O Maxthon είναι ένας internet browser που αν και ξεκίνησε το 2000, δεν έχει καταφέρει να γίνει αρκετά γνωστός. Πριν πάρει το όνομα Maxthon, λέγονταν MyIE2 και προσπαθούσε να γίνει σάν τον internet explorer, με κάποιες παραπάνω δυνατότητες. Ο καιρός βέβαια πέρασε και όπως ξέρετε σήμερα έχουν αλλάξει κατά πολύ τα πράγματα στους browsers.
Πιστεύω πως οι δημιουργοί αυτού του προγράμματος έχουν στόχο να προσφέρουν έναν συνδυασμό add-ons του Firefox και την ταχύτητα του Google Chrome. Τα περισσότερα και πιο χρήσιμα add-ons είναι ήδη προ εγκατεστημένα έτσι ώστε να μην μπερδεύετε ο χρήστης ψάχνοντας. Και φυσικά χρησιμοποιεί την μηχανή rendering σελίδων webkit, του Chrome.
Ξεκινάμε λοιπόν με τα "add-ons" που όπως είπαμε είναι μέρος του προγράμματος και δέν χρειάζεται να τα εγκαταστήσουμε ξεχωριστά. Υπάρχει πρόγραμμα για συμπλήρωση φορμών, πρόγραμμα για screen capture σελίδων, πρόγραμμα μετάφρασης, rss reader, πρόγραμμα σημειώσεων, add filter. Αυτά πλέον είναι βασικά πράγματα και ο Maxthon είναι το μόνο πρόγραμμα που τα προσφέρει σαν μέρος του και όχι σαν ξεχωριστά add-ons.
O συγχρονισμός είναι επίσης μεγάλη υπόθεση στους σημερινούς browsers. Μπορούμε να συγχρονίσουμε τα bookmark μας, τις ρυθμίσεις του add filter, ρυθμίσεις του προγράμματος, τα bookmarks της quick access ( τα λινκς δηλαδή της αρχικής οθόνης), και τα στοιχεία της συμπλήρωσης φορμών.
Όπως θα δείτε και εσείς ο browser αυτός είναι εξοπλισμένος με οτιδήποτε χρειαστείτε και δυστυχώς θα χρειαστεί ένα τεράστιο άρθρο για να τα δούμε όλα. Ξεχωρίζουν μερικά όμως, όπως το split screen που σε μεγάλες οθόνες είναι πολύ χρήσιμο. Επίσης το night mode που μαυρίζει το background τών σελίδων μας, για ξεκούραστο διάβασμα το βράδι.
Split screen.
Night mode.
Καλή δουλεία έχει γίνει επίσης και για το youtube. Μπορούμε να ανοίξουμε το βίντεο σε ξεχωριστό παράθυρο. Αυτό το παράθυρο συμπεριφέρεται όπως ένα κανονικό παράθυρο τών Windows. Επίσης έχουμε την δυνατότητα να σώσουμε όποιο αρχείο του youtube θέλουμε κατευθείαν στο δίσκο μας, με την μορφή flv.
Ένα τελευταίο πράγμα που θα δούμε είναι ο resource sniffer. Όπως ξέρετε ότι βλέπουμε στον browser μας αυτό σώζεται προσωρινά στον υπολογιστή μας. Είτε είναι βίντεο απο youtube, ή εικόνα από κάποια σελίδα ή οτιδήποτε. Αυτό το προγραμματάκι λοιπόν βρίσκει όλα αυτά τα προσωρινά αρχεία και τα κατηγοριοποιεί. Έτσι μπορούμε να βρούμε και να σώσουμε οτιδήποτε βλέπουμε και ακούμε στον browser μας. Ακόμα και εκείνες τις φορές που φαινομενικά δέν μας το επιτρέπουν μερικές σελίδες.
Ο Maxthon είναι ένας browser που οι περισσότεροι άνθρωποι θα βρούν υπερφορτωμένο. Όμως το να διαβάζετε αυτό το άρθρο μάλλον δείχνει οτι δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία. Εγώ αποφάσισα να αλλάξω τον Chrome με τον Maxthon. Είναι πιο πλούσιος από τον Chrome, καταναλώνει πάνω κάτω την ίδια μνήμη και τις περισσότερες φορές δεν έχει καμία διαφορά σε ταχύτητα. Αν έχετε μια Android συσκευή, δοκιμάστε τον Maxthon και στο Android. Για μένα είναι ο καλύτερος browser που έχω δοκιμάσει στο Android.