Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Hello world εφαρμογή για iphone/ipod touch.

Θα φτιάξουμε την πρώτη μας εφαρμογή για iphone/ipod touch.Θα είναι το κλασσικό “hello world” πρόγραμμα που θα έχετε δεί αν έχετε μάθει έστω και μία γλώσσα προγραμματισμού.

Αν έχετε ενδιαφερθεί για να φτιάξετε μια εφαρμογή για το iphone, θα έχετε δεί πόσο δύσκολα έχει κάνει τα πράγματα η apple, για τους προγραμματιστές.Παλιότερα αγοράζαμε έναν υπολογιστή ή ένα κινητό με windows mobile και είχαμε κάθε δικαίωμα να παίξουμε και να προγραμματίσουμε χωρίς να ρωτήσουμε κανένα.

Της apple δέν της αρέσει αυτό.Οπότε ζητάει 99 δολάρια τον χρόνο για να μπορούμε να κάνουμε αυτή την δουλεία.Αν θές να ασχοληθείς επαγγελματικά και να φτιάχνεις εμπορικές εφαρμογές δέν είναι κάτι τόσο κακό.Αλλά και πάλι φανταστείτε τον bill gates να έλεγε, όταν τα windows είχαν πιάσει για τα καλά, θα μου δίνετε 99 δολάρια το χρόνο για να πουλάτε τις εφαρμογές σας στο σύστημα μου. Υπάρχει περίπτωση σήμερα να υπήρχαν τα windows και με την μορφή και την ελευθερία που έχουν; Μάλλον όχι.

Με λίγα λόγια λοιπόν δέν μπορώ να φτιάξω μία εφαρμογή μόνο για μένα.Θέλω άδεια για την μεταφέρω απλά στην συσκευή μου.Άν ακόμα δέν έχετε ξενερώσει με όλη αυτή την ηλιθιότητα συνεχίστε να διαβάζετε.

Η apple κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.Θέλει μόνο στους υπολογιστές της και με τα δικά της εργαλεία να φτιάξουμε την εφαρμογή. Ξέρετε με αυτούς τους φθηνούς υπολογιστές που θές δύο μηνιάτικα για να πάρεις μια οθόνη 20 ιντσών και έναν μέτριο επεξεργαστή.Οπότε αν θέλετε να παραμείνετε νόμιμοι, ξεχάστε τα ωραία σας windows 7 και τον καινούργιο υπολογιστή σας που τρέχει το crysis στα 7000x4000 με 1000 frames το δευτερόλεπτο

Ακόμα ψήνεστε για ένα ωραίο ipod touch;

Ευτυχώς υπάρχει λύση για να παίξουμε ανενόχλητοι με την συσκευή μας.Μπορούμε μέσα απο τα windows να προγραμματίσουμε εφαρμογές με την βοήθεια του Adobe Flash CS5.To Adobe Flash CS5 μπορεί να παράγει native εφαρμογές για το ΙOS. Όπότε πάμε να κάνουμε την πρώτη μας εφαρμογή.

Ανοίγουμε το Adobe Flash CS5 και πάμε να διαλέξουμε την μορφή της καινούριας εφαρμογής από το File.

Όπως βλέπετε το πρόγραμμα έχει φτιάξει τήν βάση της εφαρμογής με την ανάλυση της συσκευής μας και περιμένει να τις προσθέσουμε πράγματα.

Εμείς θέλουμε ένα απλό textbox που να λέει “hello world”. Είναι απλό να το βάλετε.

Στήν συνέχεια πρέπει να κάνουμε publish το πρόγραμμα μας.Πρίν όμως πρέπει να δηλώσουμε την άδεια developer που έχουμε από την apple.Όχι όχι δέν θα πληρώσουμε 99 δολάρια.Θα βρούμε μια πλαστή άδεια που με αυτή θα μπορούμε να τρέξουμε την εφαρμογή μας στην δίκια μας συσκευή τουλάχιστον.

Πάρτε λοιπόν αυτό το αρχείο και δηλώστε το στο deployment και είστε έτοιμοι να αντιγράψετε την εφαρμογή από τον υπολογιστή σας, στο itunes.

Στο itunes.

Και στο ipod, έτοιμο να τρέξει.

Και αυτό ήταν για την πρώτη μας εφαρμογή σε iphone/ipod touch.Απο δώ και πέρα είναι στο χέρι μας να μάθουμε το flash cs 5 και να φτιάξουμε κάτι καλύτερο.

Περισσότερα ...
 

Copyright © panosdk Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger