Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Pick of the week - Tastekid.com


To tastekid.com είναι μια πολύ χρήσιμη σελίδα, παρόμοια με το alternativeto.net που είχαμε δεί. Το alternativeto.net μας προτείνει παρόμοια προγράμματα με αυτό που αναζητάμε, το tastekid.com στο ίδιο σκεπτικό, μας προτείνει ταινίες,μουσική, παιχνίδια και βιβλία.

Για παράδειγμα είδα σήμερα το Clash of the Titans. Μια ταινία που μου άρεσε και που στο τέλος της είπα οτι θά θελα να δώ και καμία παρόμοια, μιας και δέν πολυέβλεπα ταινίες του είδους. Γράφοντας το όνομα της ταινίας στο tastekid.com, τα περισσότερα αποτελέσματα της αναζήτησης, είναι όντως ταινίες παρόμοιες με το Clash of the Titans. Βέβαια παίρνω και αποτελέσματα τα οποία δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την ταινία, όπως το my super ex-girlfriend και το the losers. Η μηχανή αναζήτησης βελτιώνεται με τον καιρό, καθώς και οι προγραμματιστές της λένε οτι με μια εγγραφή, τα αποτελέσματα είναι πιο ακριβή. Υπάρχουν και άλλα προτερήματα με την δωρεάν εγγραφή, όπως το να βαθμολογούμε τα αποτελέσματα και να αποθηκεύουμε τις προτάσεις που μας άρεσαν.
Όπως είπαμε και πριν, είναι πιθανό κάποιες φορές να πάρουμε και μερικά άσχετα αποτελέσματα. Αλλά τις περισσότερες φορές θα ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο. Ειδικά στα θέματα μουσικής φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα απο ότι στις ταινίες.

Περισσότερα ...

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Pick of the week - Find And Run Robot


Υπάρχουν φορές που οι περιηγήσεις σε διάφορα μενού είναι χρονοβόρα και εκνευριστική διαδικασία. Πέραν από τις διάφορες συντομεύσεις που μπορούμε να έχουμε, όλα τα άλλα μας αρχεία και προγράμματα βρίσκονται κρυμμένα μέσα σε υποφάκελους φακέλων ή σε ατελείωτα μενού.

Μια λύση για αυτό το πρόβλημα δίνει το Find And Run Robot. Σε αυτού του είδους τα προγράμματα απλά πληκτρολογούμε το όνομα η μέρος του ονόματος του αρχείου ή του προγράμματος που θέλουμε να τρέξουμε. Το πρόγραμμα προτείνει κάποια αποτελέσματα και συνήθως το πρώτο είναι αυτό που ψάχνουμε. Πατώντας enter ανοίγουμε το αρχείο ή τρέχουμε το πρόγραμμα. Το δύσκολο σε αυτού του είδους τα προγράμματα είναι να εμφανίσει τα σωστά αποτελέσματα και το σημαντικότερο να τα εμφανίσει γρήγορα. Τα περισσότερα προγράμματα για να εμφανίζουν γρήγορα αποτελέσματα αφήνουν απ έξω την αναζήτηση αρχείων και εστιάζονται μόνο στο να βρίσκουν προγράμματα. Όποτε αν θέλετε να έχετε ένα πρόγραμμα που ψάχνει παντού για τα πάντα οι επιλογές μας μειώνονται.

Από τα προγράμματα που δοκίμασα, μόνο το Google Desktop και το FARR μπορούν να ψάχνουν παντού και να εμφανίζουν τα αποτελέσματα τους γρήγορα. Τo Google Desktop κάνει index τα περιεχόμενα του δίσκου μας. Αυτό βέβαια μας δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα σε αποτελέσματα, αλλά τρώει περισσότερη μνήμη. Από την άλλη το FARR είναι διαθέσιμο απο την πρώτη στιγμή που το τρέχουμε, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι να τελειώσει το indexing όλου του δίσκου. Και είναι και ελαφρύ.

Για τις περισσότερες περιπτώσεις το FARR είναι η καλύτερη λύση. Σάν απλός χρήστης δέν χρειάστηκε ποτέ να περιμένω για ένα αποτέλεσμα και πάντα έβρισκα αυτό που ζητούσα. Το FARR έχει ένα σύστημα αυτόματης αξιολόγησης τών αποτελεσμάτων κάτι που το βοηθάει ώστε την επόμενη φορά, να μας εμφανίσει καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα. Γενικά φαίνεται ένα πολύ καλά δουλεμένο πρόγραμμα με πολλές δυνατότητες και απορώ πώς παραμένει δωρεάν. Μήν ξεχάσετε να κοιτάξετε και τα add-ons του προγράμματος, γιατί υπάρχουν μερικά πολύ χρήσιμα.



Περισσότερα ...

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ubuntu 11.10


Τo Ubuntu 11.10 κυκλοφόρησε προχθές. Αν και κανείς δεν περίμενε τίποτα συνταρακτικό, μίας και απο την προηγούμενη έκδοση είχε δείξει ήδη σε πιά επίδεδα θα κινηθεί, κατάφερε να κάνει το επόμενο βήμα  με αρκετή επιτυχία.

Θα δούμε λοιπόν το γνωστό Unity περιβάλλον, το οποίο θα βλέπουμε για πολύ καίρο ακόμα. Αυτή την φορά είναι καλά δουλεμένο και πιό εύχρηστο. Δέν έφτασε ακόμα στον προορισμό του, αλλά είναι κοντά.

Το Dash Home όπως λέγετε η διαδικασίας εύρεσης κάποιου προγράμματος, είναι και αυτή καλύτερα δουλεμένη. Με περισσότερα φίλτρα εύρεσης, προτάσεις για καινούργια προγράμματα που δέν έχουμε δοκιμάσει και γενικά πιο ομαλή συμπεριφορά απο πρίν. Φυσικα στο Dash Home δεν μπορούμε να προσθέσουμε τίποτα δικό μας. Ούτε κάποια συντόμευση απο ένα πρόγραμμα μας, όυτε ίσως να είχαμε κάποιο tab με διάφορες ενημερώσεις όπως email,rss feeds κλπ. Προς το παρών είναι "read only". Ότι βλέπεις παίρνεις. Δέν αλλάζεις τίποτα.

Το λειτουργικό προσπαθεί να δείχνει όμορφο. Αν το δούμε σε screenshots, σίγουρα είναι το πιο όμορφο λειτουργικό που υπάρχει. Αν κάτσουμε όμως να το δουλέψουμε θα δούμε πώς υπάρχουν πράγματα που είτε δεν συμπεριφερονται σωστα, είτε δέν κολλάνε απλά με την αισθητική του συνόλου. Γενικά πάντως είναι από τα πιο όμορφα λειτουργικά για να δουλέψει κανείς.

Το Ubuntu 11.10 είναι ένα βαρύ λειτουργικό. Κάτι που το ακυρώνει εξαρχής. Η εμπειρία που είχα με netbook δέν ήταν και η καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά θα δούμε μια λύση πιό κάτω γιαυτό.

Έχει ήδη αναφερθεί ότι η χρόνος έναρξης είναι μεγαλύτερος και ότι καταναλώνει περισσότερο ρεύμα.
Ο χρόνος έναρξης στούς δύο υπολογιστές που το δοκίμασα, ίσα ίσα ήταν πιο γρήγορος απο προηγούμενες εκδόσεις. Για το θέμα του ρεύματος είναι λογικό, καθώς φαίνεται ο επεξεργαστής να έχει αρκετό φόρτο, ακόμα και όταν δεν υπάρχει λόγος. Κάτι που επίσης δέν συνέβαινε σε προηγούμενες εκδόσεις. Σε αυτό βέβαια φταίει ο πυρήνας και όχι οι άνθρωποι της Canonical.

Υπάρχει η καινούργια έκδοση του software manager. Επίσης ένα πολύ βαρύ και δύσχρηστο πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα απλά χειροτερεύει καθώς περνάνε οι εκδόσεις. Δέν υπάρχει επιλογή να διαλέξουμε παραπάνω απο ένα πρόγραμμα, είτε για να κάνουμε μαζική εγκατάσταση, ή απεγκατάσταση, όπως γίνετε στο synaptic ή στον αντοίστοιχο του kde.

Έχει αλλάξει επίσης και η γρήγορη εναλλαγή παραθύρων (alt + tab). Δέν εμφανίζει preview τών προγραμμάτων. Κάπου διάβασα ότι αυτό γίνεται για να μήν φαίνονται οι σελίδες που έχουμε ανοιχτές σε κάποιον που μπορεί να είναι απο πίσω μας. Πατώντας το κάτω βέλος μπορούμε να δούμε το preview απο την εφαρμογή που έχουμε διαλέξει.

Στο θέμα προγραμμάτων τώρα, υπάρχουν κάποιες μικροαλλαγές στα default προγράμματα όπως κάθε φορά. Αξίζει να σημειωθεί η προσθήκη του Multiarch που επιτρέπει σε χρήστες με 64μπιτα μηχανήματα να τρέχουν εύκολα 32μπιτες εφαρμογές. Και το One conf το οποίο μας βοηθάει να συγχρονίσουμε προγράμματα από υπολογιστή σε υπολογιστή.

H Canonical έχει βάλει στόχο τούς 200 εκατομμύρια χρήστες για τα επόμενα χρόνια. Κάτι πουπραγματικά το προσπαθεί και φαίνεται η διαφορά απο άλλες διανομές. Αλλά δυστυχώς με την υπάρχουσα κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο να γίνει πραγματικότητα αυτό. Αν το λειτουργικό δέν ήταν τόσο χοντροκομμένο, το wine έτρεχε οποιαδήποτε windows εφαρμογή και η native εφαρμογές δούλευαν, τότε σίγουρα θα γίνονταν πολλά. Αλλά το wine δέν μπορεί να τρέξει καν το office 2007 που δοκίμασα. Επίσης το CrossOver, που έτρεξε μετά απο αρκετό κόπο και εγκατάσταση εξτρά βιβλιοθηκών, δέν εμφανίζεται σωστά στο Dash home, κάτι που το καθιστά άχρηστο. Βέβαια το CrossOver δέν έχει καμία σχέση με το λειτουργικό μιας και είναι ένα εμπορικό πρόγραμμα.

Κάποια προγράμματα αν και αναβαθμίζονται, συνεχίζουν απλά να μην λειτουργούν. Το openshot για παράδειγμα. Δέν έχω καταφέρει ακόμη να φτιάξω ενα απλό βίντεο με αυτό. Συνεχώς κρασάρει.

Εγώ αποφάσισα να δοκιμάσω τα Xubuntu 11.10 τα οποία είναι αρκετά γρήγορα. Έτσι πλέον μπορώ να αφήσω τα Ubuntu 10.10 που για μένα είναι η καλύτερη έκδοση Ubuntu που έχει βγεί.

Αν θέλετε μπορείτε να γυρίσετε στο παλιό gnome και να έχετε ένα αρκετά πιο γρήγορο σύστημα που μπορεί να δουλέψει και στο netbook σας. Δώστε sudo apt-get install gnome-session-fallback στην κονσόλα και κάντε log out. Συνδεθείτε με το gnome classic. 
Περισσότερα ...

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Pick of the week - Wunderlist


To Wunderlist είναι ένα ακόμα πρόγραμμα που αναλαμβάνει να μας θυμίζει πράγματα που έχουμε να κάνουμε. Είναι αρκετά απλό και λιτό τόσο στην χρήση, όσο και στις δυνατότητες που προσφέρει. Προσθέτουμε μια εργασία που θέλουμε να κάνουμε, ίσως και μια ημερομηνία και θα μείνει στην λίστα μέχρι αυτή η εργασία να ολοκληρωθεί απο εμάς.

Το ξεχωριστό που προσφέρει αυτό το πρόγραμμα, είναι οτι απλά υπάρχει παντού. Υπάρχουν εκδόσεις για τα 3 γνωστά λειτουργικά, καθώς και για κινητά. Αυτό σημαίνει οτι οπουδήποτε και αν είστε, θα έχετε πρόσβαση σε αυτή την λίστα. Και πιστέψτε με αυτό το τόσο απλό σύστημα δουλεύει πολύ καλά, ώστε να είστε πιο παραγωγικοί, ανεξάρτητα με το τι ασχολείστε.

Δεν έχω ξαναβρεί κάτι παρόμοιο, που να μπορώ να το έχω σε όλα τα λειτουργικά μου. Το πίο κοντινό που βρήκα είναι το reQall. Αλλά χωρίς clients για υπολογιστή. Μόνο μέσω browser. Ή ίσως με χαζοπατέντες, είτε μέσω gmail, είτε από το dropbox. Σε καμία περίπτωση όμως, να καλύπτει όλα τα λειτουργικά, android και ios και να είναι και τσάμπα.

Νομίζω πώς αν ψάχνετε κάτι τέτοιο σίγουρα θα σας έχω χάσει απο τα μισά του άρθρου, μίας και θα πήγατε ήδη να το κατεβάσετε. Φαίνεται πολύ καλή προσπάθεια πάντως και αξίζει την προσοχή μας.



Περισσότερα ...

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Pick of the week - Alternativeto.net


 Ένας ωραίος τρόπος για βρίσκουμε προγράμματα παρόμοια με αυτά που ψάχνουμε ή χρησιμοποιούμε είναι το alternativeto.net. Η αλήθεια είναι οτι υπάρχουν πολλά δωρεάν προγράμματα τα οποία είναι εξίσου καλά με τα εμπορικά. Ενώ σίγουρα έχουμε δεί μερικά, σίγουρα δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα.

Εδώ έρχεται το alternativeto για να μας βοηθήσει. Η πιο συνηθισμένη χρήση της σελίδας αυτής είναι να πάμε έχοντας στο μυαλό μας τι ψάχνουμε. Για παράδειγμα ψάχνω να βρώ ένα πρόγραμμα σαν το Photoshop. Θά θελα να είναι δωρεάν και το θέλω για Windows.Ψάχνουμε λοιπόν για την λέξη Photoshop. Και αλλάζουμε το platform φίλτρο σε Windows και το φίλτρο της license σε free and open source. Μερικά αποτελέσματα τα βλέπετε παρακάτω...


Είναι τόσο απλό, όσο και στο παράδειγμα να ανακαλύψουμε καινούργια προγράμματα. Εκτός απο εφαρμογές για υπολογιστές, υποστηρίζονται και εφαρμογές για κινητά. Μπορούμε ψηφίσουμε τις αγαπημένες μας εφαρμογές και να γράψουμε τις εντυπώσεις μας. Κάτι που είναι καλό μιας και η σελίδα στηρίζεται στην ανταπόκριση και την γνώμη τών  χρηστών.

http://alternativeto.net/



Περισσότερα ...

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Goodbye Mr Steve.


Χθές έφυγε απο την ζωή ο Steve Jobs. Η δημοτικότητα του είναι τέτοια που μάλλον δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Διάλεξα μερικά ιστορικά βίντεο που θα μιλήσουν καλύτερα από τον καθένα.

Macintosh Software Dating Game 1983.


Στην D5 μέ τον Bill Gates.


Η παρουσίαση του Macintosh το 1984.


Από την πρώτη συνέντευξη το 1978.


Η κλασσική ομιλία στο Stanford το 2005.


Για μια καλή διαδρομή της πορείας του δείτε το The Passion of the Jobs.


Περισσότερα ...

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Μετατροπή PDF σε EPUB.


Το epub είναι ένα φορμάτ που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι ebook readers. Άν έχετε κάποια τέτοια συσκευή, θα έχετε μπεί στον πειρασμό να μετατρέψετε τα pdf σας, σε αρχεία epub. Τα pdf δέν είναι τόσο καλά για διάβασμα, μίας και παράγουν στατικές εικόνες του βιβλίου. Με λίγα λόγια οπουδήποτε και να δούμε ένα pdf, τα περιεχόμενα του θα εμφανίζονται παντού με τον ίδιο τρόπο.

Το epub από την άλλη είναι φτιαγμένο ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος της συσκευής που εμφανίζεται. Έτσι τα κείμενα είναι πάντα ευανάγνωστα και το σημαντικότερο είναι οτι πάντα χωράνε στην οθόνη μας.

Ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε ένα καλό και δωρεάν πρόγραμμα για την μετατροπή. Δέν υπάρχουν πολλά δωρεάν προγράμματα και τα περισσότερα, δέν δουλεύουν σωστά. Μπορείτε όμως να κατεβάσετε το Calibre που είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα οργάνωσης και εμφάνισης ηλεκτρονικών βιβλίων. Υπάρχουν εκδόσεις για όλα τα λειτουργικά συστήματα.

Όταν ανοίξετε το πρόγραμμα με ένα απλό drag and drop, ρίξτε το pdf που θέλετε μέσα στο πρόγραμμα. Θα το αναγνωρίσει και θα εμφανίσει το εξώφυλλο του. Από εκεί και πέρα όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτό, διαλέγετε μετατροπή και θα σας εμφανιστεί ένα παράθυρο με διάφορες ρυθμίσεις. Δέν χρειάζεται να αλλάξετε τίποτα απο όλα αυτά αν δέν ξέρετε. Απλά πατήστε οκ και περιμένετε να τελιώσει η μετατροπή. Θα βρείτε το καινούργιο αρχείο epub στον κατάλογο που κρατάει το πρόγραμμα τα βιβλία.Υποθέτω σε Windows θα το βρείτε στα documents/calibre library.



Τώρα μπορείτε να δοκιμάσετε το epub αρχείο στον ebook reader σας, για να δείτε το αποτέλεσμα.




Περισσότερα ...
 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger