Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Pick of the week - Action(s)



Οί λόγοι που θά θελα να χρησιμοποιήσω έναν Mac, είναι δύο. Το Garage Band και το Automator. Το πρώτο είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα για εγγραφή και παραγωγή μουσικής. Το δεύτερο είναι ένα πρόγραμμα αυτοματισμού, που μας επιτρέπει να προγραμματίζουμε διάφορες εργασίες που κάνουμε καθημερινά.

Κάθε λειτουργικό θα έπρεπε να έχει ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Στα Windows υπάρχει μόνο η επιλογή να τρέχεις κάποια προγράμματα κάποια συγκεκριμένη ώρα θέλουμε, αλλά δέν υπάρχει κάτι παραπλήσιο του Automator.  Άλλες εταιρίες έχουν φτιάξει κάποιες γλώσσες προγραμματισμού  (AytoIT,AutoHotKey), με στόχο το να δημιουργούν προγράμματα αυτοματισμού, αλλά παίρνει αρκετή ώρα η εκμάθησή τους. Εμπορικοί κλώνοι του Automator υπάρχουν, αλλά για τον απλό χρήστη θα έπρεπε να είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο λειτουργικό και όχι κάτι που θα αγόραζε εξτρά.

Το Actions είναι το πρόγραμμα που καλύπτει αυτό το κένο. Είναι δωρεάν και είναι γραμμένο σε Java. Αυτό σημαίνει οτι μπορεί να τρέξει σε όλα τα λειτουργικά. Η εγκατάσταση του είναι απλή και δουλεύει μια χαρά σε Windows και Linux.

Το πρόγραμμα μας προσφέρει ένα μενού με διάφορες κατηγορίες ενεργειών. Ενέργειες για φακέλους, ίντερνετ, εικόνες, κλπ. Η ενέργειες έχουν περιγραφικά ονόματα και έτσι όταν βρείτε αυτή που θέλετε να κάνετε, απλά την κάνετε drag and drop, στο δεξί άδειο μέρος του προγράμματος.

Τα workflows (ένα σύνολο ενεργειών για να πετύχουν αυτό που θέλουμε) μοιάζουν πολύ με ψευδοκώδικα. Δηλαδή για να αντιγράψω τα περιεχόμενα του φακέλου downloads που έχω στο φάκελο backup στον δίσκο μου πρέπει:
           
 Ask for files: Εδώ δίνουμε τον φάκελο πρός αντιγραφή.
 Copy files: Που θα αντιγράψει τα αρχεία που του δώσαμε.
 Show message: Δείξε στον χρήστη ένα μήνυμα οτι η εγγραφή τελίωσε.

Άρα με τρείς ενέργιες, γράψαμε ένα πρόγραμμα που κάθε φορά που το τρέχουμε, θα παίρνει τα περιεχόμενα από ένα φάκελο και θα τα αντιγράφει σε έναν άλλο.

Οι δυνατότητες του προγράμματος είναι πάρα πολλές και μπορούμε να γράψουμε αρκετούς αυτοματισμούς. Εκτός αυτού μπορούμε να δηλώσουμε και μεταβλητές που προσφέρουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες, αλλά και φορητότητα στα προγράμματα μας. Αυτό όμως είναι για πιο προχωρημένους χρήστες ή προγραμματιστές. Αν όλα αυτά δέν ειναι αρκετά, μπορείτε να κατεβάσετε κι' άλλες ενέργειες απο τό http://app.jbbres.com/actions/more.

Πρίν αρχίσετε καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο μικρό manual του προγράμματος και απο την στιγμή που καταλάβετε την φιλοσοφία του, θα φτιάχνετε αυτοματισμούς με ευκολία. Ελπίζω να μην σας τρόμαξα με τις μεταβλητές και τον προγραμματισμό. Το πρόγραμμα έχει γραφτεί για απλούς χρήστες και ο στόχος του είναι να είναι απλό. Δοκιμάστε το αν έχετε κάποιες βαρετές και επαναλαμβανόμενες δουλείες να κάνετε στον υπολογιστή σας.




Περισσότερα ...

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Pick of the week - Ping eee.




Θα δούμε μια διανομή σήμερα που αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς. Σκοπός της διανομής είναι να μπορέσει να εισάγει τον κόσμο στο Linux, προσφέροντας του ότι καλύτερο έχει να δείξει το λειτουργικό γενικότερα. Ότι χρειάζεστε έρχεται προεγκατεστημένο, χωρίς να μπλέκεστε με διάφορες πηγές που πρέπει να βάλετε εξτρά, για να μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα που θέλετε.
Εξ άλλου οι σημαντικότερες τοποθεσίες προγραμμάτων, είναι ήδη στο λειτουργικό, έτσι ώστε να μπορείτε να κατεβάζετε τα πιό γνωστά προγράμματα στις τελευταίες τους εκδόσεις.
Η συγκεκριμένη διανομή είναι μια νέα προσπάθεια και η συγκεκριμένη έκδοση είναι για netbooks. Αυτό σημαίνει οτι είναι φτιαγμένη για οικονομία σε ρεύμα, και απαλλαγμένη απο προγράμματα που δέν έχουν νόημα να βρίσκονται σε ενα netbook, όπως dvd burners κλπ.
Εκτός από τα συνηθισμένα γνωστά προγράμματα, θα βρείτε αρκετές χρήσιμες προσθήκες όπως, skype, dropbox, wintricks, deja dup, κ.α. Ένα φανταστικό πρόγραμμα είναι το Ailurus, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις του συστήματος, εγκαταστάσεις πακέτων, εργαλεία καθαρισμού και διόρθωσης λαθών, όλα σε μία εφαρμογή. Επίσης το Clementine, ένας player μουσικής, κάνει φανταστική δουλεία με ipod's touch και iphones. Είναι το μοναδικό πρόγραμμα που δούλεψε με το ipod touch που έχω. Πολύ καλή και η προσθήκη του Mint menu. Από αυτό το μενού, αντίστοιχό του Start στα Windows, μπορούμε με δεξί κλίκ να απεγκαταστήσουμε όποια εφαρμογή θέλουμε, χωρίς να την ψάχνουμε σε διάφορους package managers. ( Θα ταν ωραίο κάποιες διανομές να είναι τόσο απλές στο σύνολο τους, όπως σε αυτό το παράδειγμα είναι το Mint menu. Αν σκεφτούμε οτι τα Windows έχουν απομακρύνει τον χρήστη από την κονσόλα, από το 98, σκεφτείτε ότι σήμερα η κονσόλα είναι απαραίτητη για πολλά πράγματα στο Linux. )
Έρχεται μόνο με το skin Elementary, που μοιάζει πολύ με λειτουργικό της Apple, αλλά είναι αρκετά καθαρό και απλό οπότε βολεύει.
Για να κλείσουμε με τα καλά, πετυχαίνει τον σκοπό του, και είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που θέλει να γνωρίσει το λειτουργικό. Ακόμα και τα Ubuntu, που φημίζονται για την ευκολία τους, είναι πιο δύσκολα για κάποιον που ξεκινάει. Προτιμήστε αυτή την διανομή.
Η άσχημη πλευρά δέν έχει να κάνει με αυτή την διανομή συγκεκριμένα, αλλά οκ... είναι μια διανομή Linux. Που σημαίνει οτι κληρονομεί και αυτή, ότι άσχημο έχουν και οι άλλες. Η μνήμη που καταλαμβάνει είναι ίδια με τών Windows Xp σε γενικές γραμμές. Κάτι που σε netbook, δέν είναι και το καλύτερο. Επίσης σε μένα δέν δούλεψε το Jupiter, ένα πρόγραμμα που έχει κάποιες βασικές ρυθμίσεις για netbooks.
Άν θέλετε να εγκαταστήσετε πάντος ένα όμορφο και πλήρες λειτουργικό, που μετά την εγκατάσταση μπορείτε να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε, είναι η καλύτερη επιλογή. Χωρίς να εγκαταστήσετε καινούργια προγράμματα, codecs, και διάφορα scripts, έχετε ότι καλύτερο υπάρχει από την αρχή.
Βασίζεται στο Ubuntu 11.04, και είναι περίπου 1.5 Gb, που σημαίνει οτι θα χρειαστείτε ένα στικάκι άνω τών 2 Gb, καθώς και το Unetbootin για την δημιουργία του στίκ εγκατάστασης σε netbook.


Περισσότερα ...

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Pick of the week - CS50 OpenCourseWare


Πρίν απο κάποιο καιρό είχαμε δει τα μαθήματα computer science του MIT που είναι διαθέσιμα online, για όποιον ενδιαφέρεται να τα παρακολουθήσει. Σήμερα έχουμε κάτι αντίστοιχο, από το Harvard αυτή τη φορά.

Το CS50 είναι ένα από τα πιο γνωστά εισαγωγικά μαθήματα στην επιστήμη τών υπολογιστών. Είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο ασχολείται με τους υπολογιστές και μας μαθαίνει την γλώσσα C σαν πρώτη γλώσσα. Το δεύτερο ασχολείται με το ίντερνετ και κάνει και μια εισαγωγή σε γλώσσες προγραμματισμού που αφορούν αυτόν τον τομέα.

Νομίζω οτι είναι η καλύτερη εισαγωγή στην επιστήμη τών υπολογιστών. Παρόλο που η C μπορεί να μην σας αρέσει και να την βρίσκετε δύσκολη, υπάρχει αρκετή δόση καινούργιων πραγμάτων, που θα ωφελούσαν ακόμα και κάποιον που έχει παρακολουθήσει παρόμοια μαθήματα. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτού του μαθήματος, οφείλεται στον καθηγητή David Malan με τον ξεχωριστό τρόπο διδασκαλίας του. Επίσης υπάρχουν ξεχωριστά βίντεο για τα problem sets και τα sections.

Αν έχετε αποφασίσει να παρακολουθήσετε κάποια σειρά, προτιμήστε αυτή, μιας και είναι πιο πλούσια απο την αντίστοιχη του MIT. Μπορείτε να κατεβάσετε τα μαθήματα είτε απο το http://cs50.tv είτε απο το itunesU. To itunes U έχει πολλά μαθήματα open courseware, που μπορείτε να παρακολουθήσετε απο το σπίτι. Έχοντας το itunes και χωρίς απαραίτητα να έχετε μια συσκευή της Apple, μπορείτε να κατεβάσετε όλη την σειρά μαθημάτων του CS50.

Αλλιώς μπορείτε να κατεβάσετε τα μαθήματα από ftp,rss που θα βρείτε στην σελίδα http://cs50.tv.
Περισσότερα ...
 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger