Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Joli OS 1.2


Πρίν απο κάτι μέρες απέκτησα ένα δεύτερο netbook. Σκέφτηκα να μην ακολουθήσω την κλασσική συνταγή τών Windows ΧP, αλλά να αφιερώσω όλο τον δίσκο σε ένα άλλο λειτουργικό. Αποφάσισα αυτο το netbook να το χρησιμοποιώ καθαρά για το ίντερνετ, τρέχοντας και κάποιες native εφαρμογές πού και πού. Τα XP είναι ένα πολύ καλό λειτουργικό, αλλά είναι αρκετά άσχημο για τα γούστα μου πλέον. Και δέν με σώζει κανένα theme.

Στην αρχή δοκίμασα το Meego. Το είχαμε δεί παλιότερα σαν Moblin. Είναι πλέον ένα καλό,γρήγορο και όμορφο λειτουργικό ειδικά για netbooks. Δύο πράγματα δέν βρήκα σωστά στην έκδοση που δοκίμασα. Δεν είχε πολλά κοινωνικά δίκτυα για να προσθέσω( μόνο facebook και μία υπηρεσία με ανέβασμα φωτογραφιών) και δεν έπαιζε avi αρχεία. Μετά το update, δέν έπαιζε ούτε mp3. Μια λύση αν θέλετε να το ψάξετε μπορείτε να βρείτε στο http://setupguides.blogspot.com/2010/06/playing-avi-mp3-divx-and-mp4-in-meego.html. Για μένα ήταν αρκετό για να ετοιμάσω το στικάκι μου για την επόμενη εγκατάσταση.

Πρίν καταλήξω στα Ubuntu που ούτως η άλλος χρησιμοποιώ, έψαξα για το Jollycloud - πλέον Joli Os -  που είχα ακούσει πολύ καλά λόγια παλιότερα. Μέ χαλούσε το cloud της υπόθεσης μίας και ήθελα και native apps. Επίσης είχα ακούσει πώς αν δέν υπάρχει ίντερνετ το λειτουργικό είναι άχρηστο. Παρόλα αυτά το δοκίμασα.

Βασίζεται στο Ubuntu, και είναι από τους δημιουργούς του Netvibes. Στόχος του φυσικά είναι τα netbooks και γενικός τα μικρά σε δυνατότητες συστήματα. Οι περισσότερες εφαρμογές του είναι web-based. Ακόμα και το interface του είναι σε html5. Θυμίζει λίγο το Ιos με τις διάφορες σελίδες με εφαρμογές.Από το μενού μπορούμε να προσθέσουμε εφαρμογές που είναι χωρισμένες σε διάφορες κατηγορίες. Όλες αυτές οι εφαρμογές απαιτούν σύνδεση στο ίντερνετ. Μόνο οι native μπορούν τα τρέξουν χωρίς σύνδεση. Στίς native υπάρχουν λίγες, αλλά πολύ καλές και γνωστές εφαρμογές που καλύπτουν τις βασικές μας ανάγκες. Ο vlc, pidgin, banshee, κλπ.

Μπορούμε με το synaptic να βάλουμε όποια εφαρμογή θέλουμε όμως. Μη ξεχνάμε πώς το λειτουργικό είναι ουσιαστικά Ubuntu. Πατώντας alt + F1, καλούμε την κονσόλα και γράφοντας sudo synaptic, μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση όποιο πρόγραμμα θέλουμε. Βέβαια το κακό είναι πως δέν θα βρεί συντόμευση του προγράμματος μας, στο όμορφο μενού του Joly Os, αλλά μπορούμε να ανοίγουμε το πρόγραμμα αυτό, πατώντας το μενού στο πληκτρολόγιο (Είναι το κουμπί που εμφανίζει συνήθως το μενού οπως και το δεξί κλίκ στο ποντίκι). Η αλήθεια είναι πώς δεν θα χρειαστείτε πολλές φορές το synaptic. Γιατί αν το χρειαστείτε, τότε καλύτερα να πάτε σε ένα πιο κλασσικό linux σύστημα, και όχι σε  κάτι σαν το Joli Os.

Υπάρχει συγχρονισμός τών εφαρμογών με τo cloud του Joli, κάτι που μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση στο desktop μας από οπουδήποτε και θεωρητικά να μπορούμε να ανακτήσουμε τις εφαρμογές μας και τις ρυθμίσεις μας, αν κάτι πάει στραβά στον δικό μας υπολογιστή. Επίσης υπάρχει και ένα κοινωνικό δίκτυο όπου μπορούμε να προτείνουμε εφαρμογές σε φίλους, να ακολουθούμε άτομα και άλλα βαρετά τέτοια θέματα.

Κατα την άποψη μου, το Joli OS, είναι το καλύτερο λειτουργικό για ένα netbook που μπορεί να συνδυάζει στοιχεία απο cloud, αλλά έχοντας πίσω του και τις χιλιάδες native εφαρμογές του ubuntu/debian. Αν θέλετε κάτι εξ ολοκλήρου σε cloud, δοκιμάστε το chromioum OS. Αν πάλι θέλετε native εφαρμογές, τότε δοκιμάστε μια απλή linux διανομή. Στην μέση βρίσκεται το Joli OS και για μένα είναι η ιδανική θέση. Το ίδιο στην μέση είναι και όσο αναφορά τον χρόνο εκκίνησης του λειτουργικού, καθώς και την μνήμη που καταναλώνει.Πιο ελαφριά και πολύ πιο γρήγορα είναι τα cloud-based λειτουργικά, όπως είναι λογικό. Δέν δοκίμασα πόσο οικονομικό μπορεί να είναι στην μπαταρία του συστήματος, αλλά πιστεύω θα είναι καλύτερα τα πράγματα απο μια διανομή ubuntu.

Αγνοήστε λοιπόν τις διάφορες γνώμες που λένε οτι το Joli OS χωρίς ίντερνετ είναι άχρηστο και εγκαταστήστε το. Είναι τόσο άχρηστο όσο και τα υπόλοιπα λειτουργικά χωρίς ίντερνετ. Σας αφήνει να συνδεθείτε κανονικά στο λειτουργικό και να χρησιμοποιείστε ολες τις native εφαρμογές που εγκαταστήσατε είτε απο το Joly είτε απο το synaptic.

Παρακάτω είναι μερικά shortcuts που θα σας χρειαστούν.

  • Windows - calls the launcher
  • Alt + Tab - switches between applications
  • Alt + F1 - opens a terminal
  • Alt + F2 - opens the Application Text Launcher
  • Alt + F4 - closes the current application
  • Menu - opens the old application menu
  • Ctrl + Shift + F10 - launch Jolicloud Restore Utility

Επίσης άν υπάρξει πρόβλημα με τον flash player, δώστε τις παρακάτω εντολές


sudo -i
echo "deb http://archive.canonical.com/ubuntu lucid partner" >> /etc/apt/sources.list
apt-get remove -y flashplugin-installer flashplugin-nonfree
apt-get update
apt-get install -y adobe-flashplugin
Όλο το άρθρο βρίσκεται στο http://andym3.wordpress.com/2011/06/16/fixing-flash-player-in-joli-os-1-2/


Αν θελήσετε να γράψετε το λειτουργικό σε ένα usb stick ( ο πιό συνηθισμένος τρόπος για να το κάνετε εγκατάσταση στο netbook σας ) τότε προτιμήστε το image-writer. Υπάρχει σε εκδόσεις για όλα τα λειτουργικά και ήταν το μόνο που δούλεψε σε μένα. Ουτε το Unetbootin, αλλά ούτε και το Jolicloud usb creator δούλεψαν. Απλά ότι iso γράφετε με το image-writer, μετονομάστε το σε .img για να μπορέσει να το διαβάσει.






Περισσότερα ...
 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger