Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Mailbar


Ενα απλό gmail notifier για windows. Το πρόγραμμα θυμάται τον λογαριασμό σας και δέν χρειάζεται να τον γράφουμε κάθε φορά που το τρέχουμε.Επίσης θυμάται και την τελευταία θέση που το τοποθετήσαμε  πρίν το κλείσουμε.

Έχει 4 χρώματα, και επιλογή για το πόσο συχνά θέλετε να τσεκάρει για καινούργια email.

Δέν στέλνει τους κωδικούς σας πουθενά και στην περίπτωση που σας απασχολεί κάτι τέτοιο, μπορείτε να διαβάσετε τον κώδικα του προγράμματος που είναι μέσα στο αρχείο που κατεβάσατε.





Περισσότερα ...

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Windows 8 Developer Preview


Νωρίς νωρίς αυτή την φορά πήραμε στα χέρια μας έκδοση τών καινούργιων Windows.Πρέπει να είναι πολύ ενθουσιασμένοι εκεί στην Microsoft, καθώς δέν σταματάνε να μιλάνε και να δείχνουν συνεχώς το καινούργιο λειτουργικό. Φυσικά και είναι μεγάλο θέμα, αλλά πόσο λάθος να πάς μετά τα 7. Ειδικά αν ξέρεις οτι ότι και να γίνει, ο κόσμος θα το αγοράσει. Αν αναλογιστεί κανείς πόσοι το αγοράζουν χωρίς καν να ξέρουν οτι το έχουν αγοράσει.Το πόσες επιχειρήσεις,εταιρίες και οργανισμοί εξαρτιούνται από αυτό το λειτουργικό που μπορεί να τρέξει τα .exe τους.Διότι χωρίς αυτά απλά χάνουμε δουλεία τόσων ετών και οτι backup έχουμε, είναι άχρηστο, αν αλλάξουμε λειτουργικό.

Δέν υπάρχει λόγος λοιπόν να ανησυχεί κανείς για το λειτουργικό αυτό. Μπορείς να ανησυχείς για το Xbox, για το Windows phone κλπ. Αλλά για τα Windows δέν υπάρχει λόγος.Δέν γίνετε να φύγεις απο εκεί. Από εκεί φεύγεις μόνο οταν δέν έχεις τίποτα να χάσεις. Αν έχεις, όπως συμβατότητα προγραμμάτων, η ανάγκη εκπαίδευσής δική σου ή του προσωπικού σου σε ένα νεό λειτουργικό, τότε κάθεσαι εκεί που είσαι.

Στο θέμα μας τώρα. Όλοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τα W8.Εγώ πάλι δέν τα είδα τόσο καλά.Τι ακριβώς σκέφτονται εκεί στην Microsoft; Η θα φτιάξετε ένα λειτουργικό για desktop και ένα για tablets, ή απλά μην κάνετε τίποτα. Αυτό το δύο σε ένα, νομίζω ούτε στα σαμπουάν δέν πέτυχε τελικά :) .

Καταρχήν ρίχνουν όλους εμάς στην απέξω. Που είμαστε οι παραδοσιακοί ας το πούμε κομπιουτεράδες, με το ποντίκι μας και το πληκτρολόγιο μας. Δέν ενοχλήσαμε και κανένα για να μας σερβίρουν αυτό το χάλι.

Πρέπει να είσαι σε μεγάλο πανικό ώστε να πείς, "ωραία θα φέρουμε το Μetro Ui και στα tablets.Και τι θα γίνει με τα desktop; Ε βάλε ενα κουμπί να γυρνάει σε Windows 7 μωρε!" Δέν ξέρω μου φαίνεται εντελώς παιδικό.

Αν δέν υπάρχει ανάγκη για τα Windows 8 στο desktop, βγάλτε ένα λειτουργικό για τα tablets, και τελείωσε εκεί το θέμα.Δέν μου φαίνεται νορμάλ η άποψη οτι "βάλαμε να γυρνάει στα 7 για συμβατότητα." Και η apple έχει office εφαρμογές στο Ios.Δέν γυρνάει σε Mac Os X για συμβατότητα. Απλά κάνανε καινούργιες εφαρμογές.Απλό δέν είναι;

Βέβαια για την αγορά αυτό το λειτουργικό είναι το καλύτερο για tablets. Έχεις 100% συμβατότητα με ότι πρόγραμμα θές. Δέν ξεκινάς απο το μηδέν όπως ξεκίνησε η Apple. Έχω όλα μου τα παλιά προγράμματα, τα καινούργια που θα βγαίνουν, σύν τα metro προγράμματα που θα είναι κατάλληλα για το νέο gui.Αλλά πώς πάς να το πουλήσεις αυτό το πράγμα και να έχεις και την αποδοχή τών ανθρώπων που θέλουν ένα σοβαρό λειτουργικό.

Αφού γκρινιάξαμε ας το δούμε τώρα λίγο καλύτερα.

Το δοκίμασα σε ένα netbook Acer Aspire One. Τα πήγε αρκετά καλά μίας και έχει τις ίδιες απαιτήσεις με τα 7. Πρίν βιαστήτε να τα κάνετε εγκατάσταση, να πούμε οτι υποστηρίζουν αναλύσεις απο 1024x768 και πάνω. Που σημαίνει όχι netbooks.Αν τα βάλετε απλά δέν θα παίζουν οι metro εφαρμογές. Θα μπορείτε να δείτε το υπόλοιπο λειτουργικό όμως κανονικά.

Το Metro Ui είναι όμορφο και πολύ γρήγορο. Φαντάζομαι το σκρολάρισμα σε ένα tablet θα είναι ομαλό, εκτός και αν βγεί κανά tablet με 256 μνήμη. Εφαρμογές λόγο του περιορισμού δέν είδα. Το μενού είναι εύχρηστο όπως είναι φυσικό. Ωραία είναι η εύρεση για εφαρμογές,ρυθμίσεις και αρχεία. Είναι ενιαία και για τα 3 και πολύ εύχρηστη. Ο συγχρονισμός ρυθμίσεων μεταξύ τών υπολογιστών μας είναι επίσης καλοδεχούμενη επιλογή. Βέβαια το hilight του λειτουργικού, είναι οι εφαρμογές του Metro Ui. Αλλά έτσι και αλλιώς είναι νωρίς ακόμα γιατί θα γραφτούν σίγουρα ωραίες και πρωτότυπες εφαρμογές.

Τα Windows 8 απο την άλλη είναι κάπως κομμένα. Το κλασσικό start menu, έχει φύγει και όποτε κάνω το λάθος να το πατήσω, γυρνάω πάλι στο Metro Gui. Με το ζόρι δηλαδή ένα πράγμα. Τα εγκατεστημένα προγράμματα, βγαίνουν στο Metro, μιας και δέν υπάρχει start menu. Φανταστικά. Οπότε πάω στο Metro πατάω την συντόμευση για να με πετάξει πάλι στα Windows 8.Μιλάμε για τεράστια πρόοδο.

Ο explorer έχει ribbon μενού πλέον. Βλέπε office 2007 και άνω.Αν σας αρέσει αυτό το είδος μενού είστε τυχεροί. Εγώ πάλι το θεωρώ χάσιμο οθόνης και χάσιμο χρόνου μίας και έχω απλά μάθει να δουλεύω αλλιώς. Γενικός θυμίζει λίγο Apple το θέμα. Οι αλλαγές γίνονται είτε το θέλουμε είτε όχι.Και τις περισσότερες φορές, δέν είναι ανάγκη να γίνονται και αλλαγές. Απλά τις κάνουνε, αδιαφορώντας αν είναι λειτουργικές η όχι.

Κατά τα άλλα, οι διαφορές με τα Windows 7 είναι λίγες με την πρώτη ματιά. Ισχύουν όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Ειλικρινά θα εκπλαγώ αν τα Windows 8 βρούν δρόμο για το desktop. Και είναι σίγουρο πώς δέν θα αλλάξει τίποτα πρός το καλύτερο στον χρόνο που απομένει. Δέν θα είχα κανένα πρόβλημα αν αυτό το λειτουργικό λέγονταν Windows tablet edition.Αλλά αυτό το δύο σε ένα ειλικρινά δεν κολλάει.

Σίγουρα θα βελτιωθεί πάρα πολύ το Metro Ui και σίγουρα θα γραφτούν ενδιαφέρουσες εφαρμογές. Αλλά πώς είναι δυνατόν ή Microsoft να σκοτώνει το desktop πρίν την ώρα του; Διάβασα τις προάλλες ένα πολύ ωραίο tweet. To desktop πέθανε, γράφουν οι αναλυτές απο τα desktop τους.









Περισσότερα ...

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Pick of the week - SharpEnviro


Στήν περίπτωση που έχετε βαρεθεί να βλέπετε το ίδιο desktop κάθε μέρα και θέλετε μια αλλαγή, θα δούμε σήμερα ένα εναλλακτικό shell, για τα windows. To SharpEnviro είναι όμορφο, εύκολο στην χρήση και ελαφρύ στην μνήμη. Και το σημαντικότερο είναι οτι προσφέρει περισσότερες ευκολίες από το κλασσικό shell τών windows.

Μόλις το εγκαταστήσετε θα δείτε ένα περιβάλλον που μοιάζει αρκετά με τις εκδόσεις 2 του gnome. Από την αρχή υπάρχουν δύο μπάρες, κάτω και πάνω.Μπορείτε όμως να φτιάξετε καινούργιες ή να σβήσετε αυτές που υπάρχουν. Μια λέξη που χαρακτηρίζει αυτό το shell, είναι η παραμετροποίηση. Μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε και να το φέρετε ακριβώς στα μέτρα σας.

Υποστηρίζει virtual desktops, κάποια gadgets για το desktop, μετρητές για μνήμη,μπαταρία, cpu, κλπ.Rss reader, πρόγραμμα για σημειώσεις και γενικός όλα τίς στάνταρ δυνατότητες που περιμένετε από ένα σημερινό shell.
Εμφανισιακά μπορείτε επίσης να το φέρετε στα γούστα σας.Υπάρχουν κάποια έτοιμα themes, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας, διαλέγοντας διάφορα skins για τις μπάρες, διαφορετικούς mouse pointers,εικονίδια κλπ.

Η κοινότητα δέν είναι μεγάλη και έτσι δέν θα βρείτε πολλά πράγματα εξτρά να κατεβάσετε. Αλλά είναι αρκετά αυτά που προσφέρει το πρόγραμμα με την εγκατάσταση. Το πρόγραμμα είναι αρκετά σταθερό και υπάρχει και η επιλογή να γίνει το μόνιμο shell στον υπολογιστή σας.Βέβαια οποιαδήποτε ώρα, μπορείτε να γυρίσετε στα κανονικά windows.
Γενικά αν σας αρέσει να σκαλίζετε, κατεβάστε το πρόγραμμα και φτιάξτε το desktop που θέλετε.Το μενού είναι πολύ απλό και δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και μακάρι να προχωρήσει ώστε να δούμε περισσότερα πράγματα από αυτό.




Περισσότερα ...

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Pick of the week - All My Apps


Η Microsoft σχεδιάζει με τα Windows 8 να ανοίξει και ένα app store ώστε να κατεβάζουμε τα προγράμματα και τα παιχνίδια του υπολογιστή μας από εκεί. Άν βιάζεστε να πάρετε μια εμπειρία απο app store στα Windows, τότε περάστε απο μια βόλτα απο το allmyapps.com. Σίγουρα θα μείνετε παραπάνω από ευχαριστημένοι.

Το allmyapps είναι το πρώτο app store που υπάρχει για Windows. Παλιότερα είχα δεί και το Ninite που δέν ήταν ακριβώς app store, αλλά είχε αρκετές free εφαρμογές για εγκατάσταση.

Αφού λοιπόν συνδεθούμε και κατεβάσουμε τον client, βλέπουμε το κεντρικό μενού που έχει όλες τις applications χωρισμένες ανά κατηγορία. Αν έχετε ασχοληθεί με Linux διανομές, θυμηθείτε τα διάφορα software centers.Απο εδώ λοιπόν μπορείτε να ψάξετε να βρείτε δωρεάν, open source αλλά και εμπορικές εφαρμογές. Αν μη τι άλλο είναι ένας έξυπνος τρόπος να ανακαλύπτουμε καινούργια προγράμματα χωρίς να βολτάρουμε όλο το ίντερνετ και να χάνουμε χρόνο.
Ο client βρίσκει ποια προγράμματα απο αυτά υπάρχουν ήδη στον υπολογιστή μας και μας προτείνει updates,αν υπάρχουν. Και το σημαντικότερο βέβαια που ισχύει με όλα τα app stores είναι ότι μετά απο format ή άλλου προβλήματος, ο client ξέρει ποιες εφαρμογές είχαμε και τις βάζει αυτόματα. Απλή είναι και η εγκατάσταση και η απεγκατάσταση τών προγραμμάτων.Σε κάθε εφαρμογή υπάρχουν κριτικές απο ανθρώπους που χρησιμοποιούν την κάθε εφαρμογή. Τίποτα από αυτά δέν γίνεται για πρώτη φορά, αλλά ουσιαστικά μοιάζει σαν την πρώτη φορά, μιας και τα Windows είναι το λειτουργικό με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Και επειδή το σημαντικότερο σε ενα app store είναι οι εφαρμογές, η αλήθεια είναι οτι δέν τα περίμενα τόσο καλά τα πράγματα. Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα σε όλες τις κατηγορίες.Δέν έχω ξαναδεί μεγαλύτερη συλλογή από προγράμματα που πραγματικά αξίζουν εγκατάσταση και οχι απλά crapware.Χωρίς να ξοδέψουμε τίποτα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα σύστημα που καλύπτει σχεδόν τα πάντα.Περισσότερα θα δείτε μόνοι σας, καθώς ακόμα δεν έχω καταφέρει να δώ όλες τις εφαρμογές.Το σίγουρο είναι οτι όποια και να είναι τα ενδιαφέροντα σας, θα βρείτε εφαρμογές να εγκαταστήσετε.

Ειλικρινά δέν υπάρχει κάτι κακό σε αυτή την προσπάθεια. Είναι ένα app store που έλειπε από τα Windows. Η Microsoft απλά μένει πίσω για άλλη μια φορά, καθώς φαίνεται να απέχουμε ένα με δυό χρόνια από το δικό της app store. Το app store του Joli OS που είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, είναι αστείο μπροστά σε αυτό. Γραφτείτε οπωσδήποτε, αξίζει πραγματικά.




Περισσότερα ...
 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger