Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Opera Next 15.0 for Windows - Review

Για κάποιο περίεργο λόγο συνήθως ανήκω στην μειονότητα όσο αναφορά τους internet browsers. Μου αρέσει να τρέχω πιο "εξωτικά" προγράμματα για να σερφάρω στο ίντερνετ. Αυτή την στιγμή έχω εγκατεστημένους όλους του μεγάλους-γνωστούς browsers καθώς επίσης και το Midori και Maxthon σε Linux και Windows αντίστοιχα. Πάντα θέλω να είμαι με το outsider. Ίσως το πιο σημαντικό outsider για μένα ήταν ο Opera. Ειδικά με την έκδοση 11 είχα ενθουσιαστεί τόσο που έγραψα τα παρακάτω.

Το κακό είναι οτι η χαρά μου δεν κράτησε μιας και οι προγραμματιστές άρχισαν να κόβουν τα όποια καλά στοιχεία είχε τότε το πρόγραμμα αυτό. Αυτά ήταν τα στοιχεία που τράβηξαν τότε τον όποιο κόσμο πήγε κοντά του. Δεν θέλουμε τον ταχύτατο browser αλλά θέλουμε εξτρά χρήσιμες λειτουργίες. Irc client, mail client,rss reader, εύκολος διαμοιρασμός αρχείων από υπολογιστή σε υπολογιστή χωρίς να χρειάζεται να ανεβάζουμε πρώτα τα αρχεία κάπου. Ακόμα και η δυνατότητα να κάνουμε τον υπολογιστή μας server με διάφορες λειτουργίες μέσα από τον browser.

Τα περισσότερα από αυτά έφυγαν ήδη με την 12 έκδοση. Τώρα αφαιρέθηκαν και τα τελευταία στοιχεία που έκαναν τον browser ξεχωριστό. Αυτό που έμεινε, είναι μια κόπια του Chrome. Μια κόπια του Chrome με πολύ μικρότερη συλλογή extentions. Και τα extenstions από παλιότερες εκδόσεις δεν είναι συμβατά με αυτή!!! Γιατί λοιπόν να τον προτιμήσω από τον Chrome; Με αυτή λοιπόν την γεμάτη σοφία απόφαση νομίζω ότι πέθανε ο Opera για το desktop. Όχι ότι ήταν και ποτέ σημαντικός παίχτης. Αλλά τώρα δεν είναι τίποτα.
Όχι δεν είναι πλάκα. Έτσι είναι ο νέος Opera. Δηλαδή έπεσε προφανώς πολύ σκέψη για να καταλήξουν εδώ.
Ας δούμε τι παίρνουμε λοιπόν σε αντάλλαγμα.

Το πρώτο πράγμα που σίγουρα θα παρατηρήσουμε είναι η ταχύτητα. Το πρόγραμμα είναι στην αρχική του μορφή και χρησιμοποιεί πλέον το webkit. Φαίνεται οτι είναι σε πολύ καλό δρόμο σε ότι αφορά την ταχύτητα. Πιο γρήγορο απο τον Chrome; Και μόνο από την εμπειρία που είχα, δεν θα τό λεγα. Δεν είναι δουλεία μου να τρέχω benchmarks αλλά φαίνεται απλά να είναι ένας πολύ γρήγορος browser σε μερικά σημεία και να δυσκολεύεται σε άλλα.(Βλέπε facebook)

Δεύτερο καλό είναι το off-road mode πρώην opera turbo.Συμπιέζει τις σελίδες και έτσι γλιτώνουμε δεδομένα. Καλό για κινητά προφανώς σε data plan και για συνδέσεις ίντερνετ όπου πάλι χρεώνεσαι με βάση τα δεδομένα που κατεβάζεις.

Ένα ακόμα αδιάφορο σύν είναι το stash. Σε προηγούμενες εκδόσεις μπορούσαμε να ομαδοποιούμε
πολλά tabs μαζί ή να κάνουμε το γνωστό pin σε tab που θέλουμε να κρατήσουμε. Ε αυτό λέγετε stash τώρα και έγινε πιο εμφανίσιμο.
To Stash θα φανεί αργότερα. Όταν θα μπορεί να συγχρονιστεί με άλλο υπολογιστή η κινητό.

Δεν υπάρχει το Opera link. Που σημαίνει οτι προς το παρών bookmarks,passwords,speed dial και σημειώσεις δεν συγχρονίζονται με το πρόγραμμα. Και ούτε και το stash βέβαια. Και παρόλα αυτά λένε "δεν την κυκλοφορούμε την έκδοση;". Να δούμε τι; Ένα μισοτελειωμένο πρόγραμμα; Ακόμα και σε beta να είναι, που δεν λέει πουθενά οτι είναι beta,(είναι developer preview η οποία θα ανανεώνεται κάθε βδομάδα) παραμένει ένα χάλι.

Τo speed dial είναι βέβαια πολύ καλή και λογική κίνηση από την ηλιθιότητα του Chrome να βάζει από μόνο του όποιες σελίδες έχουμε επισκεφτεί περισσότερο. Και είναι καλύτερο σε αυτή την έκδοση.

Για το τέλος κράτησα το πιο αστείο απο όλα. Το discover είναι μια κόπια του Google news.Χωρίς καμία παραμετροποίηση. Μόνο να επιλέξουμε από ποιά χώρα θα λαμβάνουμε τα τοπικά νέα. Φυσικά η ελλάδα δεν υπάρχει. Και αυτό τι είναι τώρα; Αντί για τον rss reader, βάζετε αυτό;
Το discover. Μονόδρομος πλέον για την ενημέρωση. Μην το ψάχνετε τσάμπα. Εδώ έχει τα πάντα. Μέχρι και την χειρότερη φωτογραφία που έχει βγάλει ποτέ ο Gates. Μέτα ίσως απο αυτή που τον είχαν συλλάβει για υπερβολική ταχύτητα.
Ειλικρινά είναι από τα λίγα προγράμματα που θέλω πολύ να αγαπήσω και να χρησιμοποιώ. Αλλά πλέον δεν υπάρχει λόγος. Δηλαδή ειλικρινά, πλέον δεν έχει ούτε στύλ δικό του. Πόσο μάλλον να διαφέρει αλλού. Φέρτε πίσω το Opera Unite τώρα!!!

Κατεβάστε για Windows και Mac. Linux κλασσικά στο περίμενε.


Περισσότερα ...

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

3 εφαρμογές για το Reddit στο Android


Λοιπόν έκανα ένα πολύ σύντομο τέστ σε 3 εφαρμογές για να δώ ποιά προσφέρει την καλύτερη δωρεάν εμπειρία για το Reddit.com. Δεν ασχολήθηκα καθόλου με customisation από τα settings, απλά οτι προσφέρει η κάθε εφαρμογή από default. Πάνω κάτω οι εφαρμογές έχουν την ίδια λειτουργικότητα οπότε δεν υπάρχουν τόσες διαφορές. Κρίνω* τις εφαρμογές από το πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να έχει μια καλή εμπειρία και από το πόσο εύκολο είναι να την φέρει στα μέτρα του.

*Όλά αυτά σαν μια πρώτη ματία. Ίσως να έχασα κάποιες ρυθμίσεις ή να μην βρήκα κάποια πράγματα, αλλά το ζήτημα είναι να μην μας παίρνει μισή ώρα ώστε να φέρουμε μια εφαρμογή στα μέτρα μας.


Reddit Sync
Ξεκινάω με την χειρότερη επιλογή. Το Reddit Sync είναι περισσότερο για κινητά και όχι για tablets. Ο χώρος που δεσμέυει για τις διαφημίσεις είναι αρκετά μεγάλος και ενοχλητικός. Στην αρχή βλέπω και ένα εξτρα χώρο κάτω απο την διαφήμιση που κανονικά λέει οτι πρέπει να αγοράσουμε το πρόγραμμα για να μη δείχνει διαφημίσεις. Αυτό έκανε τον ελεύθερο χώρο ακόμα πιο μικρό.


Η γραμματοσειρά είναι πολύ μικρή όπως φαίνεται και στην εικόνα και δεν υπάρχουν ρυθμίσεις για να την αυξήσουμε.

Όταν ανοίγουμε κάποιο post τότε η οθόνη χωρίζετε στα δύο και εμφανίζει το θέμα που διαλέξαμε αλλά και τα θέματα στην σελίδα που είμασταν. Επίσης θυμάται ποιά θέματα έχουμε δεί πιο πρίν που είναι αρκετά βολικό.


Reddit is fun
Η εφαρμογή που έχω στο κινητό μου. Αρκετά καλή την χρησιμοποιώ τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά κάνει για tablet;

Για αρχή να πούμε το πιο σημαντικό στοιχείο μιας και θέλουμε την καλύτερη δυνατή δωρεάν εμπειρία. Οι διαφημίσεις είναι ενσωματωμένες σαν θέματα στις σελίδες και έτσι με το scrollaρισμα περνάνε χωρίς να ενοχλούν. Είναι ο καλύτερος λόγος που αξίζει κανείς να εγκαταστήσει την δωρεάν έκδοση αυτού του προγράμματος.


Υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις εδώ για να φέρουμε στα μέτρα μας το πρόγραμμα. Δύο themes σε λευκό και μαύρο και η επιλογή για dual pane(μοιράζει δηλαδή την οθόνη σε δύο μέρη. Ένα για τα θέματα στο sub reddit που είμαστε και ένα για το θέμα που επιλέξαμε.

Ένα μειονέκτημα είναι οτι απλά εμφανίζει τα θέματα που έχουμε επισκεφτεί με μοβ χρώμα. Κάτι που δέν διακρίνετε και τόσο καλά σε μικρές οθόνες.


Το Reddit is fun είναι μια από τις καλύτερες επιλογές αν θέλετε κάτι δωρεάν.

Bacon Reader
Εμφανισιακά η πιο ωραία εφαρμογή απο τις τρεις. Πολυ καλή δουλεία ώστε να αποδοθεί σωστά το reddit σε μια εφαρμογή που είναι περισσότερο κατάλληλη για tablets και όχι για κινητά. Φυσικά υπάρχει και πίο απλή εμφάνιση κατάλληλη για κινητά.


Μειονέκτημα και πάλι οι διαφημίσεις. Στο κάτω μέρος της οθόνης και πιάνουν κάποιο χώρο. Αν ακολουθούσαν το μοντέλο διαφήμισης του Reddit is Fun, τότε θα ήταν η καλύτερη εφαρμογή. Αλλά απο την άλλη ο σκοπός τον περισσότερων δωρεάν εφαρμογών στο Android, είναι να σε αναγκάσουν με κάποιο τρόπο να αγοράσεις την full έκδοση.

Έαν δεν σας πειράζουν οι διαφημίσεις το Bacon Reader είναι κατα τα άλλα η καλύτερη δωρεάν εφαρμογή για το Reddit.


Περισσότερα ...

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Πως να βρούμε ένα keylogger (2)

To 2009 είχα γράψει ένα πρόγραμμα για να παρακολουθώ αλλαγές αρχείων σε ένα δίσκο. Είχε πολλές εφαρμογές αλλά μια από τις σημαντικότερες ήταν οτι κοιτάζοντας τα logs του, θα μπορούσα μετά απο λίγο ψάξιμο να βρώ ύποπτες εγγραφές ή δημιουργίες νέων αρχείων. Τι σημαίνει το ύποπτες; Keyloggers. Το παλιό άρθρο είναι εδώ.

Aπο τότε αρκετοί άνθρωποι με ρώτησαν αν έχω αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχει και ένα θέμα στο φόρουμ του insomnia.gr . Η αλήθεια είναι οτι έχασα τον κώδικα σε κάποιο format, αν και ποτέ δεν θεώρησα οτι ήταν κάτι το ιδιαίτερο σαν πρόγραμμα.

Σήμερα όμως έπεσε το μάτι μου σε ένα freeware πρόγραμμα που κάνει πάνω κάτω αυτή την δουλεία. Στηρίζεται και αυτό στην παρακολούθηση του αρχείου συστήματος για αλλαγές. Οπότε όσοι ψάχνετε ακόμα το δικό μου πρόγραμμα, μπορείτε να κατεβάσετε αυτό.

Πριν τρέξετε το πρόγραμμα καλό είναι να κλείσετε τα πάντα. Antivirus, browsers και οτιδήποτε άλλο τρέχει στο system tray σας, που ούτως η άλλος παράγει εγγραφές στο δίσκο χωρίς καν να το ξέρουμε. Αυτό είναι σημαντικό γιατί αλλιώς θα καταλήξετε με ένα μεγάλο log file και θα είναι δύσκολο να βρείτε "ύποπτες" καταχωρήσεις. Όταν το ενεργοποιήσετε θα κάνετε μερικές ενέργειες που απαιτούν πληκτρολόγιο. Όπως το να μιλήσετε σε κάποιο instant messaging πρόγραμμα, να γράψετε στο notepad ή στο word κλπ. Μετά από λίγο, το πρόγραμμα συστήνει τα 10 λεπτά, μπορείτε να επαναφέρετε το πρόγραμμα από το system tray και να δείτε τι περιέχει το log file του. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι άδειο. Κάτι που σημαίνει οτι δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος keylogger. Σε μια πιο ρεαλιστική εκδοχή, ειδικά αν ανοίξετε κάποιον browser και γράψετε εκεί, προφανώς θα υπάρχουν καταχωρίσεις από τον browser σε διάφορα αρχεία. Γενικά μπορούμε να τα αγνοήσουμε αυτά. Βέβαια από την άλλη σχετικό είναι αυτό το "να τα αγνοήσουμε", μιας και μπορεί άνετα να γραφτεί πιστεύω ενας keylogger, που να μιμείται εγγραφές σε προσωρινά αρχεία του browser.

Τα αποτελέσματα του KL-Detector.
Όπως με τα περισσότερα πράγματα στην ασφάλεια, έτσι και εδώ με την χρήση αυτού του προγράμματος, μειώνουμε απλά τις πιθανότητες να συμβεί κάτι κακό. Δεν γίνεται να είμαστε απολύτως σίγουροι για τίποτα. Αν όντως έχετε κάτι σημαντικό να κρύψετε, τότε σκεφτείτε την κρυπτογράφηση ή ένα usb στικάκι με Linux που θα το έχετε για αυτή την δουλεία.

Εγώ για παράδειγμα πήρα αρκετές εγγραφές απο το Chrome, μερικά stantar αρχεία τών Windows όπως το ntuser.dat ursclass.dat και 3 ύποπτες για μένα εγγραφές.
Ειλικρινά δεν έχω ιδέα τι είναι αυτές οι εγγραφές...
Στην περίπτωση αυτή κρατάμε τις εγγραφές που δεν γνωρίζουμε γιατί έγιναν και ψάχνουμε στο Google για κάποια πιθανή εξήγηση.

Το μόνο μείον που έχει το πρόγραμμα, είναι οτι δεν έχει κάποιο export σε αρχείο κειμένου του log file.
Και δεν λειτουργεί και το ctrl + A κάτι που το κάνει ακόμα πιο εκνευριστικό.


Περισσότερα ...

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Βιβλίο - After the software wars.

Μόλις τελείωσα το After the software wars. Ένα βιβλίο για το ελεύθερο λογισμικό και τις (πιθανές;) εφαρμογές του γραμμένο απο τον Keith Curtis πρώην προγραμματιστή της Microsoft. Ο συγγραφέας από τότε που ανακάλυψε το Linux είδε ένα διαφορετικό μέλλον για την ανάπτυξη λογισμικού από αυτό που είχε σαν δεδομένο μέχρι εκείνη την στιγμή. Και το καλύτερο είναι πώς οι αρχές αυτές μπορούν να μεταπηδήσουν και σε άλλες επιστήμες, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη και συλλογική ανάπτυξη χωρίς ανταγωνισμούς και άλλες παρόμοιες τακτικές που εγκλωβίζουν και τους καταναλωτές αλλά και την ανάπτυξη γενικότερα.

Το βιβλίο αυτό θα σας κάνει να αναρωτηθείτε για πολλά πράγματα. Και θα δείτε οτι αν και φαινομενικά η τεχνολογία φαίνεται οτι αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, βασίζεται σε λάθος πρακτικές που μόνο ουσιαστική ανάπτυξη δεν φέρνουν. Είναι ένα ευχάριστο διάβασμα παρόλο που δεν ακούγετε σαν κάτι τέτοιο και αυτο οφείλεται στο ότι είναι πολύ απλά γραμμένο. Νομίζω θέλει ιδιαίτερο ταλέντο να γράφεις για τέτοια θέματα και απο την άλλη αυτό που γράφεις να είναι ευκολονόητο και διασκεδαστικό ακόμα και για έναν άνθρωπο που δεν είναι απαραίτητα προγραμματιστής ή που να είναι γνώστης γενικά του αντικειμένου.

Με λίγα λόγια αν σας αρέσουν βιβλία που μιλάνε για θεωρητικά θέματα, αν έχετε επαφή με το Linux και το ελεύθερο λογισμικό, αν είστε προγραμματιστής η αν σας αρέσει να διαβάζετε για τεχνολογία τότε το βιβλίο αυτό είναι για εσάς.

Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από την σελίδα του συγγραφέα. Επίσης στα μέσα του 2013 θα βγει και το ντοκιμαντέρ βασισμένο στο βιβλίο. Είναι μια πολύ καλή ιδέα για να περάσει το μήνυμα του βιβλίου σε περισσότερο κόσμο και αφού υπάρχουν τα χρήματα γιατί όχι; Μέχρι τότε λοιπόν μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο και να κατεβάσετε και το soundtrack του βιβλίου που αποτελείται από μια συλλογή drum and bass τραγουδιών.




Περισσότερα ...
 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger