει τους πραγματικούς προγραμματιστές, αλλά δεν νομίζω να απευθύνεται κάν σε αυτούς.
Στα γρήγορα θα φτιάξουμε το κλασσικό Hello World πρόγραμμα το όποιο θα τρέξουμε σε Linux και Windows. Με το Livecode, μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στο πρόγραμμα ενώ αυτό τρέχει. Δεν υπάρχει διαφορά πρίν της μεταγλώττισης και μετά.
Δημιουργούμε λοιπόν μια φόρμα ή κάρτα και ένα κουμπί, παρόμοια με άλλα rad περιβάλλοντα όπως το Visual Studio. Η αλήθεια είναι -τουλάχιστον για έναν αρχάριο προγραμματιστή, πώς ο editor του Livecode, φαίνεται πιο εύκολος και πιο λειτουργικός ακόμα και απο το Visual Studio.
Το μόνο που θέλουμε είναι να πατάμε ενα κουμπί και να βγαίνει ενα message box που λέει "Hello World". Το message box έδώ το καλούμε σαν
answer "Hello world".
Μέ ένα κλίκ το πρόγραμμα μας τρέχει χωρίς να περιμένουμε. Όπως βλέπετε ήταν τόσο απλό.
Αυτό λοιπόν το απλό πρόγραμμα θα το εξάγουμε και σε αρχείο .exe για τα Windows.
Από εδώ επιλέγω κάθε φορά σε ποια λειτουργικά συστήματα θέλω να εξάγω το πρόγραμμά μου.
Και τρέχοντας το πρόγραμμα μας στα Windows, έχουμε αυτό ακριβώς που περιμέναμε.
Αν αποφασίσατε να ασχοληθείτε, διαβάστε τον user guide που έρχεται με το πρόγραμμα. Είναι αναλυτικός και καλύπτει τα πάντα. Αν είστε οπτικοί τύποι,
αυτή η playlist στο youtube είναι μια πολύ καλή εισαγωγή. Επίσης υπάρχει και το
http://livecode.byu.edu/ το οποίο έχει αρκετά μαθήματα.
Μην ξεχάσετε να κατεβάσετε την community edition. Είναι η μόνη που είναι δωρεάν και καλό προγραμματισμό.