Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Pick of the week - Springpad

Έχουμε δεί στο παρελθόν κάποια προγράμματα που μας βοηθάνε να οργανώνουμε την ζωή μας ή απλά να κρατάμε κάποιες σημειώσεις. Σήμερα θα δούμε μια online υπηρεσία που κάνει το ίδιο πράγμα, αλλά σε καλύτερο βαθμό.

To Springpad μπορούμε να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας και όχι να μας προσαρμόσει αυτό στις δικές του. Αυτό είναι και ο κύριος στόχος ενός προγράμματος, είτε είναι πρόγραμμα στον υπολογιστή μας, είτε είναι κάποια online υπηρεσία. Με λίγα λόγια οτι είναι εύκολο και φεύγει απο την μέση για να κάνουμε την δουλεία μας, λειτουργεί.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να δημιουργήσουμε φακέλους με τα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Πχ θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα φάκελο με διάφορες συνταγές που βρίσκουμε στο ίντερνετ. Έναν φάκελο με διάφορες πληροφορίες, φωτογραφίες και websites από ένα μέρος που θέλουμε να επισκεφτούμε. Σημειώσεις για ένα μάθημα που παρακολουθούμε. Γενικά για κάθε δραστηριότητα ή ενδιαφέρον, μπορεί να υπάρχει ένας φάκελος που περιέχει πληροφορίες για αυτό. Αυτός είναι ένας τρόπος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία αυτή. Όπως είπαμε όμως μπορούμε να το προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες.
Το χαρτί σίγουρα παραμένει ο πιο άμεσος τρόπος για σημειώσεις, αλλά εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες του Springpad, για να εμπλουτίσετε τις σημειώσεις σας με πολυμέσα.

Αρκετοί άνθρωποι όπως και εγώ, διστάζουν να ανεβάσουν στο ίντερνετ, σημειώσεις η άλλα έγγραφα και πολυμέσα από την προσωπική τους ζωη. Αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε πολλές φορές κάθε μέρα. Και δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Ανάλογα με την εμπιστοσύνη που δείχνει κάποιος άνθρωπος σε μια εταιρία, είτε την χρησιμοποιεί, είτε όχι. Η λύση που έχω επιλέξει εγώ και δεν αφορά μόνο το Springpad, είναι να θεωρώ δεδομένο οτι απο την στιγμή που είναι στο ίντερνετ, είναι με κάποιο τρόπο προσβάσιμα σε κάποιους ανθρώπους. Έτσι μπορώ να κρατάω πχ σημειώσεις στο Springpad για πράγματα τα οποία δεν έγινε και το τέλος του κόσμου, αν πέσουν σε λάθος χέρια. Παρόλα αυτά, οι φάκελοι ή notebooks όπως λέγονται, είναι από την αρχή κλειδωμένα και δεν μπορεί κανείς άλλος να έχει πρόσβαση σε αυτά. Όπως μπορείτε να μοιράζεστε τα notebook σας με άλλους χρήστες αν τα αλλάξετε από private σε public. Όπως καταλαβαίνετε η μόδα είναι οτι και σημειώσεις να κρατάμε, παντού κολλάει και το να φτιάξουμε και ένα κοινωνικό δίκτυο. Και έτσι και εδώ μπορείτε να ακολουθείτε τα notebooks από άλλους ανθρώπους και άλλες τέτοιες social-network χαζομαρούλες. Αλλά όπως είπαμε, μπορείτε να μείνετε και εντελώς μόνοι με τις σημειώσεις σας, αν το επιθυμείτε.
Εδώ είναι μερικά notebooks που έχουν άλλοι χρήστες του Springpad για την γλώσσα προγραμματισμού python. Ενδιαφέρον να βλέπεις τι σημειώνει ο καθένας.
Πολύ χρήσιμες είναι και η εφαρμογές για κινητά του Springpad. Χρησιμοποιώ την εφαρμογή για Android, και έτσι έχω τις σημειώσεις μου πάντα μαζί μου. Επίσης μπορώ να έχω πρόσβαση σε αυτές ακόμα κιαν δεν έχω ίντερνετ, εκείνη την στιγμή στο κινητό, κάτι που είναι πολύ βολικό.



Περισσότερα ...

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Pick of the week - Winyl

Αυτή την βδομάδα θα δούμε το Wynil. Η αλήθεια είναι οτι υπάρχουν πάρα πολλοί music players τόσο για Windows, όσο και για τα άλλα λειτουργικά. Κάποια από αυτά τα προγράμματα λόγο του ανταγωνισμού, έχουν φορτωθεί με λειτουργίες που ο μέσος χρήστης δεν θα χρειαστεί ποτέ με αποτέλεσμα να είναι βαριά ιδιαίτερα στους παλαιότερους υπολογιστές.

Με το Wynil θα καλύψουμε αυτούς που ψάχνουν έναν απλό, γρήγορο αλλά και εμφανίσιμο music player. Δεν θα μπορείτε να ψωνίσετε μουσική με αυτό το πρόγραμμα. Δεν θα μπορείτε να κατεβάζετε podcasts η να συγχρονίσετε την playlist του κινητού σας. Απλά θα μπορείτε να ακούτε μουσική.

Τα περισσότερα πράγματα που προσφέρει το Wynil είναι δεδομένα και έτσι δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με βασικές λειτουργίες. Σαφώς έχετε την δυνατότητα να φορτώσετε την συλλογή σας, να φτιάξετε playlists, να βαθμολογήσετε τα κομμάτια σας κλπ. Φυσικά και παίζει όλα τα γνωστά αρχεία ήχου όπως είναι αναμενόμενο. Και όπως είπαμε είναι αρκετά εμφανίσιμο, έχοντας κάποια έτοιμα skins για να διαλέξουμε. Επίσης το πρόγραμμα εκτός απο την κανονική εμφάνισή του έχει και μια δεύτερη μικρότερη (mini view) για αυτούς που θέλουν ένα μικρό player στο desktop τους.

Αν είστε fan τις παραμετροποίησης η των εξτρά δυνατοτήτων, τότε αυτό το πρόγραμμα δεν είναι για εσάς. Αν ψάχνετε ένα απλό πρόγραμμα για να ακούτε την μουσική σας, χωρίς πολλές πολλές απαιτήσεις τότε πρέπει να το δοκιμάσετε.



Περισσότερα ...

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Πώς να βρίσκουμε σωστούς υπότιτλους στο Linux.

Ένας εύκολος τρόπος να βρίσκουμε αμέσως σωστούς υπότιτλους για τις ταινίες μας σε διανομές Linux, είναι το Subdownloader. Στην περίπτωση που δεν το έχετε βρεί, είναι ήδη έτοιμο για εγκατάσταση στον software manager που έχει η διανομή σας. Δεν έχετε παρά να το ψάξετε και να το εγκαταστήσετε. Είναι όμως τόσο καλό όσο παρόμοια προγράμματα τών Windows;

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 3 λειτουργίες. Η μία είναι να διαλέξουμε κάποιο βίντεο η κάποιο φάκελο με πολλά βίντεο και να μας βρεί υπότιτλους για τα βίντεο αυτά. Η δεύτερη είναι για την περίπτωση που το πρόγραμμα μάλλον θα αποτύχει να βρεί κάτι και θα πρέπει να αναζητήσουμε για άλλους παρόμοιους υποτίτλους, με βάση το όνομα της ταινίας. Και η τρίτη είναι για όλους τους καλοθελητές που δημιουργούν και ανεβάζουν υπότιτλους.

Συνήθως η πρώτη λειτουργία είναι αυτή που θα χρειαστούμε οι περισσότεροι. Οι αναζητήσεις δεν γίνονται με βάση το όνομα, αλλά με βάση κάποιο 64bit string που το πρόγραμμα αναθέτει σε κάθε ταινία. Έτσι μπορείτε κάλλιστα να μετονομάσετε το βίντεο σας και να συνεχίσετε να βρίσκετε σωστούς υπότιτλους γιαυτό.

Και επειδή αυτά έχουν λίγη σημασία, το πρόγραμμα έχει ώς στόχο να βρίσκει απλά σωστούς υπότιτλους και αυτό πρέπει να κάνει καλά. Από την εμπειρία μου τις περισσότερες φορές το κάνει καλά. Αλλά όχι πάντα. Συνήθως στις γνωστές ταινίες και σειρές δεν θα έχουμε πρόβλημα. Βέβαια αναζητώντας υπότιτλους για την πρώτη σεζόν του breaking bad, βρήκα μόνο ένα αρχείο το οποίο ήταν εντελώς ασυγχρόνιστο. Αλλά σε άλλες γνωστές σειρές, δούλεψαν κανονικά. Στις περισσότερες ταινίες δεν είχα ιδιαίτερα προβλήματα. Σε κανα δυο τρείς απλά η μετάφραση τών υποτίτλων δεν ήταν και η καλύτερη.

Το πρόγραμμα κάνει αναζήτηση υποτίτλων μόνο απο το opensubtitles.org. Όπως ξέρετε υπάρχουν και άλλα αξιόλογα sites με καλους ελληνικούς υπότιτλους, που δυστυχώς δεν θα έχουμε πρόσβαση με αυτό το πρόγραμμα.

Τις περισσότερες φορές πάντως θα έχετε αυτό που ζητάτε. Στο Linux όπως ξέρετε δεν έχουμε και μεγάλο αριθμό επιλογών. Έτσι πρός το παρών το πρόγραμμα αρκεί για τις ανάγκες μου τουλάχιστον. Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε τον smplayer που νομίζω οτι κάνει την ίδια δουλεία με αυτο το πρόγραμμα, η να βρείτε κάποιο add on για τον Vlc player.



Περισσότερα ...

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Απάντηση στον cghera...

Για κάποιο λόγο δεν παραδίδεται το μήνυμα που σου στέλνω και έτσι απαντάω απο εδώ.

Αν και ποτέ δεν χρησιμοποιώ τα recovery partitions που έχουν τα διάφορα laptops και πάντα τα σβήνω, νομίζω πατώντας F8 όταν ξεκινάει ο υπολογιστής μπορείς να μπείς και να επαναφέρεις η να εγκαταστήσεις το λειτουργικό σου. Ο τρόπος που έγραψα είναι για εγκατάσταση των WinXp μέσω usb stick. Δέν έχει καμία σχέση με το πώς θα επαναφέρεις το λειτουργικό σου από το recovery partition.

Επειδή όμως περάσαν και κάποια χρόνια απο τότε, δεν έχεις λόγο να μην κάνεις μια μικρή αναβάθμιση στο λειτουργικό σου και να βάλεις τα Windows 7.  Υπάρχουν κάποιες ειδικές εκδόσεις των Win7 που τους έχουν αφαιρεθεί αρκετά "περιττά" πράγματα. Δεν μπορώ βέβαια να σου δώσω κάποιο λινκ, αλλά πιστεύω θα τις βρείς εύκολα αμα ψάξεις. Αλλά και μια κανονική έκδοση τών Win7 επίσης κάνει, αν θυμηθείς να βγάλεις τα περιττά γραφικά στοιχεία όπως τα aero εφέ. Όποτε μπορείς να κάνεις ένα usb stick με Win7, φορμάροντας πρώτα βέβαια το στικάκι σε ntfs και διάλεξε όποιο πρόγραμμα θέλεις (εγώ το έκανα με το unetbootin) για να το ετοιμάσεις. Υπάρχουν πολλοί οδηγοί στο ίντερνετ.



Περισσότερα ...
 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger